Kapszulagardrób: Kezdd el most, és tényleg szeretni fogod a ruhatárad

Szerző: | 2021. április 26. | Kapszulagardrób

A kapszulagardrób fogalmát sokan sokféleképpen értelmezik, de a lényeg mindig ugyanaz: egy kivételesen jól variálható, teljesen személyre szabott, nemcsak az öltözködést, de a vásárlást is megkönnyítő ruhatár. Hogyan állítsd össze a kapszularuhatárad? Mire figyelj? Milyen tévhitek léteznek a kapszulagardróbbal kapcsolatban? Szerzőnk, Kelemen Nóra, a Zöld gardrób fenntartható ruhabolt alapítója segít eligazodni a témában.

Mi az a kapszulagardrób?

Kapszulagardrób. Mondhatjuk úgy is, hogy egyszerű ruhatár. Nagyon fontos azonban, hogy nem stílus, hanem használhatóság szempontjából egyszerű. A kapszulakoncepció soha nem azt mondja meg, hogy mit vegyél fel, csak abban segít, hogy el tudd dönteni, mi az, ami számodra a legmegfelelőbb és legjobban illik az életstílusodhoz.

 

A kapszulagardrób nem más, mint egy relatíve kevés ruhát tartalmazó ruhatár, amelyben egymással jól kombinálható darabok vannak.

Tankönyvi esetben bármely ruhadarabot fel lehet venni bármelyik másikkal. Ennek persze nem kell így lennie, de a cél, hogy a ruhák passzoljanak egymáshoz, és ne csak két-három darabbal lehessen valamit kombinálni. Akkor nem fog működni az egész.

Egy kapszularuhatárat általában egy évszakra vagy pedig hideg / meleg időjárásra állítunk össze. Ha jól működik, akkor a személyes stílusodat és az életviteledet is tükrözi, minden egyes darabját szereted és szívesen viseled, így gyakorlatilag minden nap a kedvenc ruhádban lehetsz.

Számomra életem nagyobb részében az volt a „normális”, hogy feszengek a ruháimban. Nem mindig, nem mindegyikben, de sokszor. Emlékszem, sűrűn volt bennem egy olyan érzés, hogy „Most biztosan megnéznek!” vagy „Vajon mit gondolhatnak rólam?”, amitől még a járásom is feszessé, természetellenessé vált, vagy legalábbis én úgy éreztem.

Egyszerűen kényelmetlenül éreztem magam sok ruhámban, mert, mint utólag kiderült, nem magamnak választottam őket, hanem valakinek, akiről azt gondoltam, hogy lennem kéne. Valakinek, aki „csinos”, „jó csaj”, tetszik másoknak.

Ma már tudom, hogy az az egy fontos, hogy magamnak tetsszem. De nagyon hosszú út vezetett idáig.

A világ első kapszulagardróbjától a minimalizmusig

Amikor Susie Faux az 1970-es években létrehozta az első kapszulagardróbot londoni butikjában, egy időtálló, vagy mondhatnánk úgy is, hogy időtlen, klasszikus ruhatárat álmodott meg, hogy minden nő tudjon stílusosan és egyedien öltözködni, mindezt könnyedén, erőfeszítés nélkül.

A cél az volt, hogy a kapszulagardrób tulajdonosa igazán megélje önmagát a ruhatárán keresztül, nagyobb önbizalma legyen és magabiztosabb legyen az élet más területein is.

Igen, a koncepciót nőknek találták ki eredetileg, de miért is ne alkalmazhatnák a férfiak is? Legyen a kapszularuhatár uniszex! Szerintem biztosan sok férfi örülne, ha még annyit sem kéne foglalkoznia az öltözködéssel, mint amennyit amúgy most muszáj neki, és mégis, folyamatosan, saját ízléséhez mérten, jólöltözött lenne.

Napjainkban egyébként a kapszularuhatár fogalma összefonódott a minimalista életszemlélettel.

A minimalisták imádják a kapszulakoncepciót. Nem véletlenül. Pontosan azt nyújtja nekik az öltözködésben, amit az élet egyéb területein is keresnek: egyszerűséget, egyediséget, önmegvalósítást. Azt a képességet, hogy a dolgok mögé tudnak nézni, a gyakorlatot, amely segít megkülönböztetni a számukra hasznos, fontos, szép és értékes dolgokat a többitől.

