Gardróbrendszerezés: Szelektálj úgy, mint egy PRO

Szerző: | 2021. április 21. | Gardróbrendszerezés

Szerzőnk, Fogarasy-Zólyomi Zsu az elmúlt hónapokban segített abban, hogy a gardróbrendszerezés folyamata könnyű és élvezetes legyen. Ezzel a cikkel elérkeztünk a másik nagy mumushoz, a szelektálás (hétköznapi nyelven selejtezés vagy szanálás) témaköréhez. Most sem maradtok PRO tippek nélkül.

Mostanában rendszeresen tartok szelektálással kapcsolatos webináriumokat. Általában azzal kezdünk, hogy érdeklődöm a résztvevők viszonyáról a témához, és meglepetésemre alig akad olyan ember, aki szeret szelektálni.

Pedig a selejtezésnek számos előnye van, kezdjük a legfontosabbakkal:

  • Mi a legnagyobb kincs a ruhásszekrényben? A HELY. A selejtezés helyet szabadít fel, és ez a hely lesz a kulcs ahhoz a rendhez vagy rendszerhez, ami a lehető legjobban szolgál téged. Több hely = rendszer = átláthatóság. Ha még nem olvastad a ruhásszekrény rendszerezésével foglalkozó cikkemet, kattints ide!
  • Végre megint jó érzéssel nyithatod ki a szekrényed. Nem is gondolnád, de a szekrényed beszél hozzád minden egyes nap. Ha tele van olyan darabokkal, amelyeket már kifogytál/kihíztál, akkor a szekrény azt üzeni, hogy dolgod van a testeddel. Ha olyan darabokat gyűjtögetsz, amit valaha szerettél, de már nem, akkor a szekrény lelkiismeret-furdalást fog benned kelteni. Arra bátorítalak, hogy nyisd ki a szekrényed, és hallgasd meg, mit mond. Ha valami olyat, ami nem kelt benned jó érzést, akkor szelektálj.
  • Visszahelyezheted a már megunt ruhákat a divat körforgásába, ezzel teszel egy hatalmas lépést a fenntartható divat irányába.

Mi a szelektálás?

A szelektálás egy folyamat, ami azzal kezdődik, hogy minden ruhánkat kipakoljuk a szekrényből. Az vele a célunk, hogy gondos átválogatás után a ruháink a megfelelő helyre kerüljenek vissza. Itt azért álljunk meg egy kicsit! Hiszen mindenki tudja, hogy a ruháknak a ruhásszekrényben van a helye… vagy mégsem?

Milyen ruháknak van helye a szekrényben?

Azt javaslom, hogy a szekrényben tartsd azokat a ruhadarabokat, amelyek az aktuális szezonnak megfelelnek. Például tavasszal a tavaszi darabokat, de válogass úgy, hogy a hidegebb napokon is gond nélkül fel tudj öltözni.

 

Ezenkívül azok a ruhadarabok legyenek a szekrényben, amelyek méretben jók rád. Itt és most. Anélkül, hogy le kellene gyorsan fogynod öt kilót.

Továbbá fordíts kiemelt figyelmet arra, hogy a ruhák a szekrényben a lehető legjobb állapotban legyenek, azaz ne legyenek rajtuk szakadások, tartós foltok, bolyhok, satöbbi. Ha ilyeneket látsz, akkor azoknak a ruhának nem a szekrényben a helye, hanem egy olyan zacskóban, dobozban, tárolóban, ahol a javítandó darabokat gyűjtöd.

Persze fontos szempont, hogy szeresd a szekrényben lévő ruhadarabokat, szívesen viseld, és megfeleljenek az aktuális életmódodnak. Tehát ha egész nap otthon vagy, akkor a ruhásszekrényben ne az üzleti vacsorákra szánt kosztümök foglalják el a helyet.

A ruhák helye a szekrényen túl

Tárolóeszközök egész sora elérhető azokhoz a ruhákhoz, amelyek a fenti kritériumoknak nem felelnek meg, csak arra kell vigyáznod, hogy mindent pontosan felcímkézz, hogy később tudd, mit hol kell keresni.

Érdemes külön gyűjteni azokat a ruhadarabokat, amelyekkel a következő viselés előtt még van bármilyen tennivaló: meg kell varrni, meg kell varratni, el kell vinni a tisztítóba, satöbbi.

Célszerű nemcsak különválogatni ezeket, hanem mindjárt be is tervezni a heti programok közé, hogy tarts egy varrós estét, ejtsd útba a tisztítót vagy a varrónőt, szabót. Nincs is annál rosszabb, mint hónapokig kerülgetni egy zsákot, amelynek a tartalmát talán pár óra alatt meg tudnád javítani, és ne legyenek illúzióid, a motiváció az eltelt idővel egyre csak csökkenni fog.

Évszakváltáskor vedd elő a beköszöntő évszak ruháit és cipőit, és tedd el tiszta állapotban az előző évszakét. Ezeket tárolhatod olyan helyen is akár, ami nehezen elérhető (ágyneműtartó, szekrény teteje), mert valószínűleg alig fogsz hozzájuk nyúlni az elkövetkező időszakban.

