Örülünk, hogy itt vagy!

Ha érdekel az etikus divat, a környezettudatos öltözködés, a tudatosan felépített ruhatár, akkor jó helyen jársz. A Fenntarthatodivat.hu egy információs portál, adatbázis és magazin egyben. Alapítója és főszerkesztője Mengyán Eszter újságíró, fenntarthatódivat-blogger, aki 2016 óta kiemelten foglalkozik ezzel a témával.

A Fenntarthatodivat.hu inspirál és informál.

A Fenntarthatodivat.hu, ahogy maga a fenntartható divat is, folyamatosan alakul, változik. Semmi sem végleges vagy örök, csupán egyetlenegy dolog: hiszünk abban, hogy változtatni kell a gyermekeink, unokáink, az ő gyerekeik, valamint unokáik jövőjéért.

Hiszünk abban, hogy ehhez te is kellesz. A lehetőségeihez mérten egy kicsit mindenki tud változtatni az életmódján. És sok kicsi sokra megy.

A következőkben részletesen megismerheted a Fenntarthatodivat.hu történetét, az oldal felépítését és az alapítót.

A célunkról

A Fenntarthatodivat.hu-t azért hoztuk létre, hogy

 • összekösse a fogyasztót a magyar tervezőkkel, a magyar fenntartható divatmárkákkal, alkotókkal;
 • bemutassa a minőségi darabokat áruló second hand lelőhelyeket és vintage üzleteket;
 • felhívja a figyelmet olyan műhelyekre és workshopokra, ahol az alkotás iránt érdeklődők maguk készíthetik el a saját ruhadarabjaikat;
 • különböző tartalmakon keresztül érzékenyítsen, inspiráljon és informáljon.

A márkákról

Jelenleg nincs egy olyan általános, az egész világon elfogadott szempontrendszer, amely alapján osztályozni lehetne a márkákat fenntarthatósági szempontból. A legfontosabb jelen pillanatban az átláthatóság, hogy egy márka mennyi információt ad át a fogyasztóknak. Minél többet tudunk egy adott márkáról, annál jobban bízhatunk benne és annál tudatosabbak lehetünk a vásárlás során.

Bár a lokális gyártás (történjen az Magyarországon vagy a régióban) rengeteget számít környezettudatossági szempontból, mi ennél is tovább mentünk.

A Fenntarthatodivat.hu oldalon olyan magyar márkákkal ismerkedhetsz meg, amelyeknél kiemelten fontos az etikusság, a méltányosság és az átláthatóság.

 • Kik készítik a ruhákat?
 • Milyen alapanyagot használnak?
 • Mennyi hulladékot termelnek?
 • Hogyan hasznosítanak újra?
 • Hogyan érzékenyítik a vásárlóikat?

Erről olvashatsz a márkák bemutatkozó oldalán, amely saját bevallásuk alapján készült.

Ismerd meg a Fenntarthatodivat.hu-val együttműködő márkákat!

100 százalékosan fenntartható márka (bármit is jelentsen ez a fogalom) még nem létezik. Törekvések vannak. Amit öt éve szuperfenntarthatónak gondoltunk, jövőre már nem biztos, hogy a legjobb megoldás lesz. Ezért is fontos, hogy alkotóként és fogyasztóként is maradj kritikus, gondolkozz, legyél nyitott és kompromisszumkész adott esetben.

Csatlakozz hozzánk márkaként, alkotóként!

Az alapanyagokról

A Fenntarthatodivat.hu célja, hogy segítsen a tájékozódásban. Olyan alapanyagokkal ismertessen meg, amelyek természetesek, illetve az életciklusuk során kevésbé környezetterhelők.

Egyelőre nem létezik olyan alapanyag, amely ökológiai szempontok szerint messze kimagasló. Ez bármelyik pillanatban változhat. Addig is a legtöbb, amit tehetsz, hogy megismered a különböző alapanyagokat, előállításuk körülményeit, a környezetre gyakorolt hatásukat. Több szempontot figyelembe véve hozhatod meg a számodra leginkább megfelelő, tudatos döntést.

