Nem vásárolok ruhát egy évig! – Fél év tapasztalatai

Szerző: | 2021. július 28. | Gardróbkihívás

Tósaki Ágnes és Weisz-Kovács Cintia egymástól függetlenül döntötték el, hogy belevágnak a Nem vásárolok ruhát egy évig! kihívásba, és a közösségi médián keresztül hamar egymásra találtak. Látva őket, főszerkesztőnk, Mengyán Eszter úgy döntött, követi az útjukat, és negyedévente beszélget velük a tapasztalataikról. Erre az alkalomra a kedvenc tavaszi szettjükkel és életük legdrágább ruhájával készültek, valamint hoztak egy olyan ruhadarabot is, amely régóta a ruhatáruk része.

Ha nem olvastad az előzményeket, kezdd ezzel a cikkel: Nem vásárolok ruhát egy évig! – Az első három hónap tapasztalatai

Ágival és Cintivel a Városligetben találkoztunk, hogy a Nem vásárolok ruhát egy évig! kihívásról beszélgessünk, és néhány szettet befotózzunk. Rögtön megállapodtunk abban, hogy mindannyiunk élete elég sűrű mostanában. Cinti a házfelújítással kapcsolatos tapasztalatait gyarapítja, Ági pedig egy négy hónapos szuperintenzív angol nyelvtanfolyamra készül. Az én helyzetemről pedig mindent elmond, hogy ugyan a beszélgetést időben felvettük, mire ez a cikk megjelenik, a lányok már javában benne vannak a harmadik negyedévben.

Egy kis „csalással” belefér

Ági, nagyon vártad a tavaszt, hogy előkerüljön az átalakított fehér farmernadrágod és a tavaszi ruháid. Milyen érzés volt újra viselni őket?

Ági: Valóban nagyon vártam a tavaszt, mégis a tavaszbúcsúztató 10 x 10 kihívás után azt éreztem, hogy színhiányban szenvedek. Ekkor szétnéztem otthon, és megtaláltam a párom egyik ritkán viselt ingét a szekrényben, ezt alakítottam át – egy felső készült belőle. Egy másik talonban álló ing is erre a sorsra jutott. Sőt, az IKEA-ban vettem pamutanyagot, és ma nekiláttam, hogy varrok egy nyári ruhácskát. Ennyi új szín elegendő volt, hogy újra azt érezzem, mint télen, amikor belevágtam a kihívásba: igen, nekem mindenem megvan.

Az ingből készült felső

Cinti, veled mi történt a Nem vásárolok ruhát egy évig! kihívás elmúlt három hónapjában?

Cinti: Én a februári színtanácsadás után eljutottam testalkatelemzésre is. A színtanácsadás után már nagyon kritikusan tekintettem a ruhákra, de most kaptam még egy szempontrendszert.

A meglévő ruháimat nem is mertem a tanultak alapján szortírozni, mert eleve kevés ruhám van, és ha most kiválogatom azokat is, amik esetleg nem megfelelőek, akkor télen egy szál bugyiban fogtok fotózni. (nevet)

De amúgy sem tennék ki valamit csak azért, mert hivatalosan nem áll jól a színe, a mintája vagy a szabása. Sok olyan darabom van, amit szeretek akkor is, ha nem tökéletes.

Cinti egyik kedvenc tavaszi összeállítása

Ági: Nagyon át tudom érezni, amit Cinti mond, mert én egyszerre voltam szín- és testalkatelemzésen még 2020 őszén. Nekem volt miből selejtezni, ezért amiről azt gondoltam, hogy nagyon nem jó, és nem is ragaszkodtam hozzá, attól megváltam. Megtartottam viszont azt, amiről kiderült, hogy nem a legjobb, de más szemlélettel, kis „csalással” tudom viselni.

Mint például ez a 350 forintért turizott fekete ruha, aminek a színe ugyan nem a legelőnyösebb hivatalosan, de komfortosan érzem magam benne. Évek óta megvan, nagyon szeretem, ez volt rajtam akkor, amikor államvizsgáztam.