Az életmódodnak nem megfelelő ruháknak lehet helye a szekrényben, de lehetőleg nem ott, ahol a mindennap hordott darabokat tárolod. Választhatod ezeknek a szekrény nehezebben elérhető felső polcait, ahonnan elő tudod őket varázsolni, ha változnak a körülmények, és szükséged lesz rájuk. (Például ha visszatérsz az irodai munkába, akkor a business ruhák legyenek elérhetők, de most még ne foglalják a helyet a home office-ban használt darabok elől.)

Emlékes doboz

Az egyik legnagyobb dilemma általában az, hogy hol tároljuk a menyasszonyi ruhát? Vagy azt a ruhát, amelyben megkérte a kezem? Vagy azt, amelyiket az első óvodai anyák napján viseltem? Ha ezeket a ruhákat már nem tudod beemelni a mindennapi öltözködésedbe, akkor elvesztette számodra a ruha jellegét.

Ekkor átalakulnak emlékekké. Ugyanolyan emlékekké, mint a középiskolás oklevelek és a barátok esküvői meghívói, tehát érdemes őket egy külön emlékes dobozban tárolni.

Különköltözés a ruháinktól

Vannak problémás ruhadarabok, amelyek éppen csak egy picit nem jók, de ha ötször elmész futni, már tökéletesen állnak. Vagy per pillanat nehéz kombinálni őket. Vagy nem annyira szereted mostanában. Ezekben a darabokban még megvan a potenciál, hogy újra viseld őket, de érdemes eltenni őket pár hétre vagy hónapra, hogy utána friss szemmel nézz rájuk megint.

Az is elképzelhető, hogy időközben beszerzel egy olyan ruhadarabot, amellyel viselve teljesen új arcát ismered meg a nem-annyira-szeretem darabnak.

Ha pár hónap után újra elővéve mégsem érzel örömet, akkor válj meg tőle könnyű szívvel, de fenntarthatóan.

A szelektálás legnagyobb kérdése

Készen vagy, a szekrényed rendezett, mint a patika polca, mindent eltettél a megfelelő helyekre, de itt maradt egy csomó hordhatatlan ruhadarab, megunt holmi, véglegesen nemszeretem göncök – ezekkel vajon mi legyen?

Aggodalomra semmi ok! Szükség lesz hozzá némi időre és türelemre, de meg fogod találni minden kiszelektált ruhának a következő otthonát:

  • gyűjtheted ruhakonténerben,
  • eladhatod,
  • eladományozhatod,
  • adományboltba viheted.

Rengeteg lehetőség áll előtted, de abban egyetérthetünk, hogy a szelektálás nem ér véget ott, hogy kiválogattad a már nem kellő darabokat.

Az igazi móka még csak ezután kezdődik, és a következő hónapokban lépésről lépésre megtudhatod, hogy milyen ruhákkal mit kezdj, miként menj biztosra, hogy a legjobb helyre kerüljenek, és hogyan tudod a divat körforgásában tartani őket.

Addig is szelektálj, ebben segítségedre lehet a következő infografika is:

Ezenkívül figyeld a @zsu_gardrobmaniaja Instagram-oldalamat, ahol rengeteg szelektálós tippet és trükköt osztok meg, valamint felhívom a figyelmet olyan helyekre, ahol a kiszelektált ruháidat szeretettel várják.

A cikkhez a fotókat Hámori Zsófia készítette. A tárolódobozokat a Kívül Belül Boldogság webáruháztól kaptuk kölcsön.

Fogarasy-Zólyomi Zsu, szabadúszó marketinges és a @zsu_gardrobmaniaja oldal alapítója. „Szeretek rendszerekben gondolkodni, és a ruhatárat is rendszerként kezelem. Azaz legyen meg benne minden darabnak a szerepe, értelme, funkciója, és ugyanezt képviselem a gardróbrendszerezés során is. Hiszek a fokozatosságban, ugyanis én sem egy nap alatt lettem tudatos divatfogyasztó. Amiben csak tudom, magyar kisvállalkozások termékeit és szolgáltatásait választom, igyekszem a mögöttük álló embereket is megismerni, így lesz igazán erős az elköteleződésem.”

Instagram

#SecondHandSeptember Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.Mi lesz a használt ruha szeptember után?A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

#SecondHandSeptember 

Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.

Mi lesz a használt ruha szeptember után?

A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:

👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.

Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.

Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

4 nap telt el
View on Instagram |
1/3
A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.

Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.

Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

7 nap telt el
View on Instagram |
2/3
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?

Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.

A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.

Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

2 hét telt el
View on Instagram |
3/3

Négy dokumentumfilm a divatipar működéséről

Engem egy dokumentumfilm szembesített 2016-ban azzal, milyen környezetterhelő a divatipar működése. Azzal, milyen pazarlóan, kizsákmányolóan élünk és fogyasztunk. Azzal, hogy tulajdonképpen szemetet termelünk. A The True Cost (2015) című filmet mindenkinek ajánlom,...

Ez már a greenwashing kora

Nem könnyű ma annak, aki szeretne környezettudatosabban vásárolni. Egyre több olyan üzenettel jelentkeznek a márkák – legyenek lokális brandek vagy a világot uralók –, amelyek azt sugallják, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül támogathatjuk őket a pénzünkkel. Sajnos...