De a kapszularuhatárat nemcsak a minimalistáknak találták ki, hanem mindenkinek.

A ruhatárad hány százalékát viseled rendszeresen?

Hallottál már a Pareto-elvről? Nyolcvan–húsz szabálynak is nevezik azt az elméletet, amely szerint általában az erőfeszítések 20 százaléka hozza az eredmények 80 százalékát. A ruhatárunkra nézve ez azt jelenti, hogy a legtöbb ember a ruhái 20 százalékát hordja az idő 80 százalékában, vagyis a dolgaink négyötöd része az év 292 napján érintetlen marad.

A kapszulagardrób gyakorlatilag erre a 20 százalékra fókuszál. És a maradék 80 százalékot kiiktatja a mindennapokból.

Alapszabályok a kapszulagardrób kialakítása előtt

A fentiek miatt hozok néhány alapszabályt, mielőtt belevágnál a kapszulagardrób kialakításába.

Ezek a következők:

  • A kapszuládba olyan darabokat válogass be, amelyeket nagyon szeretsz.
  • Ne csak hozzád, hanem egymáshoz is passzoljanak a darabok.
  • Általában 25 és 40 közötti darabaszámú ruhát foglal magában egy kapszula, de ez nem igazán szabály, csak egy körülbelüli irányszám. Vannak, akik a kollekciójukba csak ruhákat számolnak bele, mások kiegészítőket (cipőt, táskát, akár ékszereket) is belevesznek.
  • Lehet egyetlen kapszulád, amelyben megtalálhatók a hétköznapi és elegánsabb ruhák is, de azt is lehet, hogy sportolásra, otthonlétre, különleges alkalmakra teljesen különálló kapszulákat tartasz fenn.
  • A variációknak csak a képzeleted szabhat határt. A lényeg, hogy a rendszer a te életedhez passzoljon és számodra jól és könnyedén működjön.

Milyen az én kapszulám?

Az én ruhatáramban, most, amikor ezeket a sorokat írom, 43 ruhadarab van. Nadrágokat, pólókat, felsőket, pulcsikat, kabátokat, sőt, még a pizsamámat is beleszámoltam. Azaz minden darabom, ami jelenleg elő van véve, és otthon vagy emberek között hordom őket. (Cipőt, kesztyűt, sálat, sapkát, táskát nem vettem bele.) Nem ez az összes ruhám egyébként. Vannak még elrakva nagyon nyári és nagyon téli darabok – ők most pihennek.

Nem szoktam sűrűn számolgatni, de néha megteszem, amikor beszélni vagy írni szeretnék a dologról.

Ez életem első olyan kapszulája, amibe az utcai és otthoni ruhákat egyenrangúként beleszámoltam. Eddig mindig szétválasztottam ezt a két csoportot. Azonban az elmúlt hónapokban sok utcai ruhámat elkezdtem hordani itthon is, így kezd kicsit elmosódni a határ.

 

Miért jó egy kapszularuhatár?

Összegyűjtöttem, szerintem miért nagyon jó egy kapszularuhatár.

Előhívja a kreativitásod

A kapszulagardrób kihozza az ember kreativitását – már ha ez a cél –, mivel viszonylag kevés ruhát kombinálsz minél többféle módon. Kell hozzá fantázia és néha merészség is, hogy újabb és újabb szetteket tudj kihozni belőle.

Mivel a darabokat úgy válogatod össze, hogy nagyrészt illenek egymáshoz, csak a képzeleted szabhat határt annak, hányféle módon hordod majd a ruháidat.

Viszlát, „öltözködési stressz”!

A kapszulázás akkor is jó, ha épp kevesebb energiát szánnál az öltözködésre, szeretnéd a kreatív energiádat másra fordítani, és az értékes, reggel virágzó, majd a nap előrehaladtával hanyatló döntési képességedet máshova összpontosítani.

Na, de ettől még biztosan jó eredményeket szeretnél, azaz szuper szetteket viselnél akkor is, ha könnyen, gyorsan elintéznéd az öltözködést. Mivel a kapszulában nagyrészt minden darab illik mindegyikhez, akár sötétben is feltöltözhetsz reggel. A szettednek működnie kell. Így ha épp nem fordítasz különösebb gondot az öltözködésre, akkor is szuper lesz a végeredmény.

