Hazai, pre-loved, fenntartható – Négy nyári kismamaszett a szekrényemből

Szerző: | 2021. június 07. | Baba-mama

„Mit tesz egy perfekcionista, ha baba-mama témáról kell írnia? Hát várandós lesz!” Szerzőnk, Sipos Viktória ma már nemcsak a nosztalgiavonaton ül, ha kismama-öltözködésről kell írnia, hanem friss tapasztalatairól is beszámol. Sőt, Viki most meg is mutatja a kedvenc szettjeit, amiket Séllei Lilla örökített meg Székesfehérváron.

Amikor Eszterrel először beszéltünk a lehetőségről, hogy írhatnék „fenntartható mamikontenteket” a Fenntarthatodivat.hu magazinjába, még nem gondoltam, hogy ennyire nagyon sztahanovista… izé… hiteles leszek.

Persze átéltem mindent, amiről a korábbi cikkeimben írtam, de ekkor már körülbelül másfél lábbal kint voltam az anyaság ködéből. Három év után végre újra sajátomnak éreztem a testem, kezdtem újra kibontakozni, fejlődni a munkában, nőiesen öltözködni („Helló, magas sarkúk és ceruzaszoknyák!”), szóval kezdett beállni egy újfajta egyensúly a szerepeim között.

„Úristen, mit kezdek én két gyerekkel?!”

Azért azt töredelmesen bevallom, nem Eszter kedvéért vállaltunk kisbabát, de a kezdeti öröm és némi sokk után („Úristen, mit kezdek én két gyerekkel?!”) rájöttem, hogy mennyi új impulzust és inspirációt jelent majd ez az állapot az írás terén is.

Újra megtapasztalom az érzést, hogy milyen végighaladni a babavárás útján, a babaillatú (olykor szagú) hétköznapokon, hogy mi változott az első várandósságom óta: bennem és a világban. Szóval ha van kedvetek, fogjátok meg a kezem és tartsatok velem:

 

fenntartható babavárás következik!

Új élethelyzet okozta vásárlási inger

Két nappal azután, hogy pozitív lett a teszt, nekifogtam az ilyenkor legsürgetőbb teendőnek: kipakoltam a szekrényemet és eltettem a ruhákat, amik nyomni fogják a hasam, túl rövidek lesznek pocakkal, nem túl kismamásak, majd megfogalmazódott bennem, hogy új ruhák kellenek. Elkezdtem hát böngészni az online kínálatot. Jó, ezután elmentem orvoshoz is, hogy várakozás közben kilistázhassam a legszebb magyar készítői babafészkeket.

Van-e ezzel a vásárlási ingerrel baj?

Szerintem nincs. Mert ha az ember életében valami új dolog történik, ha gyökeres változás közeleg, természetes, hogy egyrészt belekapaszkodik a biztonságot nyújtó közegébe, másrészt elkezdi azt saját komfortzónáján belül módosítani.

Én minden életváltozásomra ruhatárilag reagálok, ha új munkát kapok, ha babát várok, de ha valaki elhív kávézni, akkor is az első, amit kitalálok, hogy mit veszek majd fel. Megnyugtat.

De amíg régen minden egyetemi buli előtt órákat töltöttünk a barátnőimmel plázákban és megvettünk mindent, ami olcsó és szexi volt, addig most már ez a folyamat egész máshogy zajlik. Például a meglévő ruháim átgondolásával.

Átgondolom, tehát vagyok

Vagy előre gondolkodással: amikor kedvenc használt ruha webshopjaimon meglátok egy álomruhát, elgondolkodom rajta, hogy…

  • hova tudnám felvenni,
  • hányféleképpen tudnám felvenni,
  • tényleg beleillik-e a ruhatáramba,
  • van-e hasonló darabom,
  • bedobhatom-e a mosógépbe,
  • kell-e vasalni,
  • és tovább tudom-e ajándékozni vagy értékesíteni, ha mégsem tartana sokáig a szerelmünk. (Ugyanezt férjekkel ne próbáljátok ki.)

Újfajta kihívás: hazai, használt, használt hazai

A folyamat tehát régi kismamaruháim előbányászásával folytatódott és egy újfajta kihívás elé is állítottam magam: évek óta vadászom hazai tervezők ruháit másodkézből. Boldoggá tesz, hogy be tudok szerezni olyan régi kollekciókból ruhákat, amiket akkor teljes áron nem engedhettem meg magamnak (sőt, most sem tehetném), de íme, itt van, a sors mégis nekem rendelte.

Az már csak hab a tortán, hogy pre-loved ruhákat vásárolni bolygónk szempontjából is előnyös döntés. Kifundáltam, hogy a kismamaruhák beszerzését tekintve is ez lesz a vezérelv:

a meglévő ruháimon túl hazai, használt, használt hazai ruhák vásárlásával oldom majd meg az előttem álló hónapokat.

