Gardróbfrissítés után: mi legyen a kiszelektált ruhák sorsa?

Szerző: | 2021. május 23. | Gardróbrendszerezés

Mostanra már valószínűleg profin rendszerezed a gardróbodat és szelektálod a ruháidat szerzőnk, Fogarasy-Zólyomi Zsu cikkei segítségével. Ám gyorsan rá fogsz jönni, hogy a folyamat itt még nem áll meg. Hátra van ugyanis az egyik legnehezebb és legtöbb fejfájást okozó rész: mi legyen azokkal a ruhákkal, amiket kiszelektáltál? Zsu most ebben segít.

A @zsu_gardrobmaniaja Instagram-oldalamon időről időre megkérdezem, hogy ki mennyire tudja vagy szereti azt, ami a szelektálás után következik. A legutóbbi nem reprezentatív kutatásom szerint a válaszadók túlnyomó többsége azt szeretné, ha a kiszelektált ruhákat valaki egyszer csak eltüntetné a szeme elől, és onnantól már nem az ő gondja lenne.

Ehhez én is tudok kapcsolódni, mert bármennyire is megvan az elméleti tudás, mindig akad egy-két zsák ruha, ami arra vár, hogy megtegyem a következő lépést: elvigyem valahova, eladjam, elajándékozzam, megjavítsam, stb.

Válogass!

A ruháid számtalan ok miatt eshetnek a szelektálás áldozatául:

 • lehet, hogy visszavonhatatlanul hordhatatlanná váltak (például egy fehér ing, ami foltokban megsárgult),
 • de az is lehet, hogy egy színtanácsadás után rájössz, hogy az adott darab nem áll jól.

A ruhák állapotának megfelelően érdemes újraválogatni őket. Ez azért is nagyon hasznos, mert legalább nem egy hatalmas halomról kell fenntarthatóan gondoskodnod, hanem több kicsiről.

Tehát nézd végig egyesével a kiszelektált ruhákat, és csoportosítsd őket a következő szempontok szerint.

Hordható?

Az egyik legfontosabb válogatási kritérium a szelektálás után, azaz a nulladik kérdés, amit meg kell fontolni: hordható állapotban van-e a ruhadarab. Te még jó szívvel felvennéd?

Ha valami nem hordható, mert foltos, anyagában szakadt, bolyhos, kinyúlt, akkor azt ruhaszemétként kell kezelni. Ez semmiképpen sem azt jelenti, hogy a szemeteskukában a helye, de mondjuk a ruhagyűjtő konténer jó megoldás lehet.

Hol található ruhagyűjtő konténer?

Néhány fast fashion üzletben is le lehet adni ezeket a ruhákat, itt az az ígéret, hogy szálaira bontják, és azokat hasznosítják újra. Ennél átláthatóbb a Textrade ruhagyűjtő konténerekbe kerülő ruhák sorsa, erről itt olvashattok egy cikket.

Fontos: ami nem hordható, azt ne adjuk tovább másoknak, mert az nem jótékonyság és nem adomány.

Javítható?

Lehet, hogy a szelektálás során találsz olyan darabot, amelynek csak egy alapos tisztításra vagy kisebb ráncfelvarrásra van szüksége, és egyből a hordható kategóriába kerül, itt azt érdemes végiggondolni, hogy:

 • Meg tudod, illetve meg akarod-e javítani?
 • Megvan-e az elköteleződés, hogy rászánd az időt és a pénzt, hogy varrónő vagy szabó segítségét vedd igénybe?
 • Tudsz-e olyan ismerőst, akinek a jelenlegi állapotában is oda tudod adni a ruhadarabot, és ő szívesen foglalkozik a ráncfelvarrás részével?

Rászorulóknak adományozni vs. adománybolt?

Az a tapasztalatom, hogy ez a legnehezebben eldönthető kérdés, de szívesen adok pár támpontot. Az adományozás és az adományboltban leadás között az adó számára nincs különbség, viszont a fogadó oldalon van egy nagyon lényeges: az adományboltban pénzbe kerül az áru. Lehet, hogy jutányos az ára, de akkor is költséget jelent annak, aki onnan szeretne öltözködni.

Hogyan mérlegelj?

Képzeld bele magad azoknak a rászorulóknak a helyzetébe, akiknek ruhákat adományoznál. Mondok egy példát: ha a kerületi hajléktalanszállóra szeretnél adományt vinni, akkor gondold végig, mire lehet szüksége a hajléktalan embereknek. Meleg ruhára, esetleg ágyneműre, alapdarabokra, pólókra, pulcsira, kabátra. Ha neked viszont kiszelektált koktélruháid vannak, azoknak nem ott lesz a helye, hanem például az adományboltban.

Mesélte egy ismerősöm, aki gyermekotthonban dolgozik, hogy mennyi hagyaték öltönyt hoznak be hozzájuk. Ez is tipikus esete annak, amikor nem feltétlenül gondoljuk végig azt, hogy kinek mi lehet hasznos.

Eladni vs. elajándékozni?

Általában a drága ruhadarabok esetében érezzük azt, hogy inkább megtartjuk őket, mint hogy valakinek csak úgy ajándékba adjuk, mert ha megtartjuk, akkor mégis „nálunk van az értéke”.

