Tudatos ruhatárfrissítés téli kismamaként

Szerző: | 2021. január 11. | Baba-mama

Sipos Viktória anya és vállalkozó. Kisfia születése nyitotta fel a szemét a fenntarthatóság fontosságára. Az élet minden területén igyekszik odafigyelni erre, de mivel az öltözködés kultúrája áll a szívéhez legközelebb, a fenntartható divattal mélyrehatóbban ismerkedik. Szinte hobbijává vált hazai tervezésű darabokat beszerezni second hand lelőhelyekről. A hazai vállalkozók ügye egyébként is fontos számára, hiszen a székesfehérvári Pici Piac útjának egyengetése mellett saját gyerekruhamárkája is van, a Love the Organic. Vikit felültettük a nosztalgiavonatra és arra kértük, idézze fel, hogyan öltözködött a várandóssága alatt, amelynek vége a téli hónapokra esett.

Fotó: Hámori Zsófia

Négy évvel ezelőtt egy kora nyári, nagyon korai reggelen történt, hogy berohantam a hálószobába és kezemben egy pozitív terhességi teszttel ugrálni kezdtem a férjem a fején.

Attól a naptól fogva biztos voltam benne, hogy mindenkinek szembetűnő várandósságom ténye. Sértőnek éreztem, hogy nem adják át a helyet a villamoson, hát milyen dolog ez! (Olyan, ami egyébként a következő hónapokban is csak pár nőnek jutott eszébe.)

Bár a hasam csak jó néhány hét eltelte után vált pocakká, a testem egyértelműen elkezdett átalakulni, és bizonyos ruhákban már nem éreztem magam komfortosan. Mivel a terhességem első hónapjai nyárra estek, így viszonylag könnyen kivitelezhető volt az öltözködés, nem kellett új darabokba beruházni. Bátran szálljatok vitába velem, de ebből a szempontból szerencsésebb, ha a késői szakasz esik a nyári hónapokra, lenge ruhákban egyszerűbben kihúzható ez az időszak. Nos, az én „bálnásodásom” a kabátszezonban teljesedett ki, így komolyabb ruhatárfrissítésre szorultam.

 

Ruhatárfrissítés kismamaként – Melyek a szükséges darabok?

Szögezzük le: imádok öltözködni. A várandósságra is úgy tekintettem, mint egy újabb kihívásra, egy új kalandra az öltözködés terén. Egy darabig imádtam ezt a játékosságot, a régi darabjaim újragondolását, újak beszerzését.

 

Őszintén szólva ekkor még sok-sok lépésre voltam a tudatosabb gondolkodástól, és úgy éreztem, hormonálisan is indokolttá vált, hogy ne csak sült krumplit és epres shake-et vásároljak, hanem ruhákat is, mert megérdemlem.

Aztán persze eljött a nap, amikor már semmi nem jött rám, vagy nem éreztem benne jól magam, majd már nem is mentem sehova, a zoknimat is alig bírtam egyedül felhúzni. De ne rohanjunk ennyire előre!

 

Ruhák: „A legegyszerűbb pamutruháimban voltam a legtöbbet”

Az én kedvenceim évek óta a ruhák. Ez a várandósságom alatt sem volt máshogy, és bár irigykedtem itt a nyári terhességre, valójában a régebbi, legegyszerűbb pamutruháimban voltam én is a legtöbbet ezekben a hónapokban. Ezekhez pluszban beszereztem egy-két kifejezetten pocakosságra szabott ruhát az egyik élelmiszerlánc ruharészlegéről, ahol kismama- és gyerekruhákat is gyakran találunk OEKO-TEX-tanúsítvánnyal nagyon kedvező áron.

Harisnyát fast fashion boltban szereztem be hozzá, sima feketét, ezeket is nagyon sokáig hordtam, mielőtt eldobozoltam volna őket. És ha már itt tartunk, fehérneműből nekem sokáig kitartott a meglévő készletem, pizsamának bő pólókat hordtam, és ajándékba kaptam egy pamut kismamapizsamát, amit nagyon szerettem később is.

Itt jegyezném meg, hogy praktikus előre gondolkodni, és szerencsére a legtöbb szabás úgy is készül, hogy ezek a darabok a szoptatás hónapjaiban is velünk lehessenek – az én pizsamám is ilyen volt.

Kismamaként egy khaki pamutruhában. Fotó: Jágity Fanni

 

Ugyanaz a ruha most. Fotó: Hámori Zsófia

Kismamanadrág: „Konkrétan rongyosra hordtam”

Az első, amire szükségem volt, egy kismamanadrág. A közvetlen környezetemben nem volt kismama, akitől ruhákat örökölhettem volna, az online használtruha-vásárlás sem virágzott, nem igazán ismertem beszerzőhelyeket sem, így a legegyszerűbb módját választottam a beszerzésnek: fast fashion üzletben vásároltam. Azt viszont fontos kiemelni, hogy a „harmincas szabályt” ezeknél a daraboknál abszolút be lehet tartani.