Nem szívlelem a tipikus kismamaruhákat

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem szívlelem kifejezetten a tipikus kismamaruhákat. Nemcsak azért, mert viszonylag rövid időszak a várandósság (még ha olykor évszázadoknak is tűnik egy-egy rosszabb napon), hanem mert nehezen találok megfelelő színű, a stílusomhoz passzoló ruhákat. Valahogy nem szeretem magamon ezeket a szabásvonalakat, ragaszkodom viszont a ruhásszekrényem már birtokolt tartalmához.

Ettől függetlenül persze akad a gardróbomban kismamaruha, főleg nadrágok és pár ruha, mert ezek kényelmességét és praktikusságát nehéz felülírni.

Abban persze biztos voltam az elejétől kezdve, hogy nem szeretnék ezzel a kihívással, játékkal plusz terhet tenni magamra: fontos, hogy milyen bolygót hagyok magam után a gyerekeimre, de számomra az sem mellékes, hogy ne egy idegbeteg szörnyeteg (= én) nevelje őket.

A kismamatestem és én

Sokakkal ellentétben én nem szeretem kifejezetten a kismamatestem. Persze nem ez a legfontosabb és tisztában vagyok vele, hogy milyen fantasztikus küldetést hajt épp végre minden porcikám, amiért hálás vagyok, de lelkileg lépést kell tartanom ezzel a változással és elemeznem kell a helyzetet, hogy komfortosan mozoghassak benne.

Még a pocakom sehol nem volt, amikor a mellben és csípőben már annyit erősödtem, hogy sok ruhám automatikusan csúszott a szekrény mélyére.

Az, hogy eltűnt a derekam, komoly csapás a sziluettemre nézve, újra kell tanulni az arányaimat, miközben azok napról napra változnak. Mostanra egyébként (amikor ezt a cikket írom, a 27. hétben vagyok) már egyértelműen kismamának tűnök, ez sokat enyhít a nemszeretektükörbenézni-élményen.

Kismamaként így kísérletezek a meglévő ruháimmal

És mivel a második trimeszter valóban a legjobb a három közül, az utóbbi időben van kedvem és energiám is kísérletezni a ruháimmal és tartani magam a legfontosabb fenntarthatósági szabályhoz: vásárolj a szekrényedből!

Hát íme, így viselem én a cseppet sem kismamákra tervezett ruháimat a várandósságom alatt.

A fotókon többségében hazai tervezésű darabokat láttok, de hasonló fazonú darabok valószínűleg sokaknak lapulnak a szekrényében, vagy könnyen be tudjátok szerezni másodkézből is őket.

Bő ruhák, szevasztok!

Én imádom a ruhákat, pocakkal pedig különösen preferálom, hogy semmi nem szorít – szerencsések, akik a harisnyát megússzák várandósság alatt. Ez az Anna Daubner ruha kellően játékos, vagány, de nőies, színes és ha akarom, eltakar, ha akarom, láttat.

Jól működik lapos, akár sportosabb cipőkkel is, ami valljuk be, ebben az időszakban nem utolsó szempont. Én hétköznapokon is simán bevállalom, de a kiegészítők változtatásával azonnal alkalmivá varázsolható.

És ami a legjobb benne: egy percig sem kell gondolkodni, csak felkapod reggel és kész.

Helló, pamutruhák!

A Tudatos ruhatárfrissítés téli kismamaként cikkemben már meséltem nektek arról, hogyan viselem a várandósságom után is a ruháimat. Akkor egy khaki színű pamutruhát mutattam nektek málnaszínű bőrkabáttal, most pedig egy kéket mutatok.

Ez a Plié Collection ruha a márka autizmus világnapja kapcsán hirdetett jótékonysági akciójának hétvégéjén került a virtuális kosaramba, majd a szekrényembe. Gyakorlatilag folyamatos ingázásban van a mosógép és köztem, rengeteget hordom kiskabáttal, bőrdzsekivel, övvel, balerinával vagy sportcipővel.

Fun fact, hogy a Plié Collection tervezője, Dalma (Závodszky Dalma jelmeztervező – a szerk.) épp kismama volt, amikor rövid ideig egyszerre dolgoztunk az Operaházban, imádtam a stílusát, úgyhogy most loptam belőle egy kicsit!

Ez a nem túl diszkrét, színpompás, imádnivaló Delacier fülbevaló hosszas szemezés után került hozzám, szintén egy jótékonysági akció keretein belül: a Fashion Revolution Hungary Divatosan a környezetért! kampányában a fiatalok tudatosságra nevelése céljából ajánlották fel tervezők a termékeiket. Én mindennek ellen tudok állni, csak a csábításnak nem. Dóri alkotásain kívül pedig az edukáció is különösen közel áll a szívemhez, így egy pillanatra nem bántam meg a döntésem.