Azt javaslom, hogy szelektálás után próbáld inkább pénzzé tenni az ilyen darabokat, amire számtalan lehetőség van:

 • gardróbvásárok,
 • Facebook-csoportok,
 • online plázák,
 • bizományi boltok.

Ruhát eladni jó móka, hatalmas sikerélményt ad, ha a saját magad által beárazott ruhadarabot a saját marketinged segítségével sikerül pénzzé tenni.

Ráadásul kapcsolatba kerülhetsz hálás emberekkel, akiknek pont arra a dologra volt szükségük, ami nálad már feleslegessé vált. Pozitív visszajelzést kaphatsz, és nem mellesleg a ruha árának a töredéke is visszajön.

Árazás?

Egyszer azt olvastam, hogy ha a ruha elhagyja az üzletet, azt már csak az eredeti árának a feléért lehet értékesíteni, amennyiben fél éven belüli és jó állapotú. Ha már egyévesnél idősebb a darab, akkor csak az eredeti ára negyedéért lehet eladni.

Ezek után beszéltem pár barátnőmmel, akik feketeövesek az online ruhaeladások terén, és kiderült, hogy néha akár az eredeti áráért is tovább lehet értékesíteni egy darabot. Érdemes figyelni viszont a következőkre:

 • Ha használt fast fashion ruhadarabot értékesítesz, akkor a konkurenciád az új fast fashion is, hiszen például a szezonvégi leárazások során új ruhákat is lehet fillérekért venni, így nem biztos, hogy ebben az esetben sok pénzt tudsz keresni.
 • Mindig figyeld a többi eladót az adott platformon, hogy hasonló termékek mennyiért kerülnek értékesítésre, ez adhat némi támpontot a saját árazásodhoz is.
 • Itthon nem kapható márkák, vintage darabok vagy magyar dizájnermárkák darabjainál bátran kísérletezhetsz magasabb árponttal is.

Mi legyen a kiszelektált ruhák sorsa?

A szelektálás során kiválogatott ruhák sorsáról gondolkodni olyan, mintha egy döntési fán menne végig az ember, ezért ha ez most túl sok infó egyszerre, akkor használd segítségül az alábbi folyamatábrát.

Ne feledd: ami neked már nem kell, az másnak kincs lehet.

Lehet, hogy azért, mert ez lesz az egyetlen meleg ruhája az utcán. Vagy azért, mert egy fontos állásinterjú előtt betért az adományboltba, hogy vegyen egy ruhát, amiben jó benyomást kelthet. Vagy mert múlt héten volt színtanácsadáson, és kiderült, hogy ez a szín az, ami a legjobban kiemeli a szépségét.

Minden ruha mögött van egy történet, és ha a mi életünkben már nincs helye az adott ruhadarabnak, akkor tegyünk meg mindent, hogy máshol, másvalakinél folytatódhasson ez a történet.

Legközelebb tippekkel és tapasztalatokkal érkezem a ruhák online eladásával kapcsolatban. Addig is olvasd el az összes korábbi cikkemet ide kattintva.

A cikkhez a fotókat Hámori Zsófia készítette. A szelektáláshoz használt eszközöket a Kívül Belül Boldogság webáruházától kaptuk kölcsön.

Fogarasy-Zólyomi Zsu, szabadúszó marketinges és a @zsu_gardrobmaniaja oldal alapítója. „Szeretek rendszerekben gondolkodni, és a ruhatárat is rendszerként kezelem. Azaz legyen meg benne minden darabnak a szerepe, értelme, funkciója, és ugyanezt képviselem a gardróbrendszerezés során is. Hiszek a fokozatosságban, ugyanis én sem egy nap alatt lettem tudatos divatfogyasztó. Amiben csak tudom, magyar kisvállalkozások termékeit és szolgáltatásait választom, igyekszem a mögöttük álló embereket is megismerni, így lesz igazán erős az elköteleződésem.”

Instagram

#SecondHandSeptember Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.Mi lesz a használt ruha szeptember után?A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

#SecondHandSeptember 

Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.

Mi lesz a használt ruha szeptember után?

A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:

👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.

Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.

Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

4 nap telt el
View on Instagram |
1/3
A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.

Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.

Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

7 nap telt el
View on Instagram |
2/3
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?

Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.

A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.

Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

2 hét telt el
View on Instagram |
3/3

Négy dokumentumfilm a divatipar működéséről

Engem egy dokumentumfilm szembesített 2016-ban azzal, milyen környezetterhelő a divatipar működése. Azzal, milyen pazarlóan, kizsákmányolóan élünk és fogyasztunk. Azzal, hogy tulajdonképpen szemetet termelünk. A The True Cost (2015) című filmet mindenkinek ajánlom,...

Ez már a greenwashing kora

Nem könnyű ma annak, aki szeretne környezettudatosabban vásárolni. Egyre több olyan üzenettel jelentkeznek a márkák – legyenek lokális brandek vagy a világot uralók –, amelyek azt sugallják, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül támogathatjuk őket a pénzünkkel. Sajnos...