Itt olvashatsz az alapanyagokról

A másodkézből lelőhelyekről

Valamennyien szeretnénk igazi kincsekre bukkanni, ha másodkézből vásárolunk. A legnagyobb használtruha-láncok helyett arra biztatunk inkább, hogy cserélj a családtagokkal, szervezz ruhacserét a kollégákkal, járj garázsvásárokon, bolhapiacokon, lakásbutikokban, bloggervásárokon, nézz szét az online piactereken, csoportokban, közösségi oldalakon.

Hogy még könnyebb dolgod legyen: a minőségi darabokat áruló second hand, vintage és pre-loved lelőhelyek számára is hamarosan létrehozzuk a Másodkézből aloldalt.

A Fenntarthatodivat.hu oldalon olyan magyar vállalkozókkal, startupperekkel, tulajdonosokkal ismerkedhetsz meg, akiknél kiemelten fontos a fenntarthatóság és az átláthatóság.

 • Honnan érkeznek a használt ruhák?
 • Mi alapján válogatnak?
 • Hová kerülnek azok a darabok, amelyeket nem tudnak eladni?
 • Hogyan érzékenyítik a vásárlóikat?

Erről mind olvashatsz majd a másodkézből lelőhelyek bemutatkozó oldalán, amely saját bevallásuk alapján készül.

Csatlakozz hozzánk másodkézből lelőhelyként!

A magazinról

Ahány ember, annyi igény. Ahány ember, annyi ruhatár. A magazin célja, hogy igényes, inspiráló, eredeti tartalmakkal vezessen be a fenntartható divat megannyi szintjére.

Ehhez olyan szerzők adják a nevüket, akik elkezdtek tudatosabban, ha úgy tetszik, „ökosabban” öltözködni, vásárolni, élni. Bízunk abban, hogy rajtuk keresztül te is megtalálod azokat a megoldásokat, amelyekkel környezettudatosabb ruhatárat építhetsz a jövőben.

Magazinunk 2021 januárjában indul teljes gőzzel.

Az alapítóról

Mengyán Eszter vagyok. Újságíró, blogger, szín- és stílustanácsadó, a Fenntarthatodivat.hu alapítója.

Minden 2016 tavaszán kezdődött. Egy online női magazin főszerkesztője voltam. Ekkor találkoztam először a sustainable fashion fogalmával. Megszámlálhatatlanul sok Instagram-poszt, több cikk és végül egy másfél órás dokumentumfilm hatására napokon keresztül sokkhatás alatt voltam.

Addig nem gondoltam bele abba, hogy

 • kik készítik a ruháimat;
 • milyen körülmények között készülnek az adott darabok;
 • milyen alapanyagokból készülnek, egyáltalán milyen környezetterhelése van az alapanyagok előállításának;
 • mi történik velük, ha továbbadom őket, vagy a szemétbe kerülnek.

Elkezdtem rengeteget olvasni, ezzel párhuzamosan a ruhatárammal is kísérletezni. Annyi mondanivalóm lett, hogy 2016 végén elindítottam a fenntartható divattal, környezettudatos öltözködéssel foglalkozó Holy Duck!-blogot.

2016 vége óta teljesen megváltozott az életem: a ruhatárammal együtt önmagamat is sokkal jobban megismertem, lett egy új szakmám. Fantasztikus alkotókkal, szakemberekkel kerültem kapcsolatba. Az életem más területein is elkezdtem jobban odafigyelni: a hulladékcsökkentés, a mikrovállalkozások támogatása kiemelten fontos lett számomra.

A blog közössége egyre csak nőtt. Az elmúlt években százszámra adtam tanácsot olyanoknak, akik szerettek volna hazai alkotóktól vásárolni, vagy érdekelte őket a ruhatáruk zöldítése. Nekik, nektek, neked hoztam létre a Fenntarthatodivat.hu oldalt.

Örülök, hogy itt vagy!