Nyáron viszont hatalmas kiegészítők helyett egész biztosan egy papuccsal és a Tomcsanyi kalapommal fogom felkapni ezt a ruhát: irány a Balcsi!

A világ legfantasztikusabb találmánya

És ha már Tomcsányi Dóri, akkor hölgyeim és uraim, kedves kismamáim, íme a világ legfantasztikusabb találmánya:

AZ OVERALL!

Csak felkapom hozzá a Lilla Sellei Bags koktéltáskámat és irány az ovi! (Igen, minden reggel 8-kor pont így nézek ki.)

Egy színes tornacipő, szandál vagy akár egy ezüst TOMS (a márka szintén tudatos és jótékonysági szempontból sem utolsó választás) és mehetek a piacra, vagy besétálhatok a munkahelyemre. Magas sarkúval célbavehetem az újranyílt éttermeket, mehetek szabadtéri koncertre, de egy esküvő 199. vendége is lehetek benne.

Ezt tudja az overall, és bármilyen hihetetlen, elfér benne a pocakom! A kombinálhatósága végtelen. Én személy szerint nemcsak a fazont imádom, de a mintája is óriási szerelem (megint egy olyan darab, ami gondolkodás nélkül minden reggelt egyszerűbbé tesz, sőt, mosolyra is fakaszt), az anyagáról pedig ódákat tudnék zengeni.

Végül, de nem utolsósorban: a sokoldalú ingruha

Újra egy mintás darab, újra egy Tomcsanyi, de mit csináljak, ha ezeket a ruháimat hordom a legtöbbször, és nem szerettem volna róluk kismamaként sem lemondani?! Hosszabb ingek vagy ingruhák pedig talán a legtöbb gardróbban megtalálhatók: legtöbbször szűkített fazonjuk miatt azonban egy idő után várhatóan nem érnek össze a pocakunkon.

Nos, ilyenkor nincs, ami a kreativitásnak határt szabhat: elég egy pamutruha (ez a képen viselt fekete ruha egyébként egy aktuális „bűnözésem”, fast fashion és kismamafazon, de már most elértem a viselésével a harmincas számot), és megköthetjük az eltűnőben lévő derékvonalunkon az ingünket, vagy szimplán szétgombolva vehetjük magunkra, rétegezhetünk tovább blézerekkel, dzsekikkel is.

Én fél lábbal a nyárban már a szalmakalapot is csatasorba állítottam. Ha pedig eljön az igazán nagy meleg, akkor ezt a Dyan cipőt is szalmatalpú lábbelik váltják majd.

Így neveld a fiatalt!

A tudatosság egyébként nemcsak a saját gardróbommal kapcsolatban tölt be most fontosabb szerepet, de gyerekruhákat tekintve is: átválogattam a nagyobb töpörtyűm ruháit, mellé pedig szinte kizárólag másodkézből csaptam le ruhacsomagokra a különböző kismamacsoportokban.

Persze nem hazudtolom meg magam, vásároltam hazai készítőtől is gyerekruhákat: ezeket a kisfiammal együtt választottuk, két méretben rendeltem őket, hogy össze tudjanak öltözni a kistesóval.

Mert ha már fiatalok fenntartható öltözködésre való nevelése, azt a saját házunk táján kell elkezdeni.

A cikkhez a fotókat Séllei Lilla készítette.

Sipos Viktória, anya, vállalkozó. „Egy négyéves kisfiú anyukája vagyok, az ő születése nyitotta fel a szemem a fenntarthatóság fontosságával kapcsolatban. A székesfehérvári Pici Piac baba-mama-gyerek kézműves designvásár és a Love the Organic gyerekruhamárka is az én gyermekeim, mellette rendezvény- és oktatásszervezéssel foglalkozom. Nagy rajongója vagyok a hazai tervezőknek.”

Instagram

#SecondHandSeptember Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.Mi lesz a használt ruha szeptember után?A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

#SecondHandSeptember 

Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.

Mi lesz a használt ruha szeptember után?

A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:

👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.

Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.

Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

4 nap telt el
View on Instagram |
1/3
A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.

Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.

Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

7 nap telt el
View on Instagram |
2/3
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?

Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.

A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.

Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

2 hét telt el
View on Instagram |
3/3

Négy dokumentumfilm a divatipar működéséről

Engem egy dokumentumfilm szembesített 2016-ban azzal, milyen környezetterhelő a divatipar működése. Azzal, milyen pazarlóan, kizsákmányolóan élünk és fogyasztunk. Azzal, hogy tulajdonképpen szemetet termelünk. A The True Cost (2015) című filmet mindenkinek ajánlom,...

Ez már a greenwashing kora

Nem könnyű ma annak, aki szeretne környezettudatosabban vásárolni. Egyre több olyan üzenettel jelentkeznek a márkák – legyenek lokális brandek vagy a világot uralók –, amelyek azt sugallják, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül támogathatjuk őket a pénzünkkel. Sajnos...