Festőnövényekkel színezett textiltermékek a természetes alkímia jegyében.

 

Botanika – Bemutatkozunk

A Botanika egy környezettudatos divatmárka, amelyben festőnövényekkel színezett vintage és fenntarthatóan előállított ruhadarabok és textil kiegészítők találhatók. A középpontban a különböző növényi részekből, virágokból, gyökerekből, kérgekből és levelekből kinyert természetes színezékek állnak, amelyekkel textil termékeim nemcsak a testre, de a környezetre is jótékonyan hatnak. A természettel összhangban dolgozom, tisztelve a hagyományos festési eljárásokat, az évszakokat, a helyi erőforrásokat, és tudatosan törekszem arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljek, és minél kisebb lábnyomot hagyjak a bolygón.

 

Ki készíti a terméket?

Hajgató Sára vagyok, a márka alapítója. A varrásban egy kétfős budapesti női varroda van segítségemre.

 

Hol készülnek az alapanyagok?

Az alapanyagok Európában, illetve Magyarországon készülnek.

Ezenkívül Kínából származnak a készre szegett selyemkendők, ezeket európai, illetve magyar kereskedőktől szerzem be – egyre kisebb mennyiségben.

Festőnövényeim egy részét magam gyűjtöm, illetve a Nyimi Öko Közösséggel együttműködésben termesztem. Egzotikus festőanyagaimat fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkező európai kereskedőtől vásárolom.

 

Hulladékfelhasználás

A legkisebb szabászati hulladékot is feldolgozom például patchworktermékekbe, és továbbajándékozom varrással foglalkozó készítőknek, például Vető Nórinak sashiko termékekhez továbbfelhasználásra.

A szabásminták és fazonok tervezésekor, illetve a felfektetésnél eleve fontos szempont számomra, hogy gazdaságosan és minimális szabászati hulladék keletkezésével készüljenek a ruhadarabok.

 

Szemléletformálás

Felnőtt workshopok keretében oktatom a festőnövényes textilszínezést. Könyvet és online oktatónyagokat tervezek a témában, hogy minél szélesebb körben elérhetővé tegyem az ismeretanyagot ahhoz, hogy bárki örömmel újjávarázsolhassa és megfesthesse meglévő ruháit és textil lakáskiegészítőit.

 

Garanciális szempontok

A termékekkel kapcsolatban felmerülő bármilyen probléma esetén készségesen rendelkezésre állok, mosási és kezelés tanácsokat adok. Mivel a vintage termékek esetében nem látható anyagfáradás előfordulhat, ezeket díjmentesen javítom.

Alapítva: 2012

Legnépszerűbb témáink