Számomra a kapszularuhatárak építgetése meghozta az a fajta önismeretet és elfogadást saját magammal szemben, hogy szívesen és aggodalom nélkül vállalom az öltözködési választásaimat.

Nagyon egyszerűen öltözöm, nagyon lazán. Valószínűleg vannak emberek, akik alváshoz „szebben” kiöltöznek, mint ahogy én elmentem például a kisfiam keresztelőjére. De ez vagyok én. És nagyon boldog vagyok, hogy megtaláltam magam az öltözködésben.

Mindig tudom, mit vegyek fel. Igazából csak az szokott gondot okozni öltözéskor, hogy vajon mennyire van hideg vagy meleg. Ha ezt eltalálom, a többi már sima ügy.

Segíthet, ha túl sokat vásárolsz és szeretnél ebből visszavenni

Egy kész kapszularuhatár mellett nem kell vásárolnod, hiszen biztos lehetsz benne, hogy legalább három hónapig, azaz egy évszakon át le vannak fedve az igényeid – mind fizikailag (azaz időjáráshoz illő ruhád lesz), mind pedig esztétikailag.

Nyilván ha valami tönkremegy, vagy más vis maior esetben előfordulhat, hogy kell majd vásárolni… De nem ez lesz az általános, az biztos.

Kevesebbet is fogsz költeni

Ez persze attól is függ, hogy most mennyit költesz és milyen ruhákra. A kapszula összeállításakor azonban általánosságban az a cél, hogy nem végtelen mennyiségű, viszont jó minőségű darabokból álljon, amik bírják a három hónapnyi folyamatos és intenzív strapát.

Ha jól sikerül választani, egy-egy ruhadarab sok-sok éven át elkísérhet, ami azt jelenti, hogy ritkábban kell helyettesítőt vásárolnod. Egy jobb minőségű darab előfordulhat, hogy többe kerül, de hosszú távon megtérül a befektetés, ha nem kell folyton újra és újra megvásárolni azt a fajta darabot.

Megoldást nyújt, ha túl sok ruhád gyűlt fel az évek alatt

Ha már annyi ruhád van, hogy nem látod át a káoszt, a kapszula kisegít a bajból. A kiválasztott darabokon kívül ugyanis minden mást elteszel a szekrényedből.

Így egyrészt ki fog derülni, melyek azok a ruhák, amik soha egy kapszulába sem kerülnek be, és esetleg már nem is kellenek neked. Másrészt segít jobban kihasználni a meglévő ruháidat, hiszen amikor bekerülnek egy évszaknyi válogatásba, biztos, hogy fogod őket hordani – legalább három hónapon keresztül egyfolytában. Aztán esetleg elmennek pihenni és később újra előkerülhetnek.

Én magam is el szoktam tenni télre nyári felsőket, amiket végül is hordhatnék télen, de nem teszem. Elrakom inkább pihenni, és amikor tavasszal vagy nyáron újra előveszem őket, olyan jó ismét látni ezeket. Van néhány olyan darabom is, amit néhány évig nem hordok, majd újra előveszem őket, mert megjön hozzájuk a kedvem.

Ezzel ellentétben ha napi szinten sok száz ruha közül kellene választani, egyes szeretett darabokig lehet, hogy szó szerint soha nem jutnál el. Talán meg sem találnád őket. Vagy el is felejtenéd, hogy léteznek.

Segít megtalálni a stílusod

A kapszulagardrób egyik központi eleme, hogy nagyon tudatosan figyeled magad és a ruháidhoz fűződő viszonyod. Ez óhatatlanul is azzal jár, hogy jobban letisztul majd a fejedben, mi is az a stílus, amit igazán a magadénak érzel.

S ha már ez megtörtént, nem csábítanak majd a trendek. Nem a divatirányzatok, hanem te fogod irányítani a saját ruhatárad történetét.

Magabiztosságot ad

Susie Faux-nak ez volt az egyik célja a kapszulák életrehívásával. És valóban működik is. Összességében jobban öltözöttnek, magabiztosabbnak érzed magad (és mások is így fognak látni téged), hiszen a ruhatárad minden egyes ruhadarabját tudatosan válogattad össze és igazán szereted.

