Újrahasznosított bőrből készült táskák és kiegészítők.

 

MIMIKRI Design – Bemutatkozunk

A márka koncepciója régi bőrruházati termékek felhasználásával egyedi, különleges, magas minőségű táskák és kiegészítők megalkotása. Minden táska újrahasznosított bőr alapanyagból készül: vintage nadrágokból, kabátokból és szoknyákból, illetve szabászati bőrhulladékból.

A folyamatban – a hulladék csökkentése mellett – ezek a régi darabok új esélyt kapnak, és teljes értékű termékekként még egy ciklust eltölthetnek a körforgásban.

A márkára jellemző az időtálló, egyszerű, geometrikus formák használata, melyet változatos felületmanipulálási technikák tesznek igazán egyedivé. Ilyen a lézervágás, hőpréselés vagy kézi festés.

A MIMIKRI hitvallása szerint nem minden szemét, ami kukába kerül, még egy régi, előnytelen fazonú bőrszoknya is lehet teljes értékű, új kinézetű táska.

„Rajongunk a bőrért; nagyon tartós anyag, amely nem veszít értékéből az idő múlásával, épp ellenkezőleg: egyre különlegesebbé válik.”

 

Ki készíti a termékeket?

Nagy Krisztina, a márka tervezője a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett textiltervezőként, és 2017-ben indította a MIMIKRI márkát. Krisztina aktívan részt vesz a folyamat egészében, a tervezéstől a gyártásig; a megfelelő bőrruházat kiválasztásától a MIMIKRI-termékeken végzett utolsó simításokig.

Egy varrónő, Bindics Gabriella, aki tapasztalatával, proaktív hozzáállásával a kezdetektől segíti a munkát. „A köztünk lévő nagy távolság ellenére (Budapest-Bécs) hamar kialakult az összhang, értékelem Gabi proaktív hozzáállását.”

 

Honnak származnak az alapanyagok?

Krisztina többnyire „turkálós” bőr termékekből nyeri az alapanyagot. Ezek a késztermékek eredetileg a világ legkülönbözőbb pontjain készültek. A választás leginkább a vintage ruhák iránti megszállottságából fakad.

„Én mindegyikben rögtön a lehetőséget látom meg, hogy milyen, újra szerethető termék készülhetne belőle. Ugyanakkor benne van a változatosság izgalma, hiszen mindegyik bőr más és más, így a belőlük készített termékek is folyamatosan változnak. A bőr mint alapanyag tartós, rugalmas, kis odafigyeléssel könnyen karbantartható és felújítható. Ráadásul a turkálókban gyakran találkozni hibátlan, szinte hordatlan állapotú, viszont előnytelen fazonú régi darabokkal, amelyek számomra a leginspirálóbbak az újrahasznosításra.

Emellett régi bőrkabátokat sokszor kapok felajánlásként / ajándékként, akár ismeretlenül is, olyan kedves emberektől, akik tudatosan nem szeretnék a kukába dobni a már megunt, régi darabjaikat.

Amennyire tehetem, fémkellékekből és kiegészítőkből magyar gyártóktól vásárolok, tapasztalatom szerint ez sem lehet garancia a hazai gyártásra, viszont törekszem rá.”

 

További információk

Igyekszem minél hatékonyabban felhasználni az alapanyagot, a kisebb darabokból ékszerek vagy kis bőralkatrészek (például címkék, akasztók) készülnek. Illetve kísérletezem egy moduláris technológiával, kifejezetten a kisebb, egyenetlen formájú és méretű szabászati nyesedék darabok hatékonyabb hasznosítására.

A kevésbé jól sikerült alkotásokat vagy mintadarabokat általában a család és barátnők körében osztom szét. A hibás darabok használható részeit pedig próbálom újra felhasználni.

Egyedi megrendeléseket is örömmel fogadok, a vevő által hozott alapanyagból. Például egy régen szeretett, de megunt, kidobásra ítélt vagy hibás bőrkabátból vagy egyéb bőrtermékből, amit a tulajdonosa már nem használ, viszont az érzelmi kötődés miatt kidobni sem szeretné.

 

Garanciális szempontok

Termékgarancia: 6 hónap. Termékeim készítésénél próbálok a lehető legjobb minőségre törekedni, mind kellékek, mind összeállítás tekintetében.

Alapítva: 2017

Legnépszerűbb témáink