A harmincas szabály lényege, hogy vásárlás előtt tedd fel magadnak a kérdést: viselnéd-e az adott ruhadarabot legalább harmincszor. A kérdés feltétele eleve megtorpant egy pillanatra, elejét veheti az impulzusvásárlásnak. Ha átgondoltad a kérdést, és igen a válasz, csak akkor vásárold meg az adott ruhadarabot.

Azzal, hogy rendszeresen viseled a ruháidat, máris egy lépést tettél a tudatosabb ruhavásárlás felé. 

Én a kismamafarmeremet konkrétan rongyosra hordtam.

Remélem, senkinek nem mondok újat, de szüléskor a has nem húzódik vissza azonnal, miután egy tüsszentéssel kicsúszik a baba, így ezt a farmert én még hosszú hetekkel a szülés után is hordtam. És nagyjából csak ezt. Egyszerűen jóval kényelmesebb volt, és nem is sajnáltam annyira, ha baleset érte pelenkázás közben.

 

Oversize ingek: „Nézzetek körül a férfi családtagjaitok szekrényében”

Úgy képzeltem el egy rendes kismamát, mint aki Lynette Scavónak öltözve éli a mindennapjait. Csakhogy gyűlölök vasalni, és ezen a terhesség sem változtatott semmit. De az egyik bő fehér ingem ekkor került a szekrényembe, mely szintén egy hosszú távú befektetés volt, amit azóta is hordok. Ha tudtok azonosulni az inges vonallal, javaslom, hogy nézzetek körül férfi családtagjaitok szekrényében, és kísérletezzetek bátran a begombolt-kigombolt-csomózott variációkkal.

Fotó: Jágity Fanni

Kantáros farmer: „Kötelező viseletnek gondoltam”

Kötelező elemnek gondoltam a kantáros farmert is, az én fejemben ez teljesen eggyé vált a kismamasággal, ebből egy fekete darabot szereztem be, ami szuperül kombinálható volt.

 

Szoknyák: „Hasonló darabjaim voltak, tudtam, hogy örömmel viselem”

Kismamaként a másik kulcsdarab egy fekete műbőr szoknya lett számomra. Mivel azelőtt is meghatározó volt a hasonló szoknyák jelenléte a gardróbomban, tudtam, hogy örömmel viselem majd a munkahelyemen, és ez tényleg így történt. Egy régi gumis derekú, pliszírozott szoknya volt ebben az időben a másik kedvencem – ezt, bár a gumi kicsit megnyúlt, övvel azóta is viselem.

 

Kismamakabát: „Nagyon sokáig próbáltam elkerülni a vásárlást”

Mint említettem, a leghidegebb téli hónapokra lettem igazán óriási. Nem csak a hasam, az egész testem. Nagyon sokáig próbáltam elkerülni, hogy kabátot kelljen vennem, de végül az anyukám féltése nyert és be kellett látnom, hogy se megfázni, se a meglévő kabátokat tönkretenni nem akarom.

A téli kismamakabátomat egy magyar márkától szereztem be, nem volt olcsó mulatság, de elképzelni se tudtam volna puhább, melegebb kabátot. A réteges öltözködés számomra abszolút nem volt kényelmes egy idő után, egyszerűen rám se jött már annyi ruhadarab, hogy az melegen tartson, szóval a kabát iránti rajongásom egyre csak nőtt.

Fotó: Hámori Zsófia

Fotó: Hámori Zsófia

Beszerzési helyek kismamáknak

Íme pár tipp, hogy kismamaként merre érdemes keresgélned az elkerülhetetlen ruhatárfrissítés ügyében – bátran bővítsétek, és írjátok meg nekünk is a legjobb lelőhelyeket!

A szekrényed

Gondold újra a meglévő ruháidat. (Mérlegeld, hogy megéri-e, ha esetleg kinyúlik a kedvenc pólód, szoknyád.) Nézd át a félretett darabokat, amelyek eddig nagyon voltak, a kupac ruhát az ágy alatt, amelynek nem tökéletes a szabása, lehet, hogy most pont passzolni fognak. A férjed szekrényében is akadhatnak ingek, pulcsik, amelyek most a kedvenc viseleteiddé válhatnak.

Barátnők, rokonok

Ha olyan szerencsés vagy, hogy van olyan ismerősöd, aki örömmel ad kismamaruhákat, akkor próbálgatásra fel!

Online lehetőségek, közösségi oldalak

Online ruhacsere, Vatera, anyukacsoportok a Facebookon, Facebook Marketplace, ruhás Instagram-profilok: akár sosem használt darabokra is akadhatsz!

Second hand üzletek

Kilós turkálóktól a prémium kategóriáig terjed a skála. Az én tapasztalatom az, hogy ha eddig nem volt kedvenced a ruhák közt kutatni, akkor most sem lesz. Viszont az Instagramon lévő vintage lelőhelyek lehet, hogy kapóra jönnek neked, például ha XL-es pulcsiba bújtatnád a pocakod, de ezek a kis üzletek örömmel várják megkereséseteket is, hogy ha kismamakincset találnak, rögtön értesítsenek. Ugyanígy érdemes a RUHA vagy a RE-USED üzletek kínálatában keresgélni, melyek bár nem kifejezetten várandósoknak szánt árukínálattal rendelkeznek, találhattok passzoló darabokat.