A múltkor meséltem, hogy amikor felköltöztem Budapestre, nagyon sok ruhát elfogadtam, amiktől mások szerettek volna megválni. Nem hiszed el – én sem hittem el –, de azok között volt ez a Dior táska is, ami ingyen került hozzám, és most a ruhatáram legdrágább darabja. Sajnos nem tudom eléggé kihasználni még. Talán, majd egyszer…

Amire viszont nagyon sok pénzt költöttem, az a fehér cipőm, több mint harmincezer forintért vettem. Sokáig nem mertem hordani, mert drága is, fehér is, de aztán később beláttam, hogy nem azért vettem, hogy ne hordjam, hanem azért, hogy emlékeket gyűjtsön.

Semmi csábítás

Most, hogy szezonváltás van, éreztetek olyat, hogy nagyon erős a csábítás?

Cinti: Nemrég a családom úgy döntött, hogy meglepnek néhány olyan ruhával a névnapomon, amire esetleg szükségem lehet. A testvéremmel először turkálókba mentünk, mert szerettem volna másodkézből vásárolni. Ott viszont még nehezebb ennyi szempontrendszer alapján vásárolni. Konkrétan órákig nézelődtem, de szinte semmit nem találtam.

Tényleg nem szerettem volna csak azért venni valamit, mert most megtehetem, hanem igyekeztem olyat választani, ami méretben is, színben is jó, az alkatomnak is megfelel, tetszik is, passzol a meglévő ruháimhoz és még szükségem is van rá. Három vagy négy óra keresgélés után végül három pamut nyári trikó mellett döntöttem, mert abból fogytán vagyok.

Még egy tavaszi szett Cintitől

Ez a bevásárlókörút – ha mondhatom így – egy teszt volt számomra, hogy meg tudom-e állni az összevissza vásárlást. Jó érzés volt, hogy tudtam magamon uralkodni. Pedig nagyon féltem a szezonváltástól, az online hirdetéseket egyszerűen képtelenség kikerülni, mert csak egyetlenegyszer rákattintasz valamire, utána az időjárás-előrejelzés mellett is azt látod.

Egyébként még tavasszal megtetszett néhány ruha, úgy voltam vele, megnézem ezeket élőben is. Akkor jöttem rá, hogy az online shopping „varázsa” elillan, amikor meglátod ugyanazokat a ruhadarabokat a vállfákon vagy magadon. Nem is úgy néz ki, nem úgy áll rajtad, nem olyan a színe, nem olyan, mint ahogy elképzelted. Erre is nagyon jó volt ez a körút.

Ági: Én voltam a Zöld gardrób nyílt napján, ahol megtaláltam a tökéletes melltartót, ami mégsem jó, mert nem klappol a ruháimhoz. Bennem nincs olyan érzés, hogy annyira szívesen mennék vásárolni, szerintem sokkal hasznosabban el tudom tölteni az időt. Komfortosnak érzem a ruhatáram, nem vágyom új darabokra, újdonságra. A varrás is inkább csak hobbi, és nem kifejezetten azért csinálom, mert annyira szükségem van új ruhára, hanem inkább a kreativitásomat élem ki a folyamatokban.

Ági egyik kedvenc tavaszi szettje

Kezdd el viselni a ruháidat!

Lehet, hogy valaki pont ezt a cikket olvasva találkozik a Nem vásárolok ruhát egy évig! kihívással, és szeretne belevágni. Fél év tapasztalattal a hátatok mögött mit javasoltok neki?

Ági: Semmiképp se görcsöljön rá! Csak olyan ruhák legyenek a szekrényében, amit szívesen visel és nagyon szeret. Nekem sokat segít, hogy nincsenek elöl olyan ruháim, amibe nem férek bele, nem szeretem vagy nem tetszik. Nem jó minden reggel szelektálással kezdeni, hogy megfogok egy ruhát, aztán rájövök, hogy ebbe még nem fogytam bele.

Cinti: Pont az egyik ismerősömnek javasoltam nemrég, hogy vegye elő azokat a ruháit, amik régen voltak rajta, és vegye fel őket legalább néhányszor. Fogalmazza meg, miért nem hordja. Lehet, hogy tényleg csak elfeledkezett róla, és amúgy szívesen viselné. De ha valamiért nem érzi jól magát benne vagy nem szívesen viseli, akkor szelektálja ki.

Mindenkinek azt javaslom, hogy ne őrizgesse a ruháit, hiába került sokba. Azért van a ruha, hogy hordjuk, és ha tönkremegy, akkor ez volt a sorsa. Teljesen mindegy, mi a márkája, nincs arra garancia, hogy évekig bírja, ahogy arra sincs, hogy a második mosás után biztosan tönkremegy.

