Nyári ruhák, amikben télen is járok – Minimalizmustól a jól kombinálható szerelemruhatárig

Szerző: | 2021. augusztus 16. | Kapszulagardrób

Milyen lehet a cuccaid 70 százalékától megszabadulni? Cikkünk szerzője, Adorján Éva, a Labirinda márka alapítója, alkotója megtapasztalta ezt az élményt. Írásában maroknyi ruhatáráról mesél, amelyet sokat csiszolt szín- és stílustanácsadók tippjei alapján, az imádott darabokat pedig télen-nyáron szeretettel viseli.

A boldogságomat nem az újabb és újabb ruhák jelentik

Amikor sok évvel ezelőtt egy költözés alkalmával a cuccaim 70 százalékától megszabadultam, alig maradt ruhám. Bár emögött nem állt tudatos koncepció, hihetetlenül felszabadító élmény volt. Az azóta eltelt 17 évben utazások, önismereti folyamatok és színtanácsadók csiszolták a minimalizmusomat, aminek köszönhetően ma a maroknyi ruhatáramban csinosabbnak és önazonosabbnak érzem magam, mint valaha.

Utaztam Erasmuassal, stoppoltam hátizsákkal fél évet, laktam tengerparti barlangban, bivakoltam (szabad ég alatti tartózkodás, illetve tábor a szabadban – a szerk.) sziklák és a szabad ég alatt.

Általános tapasztalatommá vált, hogy minél kevesebb a cucc, annál több az élmény, és a boldogságomat nem az újabb és újabb ruhák, tárgyak és kütyük jelentik.

Két banános doboznyi ruhából szerelemgardrób

Miután megszületett a fiam, egy fokkal komfortosabb módját választottuk az élményszerzésnek, és egy lakóautóba költözve kezdtünk új életet. Ha az ember hat négyzetméteren osztozik két másikkal, az összes téli-nyári cókmókkal, szerszámokkal, műhely felszereléssel és varrógéppel, ráadásul fontos szempont számára a rend és az esztétikum, ott igazán szükség van a minimalista szemléletre. Ami az öltözködést illeti, ekkor még mindig nem tudatosult, hogy mit csinálok, azon túl, hogy a fenntarthatóság szempontjai már régóta számítottak.

A két év lakóautós lét sok tapasztalatot adott, de csak ma, egy évvel az első színtanácsadás és alkatelemzés után látom apránként, egyre tisztábban, miért volt természetes és könnyű kevés ruhából gazdálkodni. Ugyanakkor azt is meg tudom fogalmazni, mi hiányzott ahhoz, hogy a körülbelül két banános doboznyi ruhám igazi szerelemgardróbbá formálódjon.

Értsd meg, mi és miért előnyös

Alapvetően vonzódom az egyszerűséghez és kritikus vagyok az elképzeléseimet, az anyagokat és a minőséget illetően, ezért stílusban viszonylag egységesek voltak a ruháim. Mint kiderült, többé-kevésbé a nyár színtípus színeiből sikerült válogatnom. Ennek köszönhető, hogy jól tudtam variálni a ruháimat, a kevésből sem éreztem, hogy nincs mit felvennem, nem illik egymáshoz a két megmaradt tiszta göncöm, vagy feszengek abban, amit felvettem.

De ez még messze volt a szerelemruhatártól, ahhoz szükség volt arra, hogy immár tudatossá váljon, mit érdemes és mit nem érdemes felvennem.

Meg kellett tanulnom elengedni azt is, ami nem száz százalékban képvisel. Miért adott színek, miért bizonyos fazonok állnak jól? Hol legyen a derékvonal? Mit hangsúlyozzon a ruha, és mit takarjon inkább? Mindig tudtam például, hogy valahogy nem igazán jó nekem a szűk nadrág és a mini fazon, de csak idén tudatosult, hogy egyszerűen a lábam formája nem olyan, amit érdemes kiemelni; ellenben van más, amit igen.

Egészen addig, amíg ezek a dolgok nem tudatosulnak, hajlamosak lehetünk elhinni, hogy az a szoknya jó lesz, mert tetszik a színe, vagy jó a fazonja (valaki másnak)… aztán valahogy mégsem hordjuk.