Sokszínű

A kapszulázás nagyon sokféle embernek jó lehet, hiszen millióféle elképzeléshez tud igazodni.

Ha szereted a változatosságot, többet fogsz eltárolva tartani a ruháid közül, így amikor kapszulát cserélsz, mindig lesznek „új dolgok”, amikből válogatsz. Az is valószínű, hogy kicsit nagyobb lesz egy évszaknyi kapszulád, mint az átlag. Na és? A lényeg, hogy te élvezd a dolgot!

Ha inkább olyan vagy, mint én, aki szereti az állandóságot és az a tudat nyugtat meg, hogy kevés ruhája van, úgy összességében is és eltárolva más évszakokra is, akkor is imádni fogod a kapszulákat. A te ruhatárad, a te szabályaid: a lényeg, hogy te boldog légy vele.

Tényleg szeretni fogod a ruhatárad!

Végül, de nem utolsósorban a kapszulagardrób talán legnagyobb előnye, hogy tényleg szeretni fogod a ruhatárad. A kapszularuhatár akkor az igazi, ha minden benne lévő darabot imádsz. Így mindennap örömmel viseled a ruháidat.

És ki ne lenne elégedett a ruhatárával és a megjelenésével, ha mindennap a kedvenc darabjait viselheti, nem igaz?

A cikkhez a fotókat Hámori Zsófia készítette, Kelemen Nóra a saját ruháit viselte, a legtöbbet a Zöld gardrób fenntartható ruhaboltban is megtalálod.

Kelemen Nóra, minimalista életmód-tanácsadó (@egyminimalistanaplója), a Zöld gardrób fenntartható ruhabolt alapítója. „A Zöld gardrób története jó néhány évvel ezelőtt kezdődött, bár akkor ezt még nem is sejtettem. Felfordulás volt az otthonomban és az életemben, legalábbis úgy éreztem. Talán nem is tudatosult bennem, de kerestem valamit, ami segít megnyugodni, kiteljesedni, megtalálni a saját utam a mindennapok sodrása közepette. Ekkor találkoztam a kapszularuhatár fogalmával, ami azonnal magával ragadta a képzeletem, és mint később kiderült, megváltoztatta az egész életem.”

Instagram

A @thinwood_eyewear csapata új fába vágta a fejszéjét és nemrég először elindították a szemüvegkeret-tervező versenyüket.Az év női és férfi szemüvegkeretét keresték és azóta meg is találták.
A nyertest a Thinwood honlapján megtaláljátok.De, ami a lényeg, hogy ebből szeretnének hagyományt csinálni. Te milyen keretet álmodnál meg? Milyen lenne a forma, vagy a szín?#fenntarthatodivat #szemüvegkeret #magyarmárka #szemuveg #szemuvegkeret #magyarszemuveg #magyardesign #fenntarthatodivat #magyarmarka #design #designszemüveg
A @thinwood_eyewear csapata új fába vágta a fejszéjét és nemrég először elindították a szemüvegkeret-tervező versenyüket.Az év női és férfi szemüvegkeretét keresték és azóta meg is találták.
A nyertest a Thinwood honlapján megtaláljátok.De, ami a lényeg, hogy ebből szeretnének hagyományt csinálni. Te milyen keretet álmodnál meg? Milyen lenne a forma, vagy a szín?#fenntarthatodivat #szemüvegkeret #magyarmárka #szemuveg #szemuvegkeret #magyarszemuveg #magyardesign #fenntarthatodivat #magyarmarka #design #designszemüveg
A @thinwood_eyewear csapata új fába vágta a fejszéjét és nemrég először elindították a szemüvegkeret-tervező versenyüket.Az év női és férfi szemüvegkeretét keresték és azóta meg is találták.
A nyertest a Thinwood honlapján megtaláljátok.De, ami a lényeg, hogy ebből szeretnének hagyományt csinálni. Te milyen keretet álmodnál meg? Milyen lenne a forma, vagy a szín?#fenntarthatodivat #szemüvegkeret #magyarmárka #szemuveg #szemuvegkeret #magyarszemuveg #magyardesign #fenntarthatodivat #magyarmarka #design #designszemüveg

A @thinwood_eyewear csapata új fába vágta a fejszéjét és nemrég először elindították a szemüvegkeret-tervező versenyüket.

