Öntöttek már homokot a bugyidba? – Öltözködés kisgyerek mellett játszótéren innen és túl

Szerző: | 2021. március 02. | Baba-mama

Fiatal, ambiciózus nőként, sminkben és magas sarkúban munkába indulva sokszor vágytam rá, hogy addig maradhassak otthon pizsamában, ameddig csak akarok. Kisbabával ez az álom hirtelen valóra válni látszott! Szerzőnk, Sipos Viki a gyermekágyas időszakra, a játszóterezés napjaira, heteire… éveire emlékezik vissza.

Pizsamás hétköznapok

Csak egy apró csalafintaság akadt a dologban: nem akkor és addig vagy pizsamában, amíg csak akarsz, hanem amíg nem tudsz átöltözni.

Korábban én se hittem el… Mégis mi történhet a reggeli órákban, ami miatt egy anyának nincs ideje rendbe tenni magát? Hogy fokozzam: a mai napig nem tudom megmondani, mi történik. Nincs idő semmire, amire korábban akár órákat szántam, és hipp-hopp tizenkettőt üt az óra. Nekem eleinte kedvem se volt olyan apró-cseprő badarságokkal foglalkozni, mint a ruháim. A nagy részüknek csak beköszöntem a szekrénybe és megsimogattam őket. Nem őket viseltem, hanem a lesújtó pillantásukat: kihíztál minket!

Sebaj, úgyse megyek sehova.

Az előző cikkemben már röviden bevezettelek titeket a gyermekágyas outfitjeim csodájába (anyatejes hálóingek, sziasztok), de a lassan múló napok és gyorsan repülő hónapok egyre több szocializációs lehetőséget is jelentettek. (Fel a kezekkel, hányan mosolyogtatok mindentudóan a karanténba kényszerült lakosságon, amikor apránként kezdtek rádöbbenni a bezártság jellegzetességeire? Ó, kedves gyes-barátnőim, mi ezen mind átestünk, nem igaz?)

Melyik anya vagyok?

Tehát végre valahára elhagyhatod a lakást a gyerekkel! ÉLJEN! Hova mentek? Ringató, Kerekítő? Mindegy is, felkelsz időben, ötször átöltözöl (mennyire hiányzott ez az élmény, igaz?). Ha épp jó fej a gyereked, még sminkelni is van időd… Hoppá, ki ez a nő? Nyomokban emlékeztet önmagadra, ugye? Kéne egyet szelfizni, hisz ez mégiscsak történelmi pillanat, meg kell örökíteni az utókornak… de upsz, felébredt a gyerek, öltöztetés, és irány a TÁRSADALOM!

A teremből gügyörészés hallatszik, hangolnak egy hangszert, kint sorakoznak a babakocsik. Huhh, épp hogy nem késtél el, így is otthon maradt a cserepeluskészlet, csak 40 percet bírj ki, babám. Nem volt idő hajat mosni, de itt mindenki anyuka, meg fogják érteni. Nincs itt valahol egy szájfény a táskámban? Hopsz, ez eléggé összeaszalódott. De jé, itt egy pelus a táska alján, épp csak olyan állapotban van, hogy megnyugtasson, nem torkollhat katasztrófába a délelőtt.

Megint nagyon meleg van, de a pulcsimat nem vehetem le, mert érzem, hogy hiába a speciális melltartó, a pólóm tuti átázott, a rohanásban is leizzadtam. Jesszusom, annak az anyukának hogy volt ideje és ereje kivasalni a haját? Milyen szép a sminkje, régen én is így néztem ki… mit csinálok rosszul?! A gyerekem ruháit is csak úgy lekapkodtam a szárítóról, meg se néztem, mit adok rá… borzalmas vagyok!

Te melyik anyuka vagy a fentiek közül? Én mindkettő. Még ma is. Az élet állandó egyensúlyozás a szerepek közt (hahó, gyerek előtt is voltak jobb és rosszabb napjaid, nem?), néha így sülnek el a dolgok, néha úgy. És akkor játszótérre még nem is mentünk! Na jó, menjünk…

Játszóterezni… csak ha muszáj

Utálom a játszótereket. Vagyis önmagukban nincs problémám velük, de ha tele vannak anyukákkal és gyerekekkel, messzire elkerülném őket. Kerülném! De az élet megáldott egy nálam sokkal nyitottabb, kedvesebb, kalandvágyó gyerekkel, így bár legtöbbször igyekszem az apjára hárítani e nemes feladatot, olykor én is bekeveredek a mászókadzsungelbe. Persze érdekes kettősség, hogy alapvetően szeretek emberek közt lenni, de a játszóterek…!

Majd megbeszélem a pszichológusommal, de most titeket is beavatlak.

Itt nincsenek titkok, nem tudsz magadba temetkezve ülni, folyamatos interakcióban kell lenned a külvilággal, mindenki látja, hogy neveled a gyereked, hogy viselkedik a gyereked, állandóan szóba kell elegyedned valakivel és mindenki kivétel nélkül ítélkezik.

