A Manera Studio műhelyében természetes, növényi alapanyagú textilekből és csomóponti szinten egyedileg formatervezett, funkcionális fa alkatrészekből készülnek fenntartható és etikus öltözékkiegészítő termékek a slow design jegyében.

 

Manera Studio – Bemutatkozunk

Kis-Baraksó Alexandra vagyok. A Manera Studio ösztönösen kialakuló, személyes márkám, ahol megnyugtató kisugárzású, a természet elemi oldalát idéző, minimalista formavilágú termékek készülnek. A stúdió működése és az onnan kikerülő táskák, öltözékkiegészítők teljes életciklusa a fenntarthatóság és etikusság jegyében születik, amely több alappilléren nyugszik.

Ilyenek a hazai vagy európai gyártótól érkező – natúr vagy GOTS- (Global Organic Textile Standard) tanúsítvánnyal rendelkező –, természetes, növényi alapanyagok és felületkezelők használata. Ezenkívül a saját, funkcionális formatervek az alkatrészektől a termékek egészéig, illetve az odafigyelő, lassú, nagy részben kézműves gyártás. Ezek amellett, hogy kihívásokkal járnak, alapvetések számomra.

Fontos küldetésnek tekintem, hogy a tudatos fogyasztók számára a fenntarthatóság ne lemondásokkal járjon, hanem vagány legyen, és olyan termékeket adjon számukra, amelyek szerethetők, személyes kötődésük van hozzájuk, mert ismerik a történetüket és nem utolsósorban tényleg szükségük van rájuk.

Nincsenek klasszikusan értelmezett szezonális kollekciók, alapkollekció van, amelyek elemei hosszú és kritikus tervezés után egy-egy konkrét funkcióra kínálják a lehető legjobb, legkényelmesebb megoldásokat. Illetve limitált számú, egyedi darabok vannak, amelyek valamilyen növényi festési vagy felületképzési kísérlet eredményei.

A stúdió kísérleti laborként is működik, ahol a biológiai tervezés legújabb rétegeit kutatom.

 

Ki készíti a terméket?

Jelenleg a termékek nagy részét én készítem, időnként egy Pest megyei varrónő segíti a munkám. Rövid távú terveim között szerepel lelkes fiatalok bevonása a folyamatba.

 

Hol készülnek az alapanyagok?

A jelenleg kapható termékek esetében a fő alapanyagok natúr, hazai gyártású juta-pamut (50-50%) vászon, illetve natúr lenvászon. Ezek időnként növényi festéssel kapnak színt, ahol mellőzöm a mérgező vegyületek alkalmazását.

A legújabb rendelhető darabok alapanyagai két fő típusba sorolhatók. Az egyik egy fekete, GOTS-minősítésű, Hollandiából érkező organikus pamutvászon. A másik egy német cég által fejlesztett, OEKO-TEX® és FSC- (Forest Stewardship Council) tanúsítvánnyal rendelkező, cellulózrostból készülő alapanyag.

Ezeket az anyagokat magas terhelhetőségük, jó formatartásuk és kellemes, emberbarát viselési tulajdonságaik miatt választottam. Kiegészülnek maradék, vízálló bélésanyaggal.

A fa alkatrészek szintén európai gyártótól érkező, nyír rétegelt lemezből készülnek.

A kísérleti, kombucha-bőr, amelyet a stúdióban fejlesztek, még nem került be a gyártásba, viszont tervezem kísérleti darabok eladását ebből az anyagból is az ezekre – az eddig nem meghatározható élettartamú tárgyakra – nyitott vásárlóknak.

 

További információk

A tervezés során fontos szempont a hulladék minimalizálása a textilek szabásmintáját és a fa alkatrészek szabatát tekintve. A mégis leeső apró hulladékokat összegyűjtöm, és töltőanyagként vagy a biológiai alapanyagnövesztésnél szálerősítésként hasznosulnak újra.

A márka alapüzenete, hogy ezek a termékek az „útitársaik” legyenek gazdáiknak, ami feltételez egy nagyon erős kötődést, ezt átlátható életúttal, történettel segítem elő.

Az alapanyagnövesztéssel kapcsolatos workshopokkal későbbi célom, hogy – az edukáció mellett – megmutassam, aki nyitott erre, akár magának is növeszthet otthon gombabőr alapanyagot, amelyből utána saját, személyes tárgya elkészül. Ez pótolhatatlan plusz faktort jelenthet a fogyasztási szemléletben.

A csomagolás 100%-ban újrahasznosított papíralapú és takarékos felhasználású.

 

Garanciális szempontok

A termékek jótállása egy év a webshopban, de javítással hosszabb távon is állok a vásárlók rendelkezésére. Ezek ingyenesek. Termékcserére nem hordott, új állapotban visszaküldött termék esetén van lehetőség.

 

Alapítva: 2018

Legnépszerűbb témáink