Szinte zero waste nyári ruha minden alkalomra – Megvarrom a ruhatáram

Szerző: | 2021. június 21. | A varrás szexi

Hriczkó Orsolya hobbivarró, A varrás szexi blog alapítója ismét egy giccses ágytakarót igázott le a varrógépével és a szabóollójával. A végeredmény egy szuper egyszerű, nőies és számos alkalomra felvehető ruha lett.

Januárban színtanácsadáson jártam Mengyán Eszternél, aki szépen hámozgatva rólam a különböző árnyalatú kendőket, rávezetett arra, hogy élénk tavasz a színtípusom. (Orsinak az élénk, erőteljes, vibráló, meleg árnyalatok állnak a legjobban – a szerk.)

Nekem, aki alapvetően a púderesebb színekhez vonzódik ösztönösen.

A ruhatáram java pasztellrózsaszínből, fehérből és egérszürke színű ruhadarabokból áll. Másik stílusbeli mumusom, hogy 99 százalékban egyszínű, minta nélküli ruhákat hordok.

Két legyet egy csapásra: színes és mintás

Amikor ehhez a projekthez (alap)anyagokat választottam, egyszerre ezt a két legyet is szerettem volna lecsapni. Az volt a célom, hogy az elkészült ruhák lehetőleg minél jobban passzoljanak az adottságaimhoz. Ez némileg sikerült is az előző cikkben szereplő, giccses ágytakaróból készített, átlapolós pink ruhával. A mostani anyag mintája ugyan nem elég élénk, de színesnek kellemesen színes.

Olyan ruhát szerettem volna alkotni ebből az anyagból, amit nagyon sok helyen fel tudok venni:

  • a strandon csak gyorsan felkapva a fürdőruhára,
  • randira a férjemmel egy Duna-parti kis étteremben,
  • egy gyors bevásárlás alkalmával, amikor nincs idő agyalni az outfiten,
  • a reggeli kávéhoz a verandán, amikor még mindenki alszik,
  • nyaraláskor esti sétához.

Szóval értitek: mindenhova.

Szerintem sikerült is hozni ezt, ugyanis kellemesen bő és van benne játékosság bőven.

Nézzük csak meg kicsit közelebbről!

Meghagytam az ágytakaró fodros széleit, és szabtam egy igencsak izgalmas nyakkivágást, ami elől zárt, csónaknyak hatású, hátul pedig V alakban kivágott és szinte az egész hátat kivillantja.

Ezt a kivágást egy szép kis alátéttel tisztáztam el, amit aztán jól hozzávarrtam a ruhához kétszer is. Egyrészt azért, hogy ne lifegjen, másrészt pedig azért – kapaszkodjatok meg! –, hogy ne kelljen külön vasalni. Biztosan te is tapasztaltad, hogy amikor gallérként kifelé akar fordulni az ilyen alátétecske, az nem túl szép látvány.

Persze az sem utolsó szempont, hogy így hosszabb életű is lesz a ruhánk, hisz a nyakkivágása kap egy extra erősítést ezzel a megoldással.

Oké, de a szabásminta hogy néz ki?

Nem fogok kertelni: ez egy egyszerű T alakú ruha. Azaz kettéhajtottam a fodros ágytakarónkat, és egy elnagyolt T-shirt alakban kiszabtam, meghagyva a az ujja résznél a fodrokat.

Mivel anyagunkat nem teljesen körben díszítették a fodrok, így az imént levágott fodrokat a ruha háta aljához kellett varrnom, mintegy kipótolva azt az űrt, amit korábbi életében az ágytámlának szántak. Szerencsére a minta sűrűsége miatt ez nem is igazán látszik.

A nyakkivágás, mondhatni, szabadkezes szabás volt. Ehhez szétnyitottam az anyagot, bejelöltem, hol lennének normál esetben a vállak összevarrva, és ahhoz képest felrajzoltam és kiszabtam a csónaknyakat, majd a mélyebb V kivágást.