 

Továbbá játszótérre sosem tudsz úgy érkezni, hogy teljesen felkészült legyél.

Jó, ÉN személy szerint nem tudok. Mert vagy nincs nálam a gyerekek cserekereskedelmi alapját biztosító kisautó vagy a homokozókészletünk egyetlen darabja sem, vagy szimplán nem megfelelő mennyiségű pelenka-popsitörlő készlettel indultam neki. Luxus kategória, de hát ki ne éhezne-szomjazna meg a nagy játék közben, és az én táskámból mindig PONT az a csemege hiányzik, ami kéne. (Például nekem egy kis vodka… víz, bocsi, víz!)

Az anyukák legnagyobb barátja: egy jó táska

A fent taglalt tényen az is csak kicsit segít, hogy sikerült megtalálnom a számomra tökéletes táskavariánsokat gyerekkel való útnak induláshoz. És nem csak nekem sikerült ez a mutatvány, mert még nem tudtam úgy elhagyni a lakást, hogy ne láttam volna legalább egy embert az utcán Lilla Sellei Bags táskával a hátán. Ó, igen, Séllei Lilla táskái a mi megváltóink, kedves édesanyák!

Persze nem próbáltam végig a világ összes fazonú, formájú, funkciójú (pelus)táskáját, de minek is tettem volna, ha legalább egy dolgot az anyaság rejtelmes sűrűjében sikerült kipipálnom.

Innentől már csak az a feladat, hogy ne akarjam Lilla szezonról szezonra megújuló kollekcióiból az összes mintát birtokolni. Tényleg szívből ajánlom nektek, egy hazai édesanya munkáját támogatjátok, a termékek itthon készülnek, strapabíróak, mindent elnyelnek és mindenki megtalálja az ízlésének és élethelyzetének megfelelő táskát: nekem övtáskám, koktéltáskám és közepes hátizsákom van, mindegyiket nyúzom egy-három éve és nincs okom panaszra.

Öntöttek már homokot a bugyitokba?

Oké, a táskával megvolnánk, úgyhogy most látszólag összefüggéstelenül hadd szegezzek nektek egy frivol kérdést: öntöttek már homokot a bugyitokba?

Nekem igen. Szép nyári nap volt, az ártatlan szemű elkövető hátulról támadott, és az esetnek köszönhetően azóta sem szívesen térek be farmer és póló outfitben a homokozókba. A nagy kérdés alapvetően itt is az: mégis mit vegyek fel, hogy embernek érezzem magam, neadjisten nőiesnek, de közben sehol semmi ne lógjon ki, miközben ellátom a gyerekem és játszok vele?

Őszintén szólva én nem szeretem a tunikákat, de ebben az időszakban előnyben részesítettem a hosszabb felsőket, ingruhákat cicanadrággal és nagy kedvenceimet, az overallokat, kertésznacikat.

A kinyúlt holmik biztonsága

Sokan, sokszor sok helyen leírták már, hogy ne a kinyúlt holmijaidat szedd ilyenkor elő – nos, én azt mondom, bizony vannak olyan napok, amikor ezek a kinyúlt holmik nyújtják azt a kényelmet és biztonságot, hogy rájuk kell hogy essen a választás.

De amikor csak sikerül, próbáld magad kihúzni az otthonlét olykor magába rántó érdektelenségéből és figyelj magadra!

Keress olyan színeket, szabásokat a szekrényedben, amik feldobják a napod, de kényelmesek. (Ne sajnáld, majd kimosod!) Dobj fel egy rúzst, ha ahhoz van kedved, akkor is, ha egész nap csak a futár néz rád.

A gyermekednek mindenhogy jó leszel, de ha te összeszedettnek és boldognak érzed magad, az rá is nagy hatással van!

Mégiscsak jobb, ha anya nagy mosollyal és ezer hangszínnel autózik, babázik és olvassa a kedvenc mesét. (Megjegyzem én is sírtam, voltam unott, szenvedtem – ezt mind szabad!)

Overallok és kertésznadrágok, imádlak benneteket!

Ahogy fent említettem, az én gardróbom kedvenc darabjai – főleg nyáron – az overallok és a kertésznadrágok. (Azért a mosdóba ne próbálj overallban menni a gyerekkel, tapasztalatból mondom, nincs annyi kezed, hogy mindent koordinálni tudj.) A kertésznaci egyben tartja, amit egyben kell, takarja, amit takarni kell. Gyermeki vagy dögös is lehet és minden régi pólódat, pulcsidat felveheted hozzá.

A kezeslábasok otthoni kuckózáshoz is tökéletesen megfelelnek, ezerféle fazonban megtaláljátok őket turkálókban. (Az én legjobb fogásom egy fekete len overall a Hagor webshopjából és van egy vintage Calvin Klein kertésznadrágom is a Lovebug Vintage butikból.)

A hazai márkák kínálatában is rendszeresen felbukkannak, jelenlegi nagy szerelmem a Plié és Tomcsányi csodái. Az biztos, hogy később is ki tudjátok őket használni. Tényleg mindenhova viselhetők, csak megfelelően kell párosítani őket kiegészítőkkel.