Az év női és férfi szemüvegkeretét keresték és azóta meg is találták.
A nyertest a Thinwood honlapján megtaláljátok.

De, ami a lényeg, hogy ebből szeretnének hagyományt csinálni. Te milyen keretet álmodnál meg? Milyen lenne a forma, vagy a szín?

#fenntarthatodivat #szemüvegkeret #magyarmárka #szemuveg #szemuvegkeret #magyarszemuveg #magyardesign #fenntarthatodivat #magyarmarka #design #designszemüveg

2 nap telt el
View on Instagram |
1/3
Ismeritek a @blue_birds_handwoven márkáját?
És azt tudtátok, hogy augusztus óta saját műhelyük is van?Nem? Akkor mutatjuk!A Blue Birds’ Handwoven a @mody_arte és a @moira_world alkotói oldala. A kézi szövéssel visszakanyarodnak a múlt értékeihez, de egyben a mai ember igényeihez is alakítják. A szöveteket Modrovics Krisztina és Jancza-Pintér Márta készítik. Előfordul, hogy magát a fonalat is.  A varrásban egy kedves fiatal varrónő van a segítségükre.Augusztusban pedig megnyitották saját műhelyüket: @kelme_szovomuhelyItt ti is kipróbálhatják a szövést és elkészíthetitek saját kendőtöket!
Szívesen megismerkednétek a szövés technikájával? ☺#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #szövés #kelme #szövőműhely #waveing #kézműves #f#fonal
Ismeritek a @blue_birds_handwoven márkáját?
És azt tudtátok, hogy augusztus óta saját műhelyük is van?Nem? Akkor mutatjuk!A Blue Birds’ Handwoven a @mody_arte és a @moira_world alkotói oldala. A kézi szövéssel visszakanyarodnak a múlt értékeihez, de egyben a mai ember igényeihez is alakítják. A szöveteket Modrovics Krisztina és Jancza-Pintér Márta készítik. Előfordul, hogy magát a fonalat is.  A varrásban egy kedves fiatal varrónő van a segítségükre.Augusztusban pedig megnyitották saját műhelyüket: @kelme_szovomuhelyItt ti is kipróbálhatják a szövést és elkészíthetitek saját kendőtöket!
Szívesen megismerkednétek a szövés technikájával? ☺#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #szövés #kelme #szövőműhely #waveing #kézműves #f#fonal
Ismeritek a @blue_birds_handwoven márkáját?
És azt tudtátok, hogy augusztus óta saját műhelyük is van?Nem? Akkor mutatjuk!A Blue Birds’ Handwoven a @mody_arte és a @moira_world alkotói oldala. A kézi szövéssel visszakanyarodnak a múlt értékeihez, de egyben a mai ember igényeihez is alakítják. A szöveteket Modrovics Krisztina és Jancza-Pintér Márta készítik. Előfordul, hogy magát a fonalat is.  A varrásban egy kedves fiatal varrónő van a segítségükre.Augusztusban pedig megnyitották saját műhelyüket: @kelme_szovomuhelyItt ti is kipróbálhatják a szövést és elkészíthetitek saját kendőtöket!
Szívesen megismerkednétek a szövés technikájával? ☺#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #szövés #kelme #szövőműhely #waveing #kézműves #f#fonal
Ismeritek a @blue_birds_handwoven márkáját?
És azt tudtátok, hogy augusztus óta saját műhelyük is van?Nem? Akkor mutatjuk!A Blue Birds’ Handwoven a @mody_arte és a @moira_world alkotói oldala. A kézi szövéssel visszakanyarodnak a múlt értékeihez, de egyben a mai ember igényeihez is alakítják. A szöveteket Modrovics Krisztina és Jancza-Pintér Márta készítik. Előfordul, hogy magát a fonalat is.  A varrásban egy kedves fiatal varrónő van a segítségükre.Augusztusban pedig megnyitották saját műhelyüket: @kelme_szovomuhelyItt ti is kipróbálhatják a szövést és elkészíthetitek saját kendőtöket!
Szívesen megismerkednétek a szövés technikájával? ☺#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #szövés #kelme #szövőműhely #waveing #kézműves #f#fonal

Ismeritek a @blue_birds_handwoven márkáját?
És azt tudtátok, hogy augusztus óta saját műhelyük is van?