Ha sikerül olyan ruhákat találni, amelyek színben, stílusban, fazonban és anyagban is pont nekünk valók, az szinte biztosan azt jelenti, hogy jól kombinálhatók egymással, ami rengeteg lehetőséget rejt.

Mire tanított a lakóautóban töltött két év?

A kombinálhatóságban rejlő lehetőségekre a lakóautóban töltött két év tanított meg. Kiderült, hogy a nyári ruháimból remek téli szetteket tudok összerakni, így sokkal kevesebb cuccom van, miközben a lehetőségeim száma nem csökken, sőt!

Nyári ruha és szoknya télen

Egy nyári ruha remekül működhet egy leggingsre és egy hosszú ujjú pólóra felvéve, vagy egy vastag harisnyával és egy meleg pulóverrel. A vékony len szoknyámat egész télen hordtam többféle variációban, hol betűrt pulóverrel, hol egy vékony szűkebb alsó pulcsival és egy kardigánnal, ami különösen praktikus volt, amikor melegebbre fűtött és hűvösebb helyeken is volt jelenésem.

Len szoknya télen:

Cseppet sem érzem unalmasnak, hogy egész évben használatban vannak ezek a darabok, mert folyamatosan új lehetőségeket fedezek fel bennük; és most hogy itt a nyár, egészen más összképet adnak ugyanazok a ruhák.

Len szoknya nyári verzióban:

A kendők igazi multifunkcionális darabok

Ezt a játékot még több variációs lehetőséggel gazdagítják a kendők: igazi multifunkciós elemei a ruhatáramnak, mióta az eszemet tudom. A naptól vagy a hűvös nyári szellőtől védik a hátam. Ha akarom, ruhává alakulnak, ha hideg van, a nyakam köré tekerem őket. A kisebbeket fejkendőnek használom, de lehet belőlük öv és strandszoknya is.

Kiteljesedés különböző szinteken

Amikor elkezdtem növényi festéssel foglalkozni, hamar a kendőknél kötöttem ki, ami így együtt akkora egymásra találás lett, hogy vállalkozássá nőtte ki magát, ez a Labirinda. Hosszú ideje foglalkoztat a fenntarthatóság és a természettel való kapcsolatunk. Az a célom, hogy ezen a projekten keresztül a tapasztalataim is sok emberhez eljussak és inspirációt jelentsenek a számukra.

Nem az a cél persze, hogy mindenkinek elférjen két banános dobozban az összes ruhája, de

abban biztos vagyok, hogy a női kiteljesedésünket segítő öltözködéshez és fenntartható divathoz a tudatosan összeállított, minőségi és jól variálható ruhatár vezet.

A fotókat a cikkhez Hámori Zsófia készítette.

Adorján Éva, képzőművész, tanár és művészetterapeuta, a Labirinda márka alapítója. „Munkásságom lelke a természethez való kapcsolódás és az élet tisztelete. Növényi festéssel és természetes technikákkal kísérletezve alkotok az egyszerűséget, a fenntarthatóságot és a természet rendjét hirdetve.”

Instagram

#SecondHandSeptember Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.Mi lesz a használt ruha szeptember után?A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

#SecondHandSeptember 

Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.

Mi lesz a használt ruha szeptember után?

A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:

👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.

Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.

Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

4 nap telt el
View on Instagram |
1/3
A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.

Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.

Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

7 nap telt el
View on Instagram |
2/3
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?

Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.

A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.

Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

2 hét telt el
View on Instagram |
3/3

Négy dokumentumfilm a divatipar működéséről

Engem egy dokumentumfilm szembesített 2016-ban azzal, milyen környezetterhelő a divatipar működése. Azzal, milyen pazarlóan, kizsákmányolóan élünk és fogyasztunk. Azzal, hogy tulajdonképpen szemetet termelünk. A The True Cost (2015) című filmet mindenkinek ajánlom,...

Ez már a greenwashing kora

Nem könnyű ma annak, aki szeretne környezettudatosabban vásárolni. Egyre több olyan üzenettel jelentkeznek a márkák – legyenek lokális brandek vagy a világot uralók –, amelyek azt sugallják, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül támogathatjuk őket a pénzünkkel. Sajnos...