Apropó, kiegészítők!

Az ékszerekről baba mellett jó darabig érdemes lemondani (hacsak nem akartál egyébként is megszabadulni a füledtől). Bár javasolhatnám, hogy járj magas sarkúban, de… nem tehetem.

Én az első babás nyaramon lettem TOMS rajongó, és bár hideget-meleget olvashattok a cipők minőségéről, nekem éveken át tartó jó szolgálatot tettek, tesznek. Télen az UGG fazonú csizmák lettek a babakocsis túrák állandó kiegészítői: tudom, nem túl stílusos, de meleg, kényelmes és tudsz benne rohanni, amikor a babád semmilyen trükk hatására nem hagyja abba a sírást. Később a nagy séták idején sem sajnálod, ha a pocsolyába ugrálás áldozatai lesznek.

Más lesz a ruhatárad, mások lesznek a prioritások

Ezerféle ruhatár és trükk, de egy valami biztosan megváltozik mindannyiunk életében a gyerekek érkezésével: a prioritások. Egyre fontosabbá válik az időnk okos beosztása, a tervezés, amit aztán egy másodperc töredéke alatt húz keresztül az élet… a gyerek. Miközben talán háttérbe szorul az öltözködés, az esztétikumot sokszor felváltja a praktikum, talán elkezdesz rá figyelni, hogy mit honnan szerzel be.

Elvégre nincs idő órákig járkálni a plázákban, ha van is türelmed, legfeljebb online görgeted át a fast fashion üzletek kínálatát, de sejtelmed sincs, hogy mi passzol az új testedre. Ha olvasod ezt az írást, akkor pedig valószínűleg te is megcsömörlöttél tőlük, vagy legalábbis másra vágysz:

ruhákra, amik szolgálják az élethelyzeted, amikkel nem kell annyit bíbelődni, amik tartósak, évekig a társaid lehetnek, amikkel nem rombolod tovább a bolygót, amin a gyermekeid felnőnek.

Talán anyagilag is megfontoltabb vagy, a kevesebb végre tényleg több. Fontossá vált a lokalitás, tudod, hogy a pénzeddel voksolsz is. Ha pedig meglátod, hogy valamit egy édesanya alkotott meg éjszaka altatás után, könnybe lábad a szemed és ha csak teheted, őt támogatod az álmai megvalósulásában a vásárlásoddal.

Már meséltem nektek, engem a hazai márkák húztak közel a fenntarthatósághoz és a kisfiam születése után éreztem, hogy többé nem tudok szabadulni attól, hogy mindent megvizsgáljak ezen a szemüvegen keresztül. És nem is akarok!

Olykor ítélkezünk egymás fölött a játszótéren vagy a foglalkozásokon, de végtére is egy hajóban evezünk: boldog babákat, gyerekeket szeretnénk, akiknek a világon mindent megadnánk.

Miért ne adnánk meg nekik az élhetőbb világot, a szebb jövőt? Ezt sem lehet tökéletesen csinálni, nem fogsz megfelelni mindenkinek, valószínűleg saját magadnak sem.

De ha ma inkább second hand lelőhelyről választasz magadnak ruhát a szülinapi zsúrra, vagy hazai készítőtől rendeled meg a rég áhított babafészketeket, máris tettél egy lépést, büszke lehetsz magadra!

A cikkhez a fotókat Hámori Zsófia készítette.

Sipos Viktória, anya, vállalkozó. „Egy négyéves kisfiú anyukája vagyok, az ő születése nyitotta fel a szemem a fenntarthatóság fontosságával kapcsolatban. A székesfehérvári Pici Piac baba-mama-gyerek kézműves designvásár és a Love the Organic gyerekruhamárka is az én gyermekeim, mellette rendezvény- és oktatásszervezéssel foglalkozom. Nagy rajongója vagyok a hazai tervezőknek.”

Instagram

#SecondHandSeptember Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.Mi lesz a használt ruha szeptember után?A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

#SecondHandSeptember 

Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.

Mi lesz a használt ruha szeptember után?

A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:

👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.

Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.

Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

4 nap telt el
View on Instagram |
1/3
A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.

Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.

Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

7 nap telt el
View on Instagram |
2/3
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?

Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.

A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.

Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

2 hét telt el
View on Instagram |
3/3

Négy dokumentumfilm a divatipar működéséről

Engem egy dokumentumfilm szembesített 2016-ban azzal, milyen környezetterhelő a divatipar működése. Azzal, milyen pazarlóan, kizsákmányolóan élünk és fogyasztunk. Azzal, hogy tulajdonképpen szemetet termelünk. A The True Cost (2015) című filmet mindenkinek ajánlom,...

Ez már a greenwashing kora

Nem könnyű ma annak, aki szeretne környezettudatosabban vásárolni. Egyre több olyan üzenettel jelentkeznek a márkák – legyenek lokális brandek vagy a világot uralók –, amelyek azt sugallják, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül támogathatjuk őket a pénzünkkel. Sajnos...