Ha csak áll a szekrényben, akkor nem szolgálja a funkcióját, amiért létrehozták. Amúgy az én legdrágább ruhám a menyasszonyi ruhám anyaga volt, a ruhát – vagyis az elkészítését – ajándékba kaptam. A jövőben szeretném átalakíttatni, hogy újra viselhessem és ne csak álljon a szekrényben.

Az utóbbi időben nagyon átálltam arra, hogy használati tárgyként tekintek a ruhákra, és hordom őket rendszeresen. A The Minimalists párosa mondta azt, hogy szeresd az embereket és használd a tárgyakat, ne pedig fordítva. Mélységesen egyetértek ezzel a gondolattal.

Előkerült Cinti réges-régi kimonója, amit szerencsére nem szelektált ki

Cinti kedvenc nyaklánca szülői örökség, a jelenlegi munkahelyével, az Operával köti össze

Ági: Én érzelmileg nagyon kötődöm a ruháimhoz, ennek ellenére egyetértek Cintivel. Ha a ruháink csak a szekrényben állnak, akkor nem gyűjtenek emlékeket az életük során. Amikor a kutyánk szétrágta az 1500 forintos, turis bőrszandimat, akkor teljesen elkeseredtem, hogy úgy ment tönkre, hogy alig hordtam, nem tudtam hozzá kapcsolódni, nem volt közös történetünk.

Azóta minden ruhámat rendszeresen viselem: van mosógép, van varrógép, vannak olyan szakemberek, akik meg tudják javítani, ha kell, úgyhogy én úgy döntöttem, élvezni fogom a ruháimat.

Cinti: Bennem az is felmerült – és mindenkitől elnézést, ez kicsit morbid lesz –, de nem tudhatod, nem üt-e el holnap a busz. Tehát nem tudjuk, meddig élünk, hordjuk, amink van, ameddig lehetőségünk van rá.

De hogy kevésbé legyek morbid: nem tudhatod, mikor hízol vagy fogysz pár hónapon belül, amikor megint nem tudod majd hordani. Vagy egyszerűen csak egy olyan élethelyzetbe kerülsz, amikor nem tudod hordani: munkahelyváltás, babavárás, szülés utáni megváltozott alak. Egyébként jó is, hogy előkerült ez a réges-régi kimonó – ami ki tudja, honnan van –, lehet, hogy a javaslatodra ezentúl rendszeresen viselni fogom. Majd beszámolok róla.

Ágit és Cintit az Instagramon is követhetitek: @szia.agi.vagyok és @theminimalistgirlnextdoor néven vannak fent.

A cikkhez a fotókat Hámori Zsófia készítette.

Mengyán Eszter, újságíró, az oldal alapítója, főszerkesztője. „2016 óta foglalkozom a fenntartható divat, környezettudatos öltözködés témájával. Olyan oldalt álmodtam meg, amely egyszerre inspirál és informál, az átláthatóságot, az őszinte kommunikációt népszerűsíti. Remélem, az oldalt böngészve sok kérdésedre választ kapsz.”

Instagram

#SecondHandSeptember Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.Mi lesz a használt ruha szeptember után?A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

#SecondHandSeptember 

Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.

Mi lesz a használt ruha szeptember után?

A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:

👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.

Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.

Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

4 nap telt el
View on Instagram |
1/3
A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.

Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.

Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

7 nap telt el
View on Instagram |
2/3
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?

Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.

A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.

Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

2 hét telt el
View on Instagram |
3/3

Négy dokumentumfilm a divatipar működéséről

Engem egy dokumentumfilm szembesített 2016-ban azzal, milyen környezetterhelő a divatipar működése. Azzal, milyen pazarlóan, kizsákmányolóan élünk és fogyasztunk. Azzal, hogy tulajdonképpen szemetet termelünk. A The True Cost (2015) című filmet mindenkinek ajánlom,...

Ez már a greenwashing kora

Nem könnyű ma annak, aki szeretne környezettudatosabban vásárolni. Egyre több olyan üzenettel jelentkeznek a márkák – legyenek lokális brandek vagy a világot uralók –, amelyek azt sugallják, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül támogathatjuk őket a pénzünkkel. Sajnos...