Az alátéthez kivasaltam a megmaradt fodordarabot, majd a kiterített nyakkivágást ráhelyeztem, és körberajzoltam. Ezután pedig ezt a vonalat is körberajzoltam újra úgy, hogy a két vonal 7 centiméter távolságra legyen egymástól.

Így varrtam meg a ruhát

A külső széleket fél centi szélesen visszavasaltam és a belső ívet hozzávarrtam a nyakkivágáshoz a ruha színe felől, majd az alátétet a ruha fonákja felé hajtottam, és a levasalt éltől 1 milliméterre hozzávarrtam a ruhához.

Innentől kezdve már csak annyi volt a dolgom, hogy színt színnel szemben hajtva összevarrjam és eltisztáztam a ruha két oldalvarrását. És kész is a szinte teljesen zero waste ruhám.

Maradt pár használható anyagdarab még, de ez is, mint minden hasonló maradék anyagom, arra vár, hogy majd játékruha készüljön belőle.

Nem teljesen természetes, de nem bánom

Azt is megemlíteném, hogy ez az anyag, bár nem érezhető tapintásra, nem teljesen természetes, mert a 95%-os pamuttartalom mellett van benne 5% polietilén szál is.

Amiatt, hogy nem 100%-ban ökopamut, nem lesz lelkiismeret-furdalásom. Ha belegondolok abba, hogy egy használt ágytakaróból egy tuti nyári ruhát varrtam magamnak, ezzel jócskán megnövelve az élettartamát a textilünknek, akkor leginkább boldogságot érzek.

Halkan megsúgom azért, hogy a műszál miatt könnyebben vasalható, kevésbé gyűrődik mosás után, sőt megkockáztatom, hogy a megfelelő szárítási technikával nem is kell elővenni a vasalót. Igen, tudom, hogy mindenki utál vasalni.

Úgy érzem, nyert ügyem van

Mindent összevetve szerintem nyert ügyem van. Klassz övekkel és egyéb kiegészítőkkel igencsak változatosan lehet viselni ezt a ruhát. És még egy csavar: akár meg is fordíthatom, és úgy is felvehetem.

A fotókat a cikkhez Hámori Zsófia készítette.

 

Hriczkó Orsolya, hobbivarró, A varrás szexi (egykori Otthonbutik) blog alapítója. „Szeretek varrni. Sőt, ha jobban belegondolok, nem is magát a varrást szeretem, hanem az alkotás folyamatát a modell kitalálásától a szabásminta megszerkesztésén át az anyag beszerzésén túl egészen a kapott végeredményig, minden lépést imádok. Még akkor is, ha nem mindig úgy sülnek el a dolgok, ahogy szeretném, és néha nagyon nem passzol az elképzelés a valósághoz – de hát az élet így szép. Az pedig már csak hab a tortán, hogy mindezt meg is oszthatom veletek, abban bízva, hogy meghozom a kedveteket az alkotáshoz!”

Instagram

#SecondHandSeptember Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.Mi lesz a használt ruha szeptember után?A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

#SecondHandSeptember 

Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.

Mi lesz a használt ruha szeptember után?

A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:

👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.

Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.

Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

4 nap telt el
View on Instagram |
1/3
A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.

Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.

Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

7 nap telt el
View on Instagram |
2/3
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?

Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.

A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.

Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

2 hét telt el
View on Instagram |
3/3

Négy dokumentumfilm a divatipar működéséről

Engem egy dokumentumfilm szembesített 2016-ban azzal, milyen környezetterhelő a divatipar működése. Azzal, milyen pazarlóan, kizsákmányolóan élünk és fogyasztunk. Azzal, hogy tulajdonképpen szemetet termelünk. A The True Cost (2015) című filmet mindenkinek ajánlom,...

Ez már a greenwashing kora

Nem könnyű ma annak, aki szeretne környezettudatosabban vásárolni. Egyre több olyan üzenettel jelentkeznek a márkák – legyenek lokális brandek vagy a világot uralók –, amelyek azt sugallják, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül támogathatjuk őket a pénzünkkel. Sajnos...