Hazai tervezők

Véletlenül tudom, hogy a kizárólag minősített textilekkel dolgozó Love the Organic kínálatában debütálni fog kismamáknak tervezett ruha, mely a szoptatás hónapjaiban is hű társatok lehet, és később is klasszul mutat majd akár egy övvel feldobva. Mindenképp vessetek egy pillantást a CoolMom és a HelloBaby kollekcióira is,vagy a Liliputi kabátjaira, szintén sokáig hordható, jó minőségű, hazai gyártású darabokat tudtok beszerezni az üzletekben és online is.

Ha pedig a járványhelyzet is úgy akarja, akkor 2021-ben újra várnak titeket a Pici Piacok Budapesten és Székesfehérváron, ahol folyamatosan bukkannak fel új hazai márkák, kifejezetten kismamákra, babákra, gyerekekre specializálódva.

Fast fashion

Nem szeretnék álszent lenni, számomra megkerülhetetlen volt és bár igyekszik az ember ezekben a hónapokban is tudatos lenni, rengeteg egyéb szempontot látni kell. A C&A és a H&M kínálatában praktikus darabokat találtok, de az ALDI, a LIDL és a Tchibo is rendszeresen gondol a kismamákra ruha- és fehérneműkínálatukkal. Utóbbiakban ezeket gyakran minősített textilekből készítik, így legalább egy pipát tehetünk a tudatossági checklistünkre.

 

Mit csinálnék most másképp?

Egyrészt semmit, mert ezeket a darabokat mind átgondoltan szereztem be, és fontos szempont volt, hogy ne egy terhességet bírjanak ki, hanem tovább is tudjam adni a családban, vagy viselhessem még én, ha arra kerül sor.

Másrészt viszont most már sokkal több lehetőséget látok a másodkézből való beszerzésre: Facebook Marketplace, Facebook-csoportok, Instagram-oldalak, ahol nemcsak vásárolni, de árulni is lehet, és persze ott vannak a turkálók is. Mint mindenben, így lehetőség szerint ezen a területen is a hazai tervezők, dizájnerek munkásságát igyekezzünk támogatni: bár babaholmit többet találtok magyar alkotótól, szerencsére a kismamákra is egyre többen gondolnak.

 

Mit tanácsolok még?

Ha tudod, miben érzed jól magad, ismered a stílusod, próbáld ezt átmenteni a várandósság idejére is. Ne keseredj el, ha nem leszel minden áldott nap Instagram-kismama, és ne furdaljon a lelkiismeret, ha nem mindig érzed jól magad a bőrödben. A várandósság bizony sok nehézséggel jár. A legtöbben nagy elvárásokkal indulunk neki, várjuk a varázst, ami körülleng majd minket, de ez nem valósul meg a 40 hét minden egyes percében. Sőt. Figyelj magadra, még jobban, mint máskor.

A világ is változott az elmúlt években, és én magam is. Sokat tapasztaltam, és a fent leírtak is folyamatában alakultak ki, legyél magaddal türelmes: nem csak a tested, a lelked is komoly változáson megy keresztül, amit minden fronton fel kell dolgoznod.

Legyél magadra büszke, mert teljesen mindegy, hogy piros maxiruhában vagy kinyúlt melegítőben, de egy új életet hordasz a szíved alatt, aki olyannak fog szeretni, amilyen vagy.

Sipos Viktória, anya, vállalkozó. „Egy négyéves kisfiú anyukája vagyok, az ő születése nyitotta fel a szemem a fenntarthatóság fontosságával kapcsolatban. A székesfehérvári Pici Piac baba-mama-gyerek kézműves designvásár és a Love the Organic gyerekruhamárka is az én gyermekeim, mellette rendezvény- és oktatásszervezéssel foglalkozom. Nagy rajongója vagyok a hazai tervezőknek.”

Instagram

#SecondHandSeptember Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.Mi lesz a használt ruha szeptember után?A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

#SecondHandSeptember 

Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.

Mi lesz a használt ruha szeptember után?

A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:

👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.

Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.

Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

4 nap telt el
View on Instagram |
1/3
A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.

Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.

Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

7 nap telt el
View on Instagram |
2/3
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?

Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.

A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.

Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

2 hét telt el
View on Instagram |
3/3

Négy dokumentumfilm a divatipar működéséről

Engem egy dokumentumfilm szembesített 2016-ban azzal, milyen környezetterhelő a divatipar működése. Azzal, milyen pazarlóan, kizsákmányolóan élünk és fogyasztunk. Azzal, hogy tulajdonképpen szemetet termelünk. A The True Cost (2015) című filmet mindenkinek ajánlom,...

Ez már a greenwashing kora

Nem könnyű ma annak, aki szeretne környezettudatosabban vásárolni. Egyre több olyan üzenettel jelentkeznek a márkák – legyenek lokális brandek vagy a világot uralók –, amelyek azt sugallják, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül támogathatjuk őket a pénzünkkel. Sajnos...