Nem? Akkor mutatjuk!

A Blue Birds’ Handwoven a @mody_arte és a @moira_world alkotói oldala. A kézi szövéssel visszakanyarodnak a múlt értékeihez, de egyben a mai ember igényeihez is alakítják. A szöveteket Modrovics Krisztina és Jancza-Pintér Márta készítik. Előfordul, hogy magát a fonalat is. A varrásban egy kedves fiatal varrónő van a segítségükre.

Augusztusban pedig megnyitották saját műhelyüket: @kelme_szovomuhely

Itt ti is kipróbálhatják a szövést és elkészíthetitek saját kendőtöket!
Szívesen megismerkednétek a szövés technikájával? ☺

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #szövés #kelme #szövőműhely #waveing #kézműves #f#fonal

5 nap telt el
View on Instagram |
2/3
Mivel párosítsd a terrakottát?⁠ A @printa_budapest segít! ⁠A terrakotta is a földszínek közé sorolandó, de annak a színskálának a két végletével csodásan mutat! A világos terraszínek, mint a bézs vagy a homokszín kiemeli a rozsdabarnát, míg az igazán sötét árnyalatok, mint a gesztenye-vagy csokoládébarna finomítanak rajta.⁠⁠ Elsőre szokatlannak tűnhet e levendulalila-terrakotta színkombináció, ám a Printa csőruha és póló megmutatta, hogy igazi felüdülést nyújt a szemeknek, a hatása pedig kifejezetten frissítő és egyedi.⁠Ti bevállaltok ilyen szín párosításokat?#fenntarthatodivat #printa #fenntarthatódivat #magyarmárka #magyarmarka #magyartervező #magyartervezo #szinkombinacio #terrakotta #divat #magyardivat
Mivel párosítsd a terrakottát?⁠ A @printa_budapest segít! ⁠A terrakotta is a földszínek közé sorolandó, de annak a színskálának a két végletével csodásan mutat! A világos terraszínek, mint a bézs vagy a homokszín kiemeli a rozsdabarnát, míg az igazán sötét árnyalatok, mint a gesztenye-vagy csokoládébarna finomítanak rajta.⁠⁠ Elsőre szokatlannak tűnhet e levendulalila-terrakotta színkombináció, ám a Printa csőruha és póló megmutatta, hogy igazi felüdülést nyújt a szemeknek, a hatása pedig kifejezetten frissítő és egyedi.⁠Ti bevállaltok ilyen szín párosításokat?#fenntarthatodivat #printa #fenntarthatódivat #magyarmárka #magyarmarka #magyartervező #magyartervezo #szinkombinacio #terrakotta #divat #magyardivat

Mivel párosítsd a terrakottát?⁠ A @printa_budapest segít! ⁠

A terrakotta is a földszínek közé sorolandó, de annak a színskálának a két végletével csodásan mutat! A világos terraszínek, mint a bézs vagy a homokszín kiemeli a rozsdabarnát, míg az igazán sötét árnyalatok, mint a gesztenye-vagy csokoládébarna finomítanak rajta.⁠⁠ Elsőre szokatlannak tűnhet e levendulalila-terrakotta színkombináció, ám a Printa csőruha és póló megmutatta, hogy igazi felüdülést nyújt a szemeknek, a hatása pedig kifejezetten frissítő és egyedi.⁠

Ti bevállaltok ilyen szín párosításokat?

#fenntarthatodivat #printa #fenntarthatódivat #magyarmárka #magyarmarka #magyartervező #magyartervezo #szinkombinacio #terrakotta #divat #magyardivat

1 hét telt el
View on Instagram |
3/3

Négy dokumentumfilm a divatipar működéséről

Engem egy dokumentumfilm szembesített 2016-ban azzal, milyen környezetterhelő a divatipar működése. Azzal, milyen pazarlóan, kizsákmányolóan élünk és fogyasztunk. Azzal, hogy tulajdonképpen szemetet termelünk. A The True Cost (2015) című filmet mindenkinek ajánlom,...

Ez már a greenwashing kora

Nem könnyű ma annak, aki szeretne környezettudatosabban vásárolni. Egyre több olyan üzenettel jelentkeznek a márkák – legyenek lokális brandek vagy a világot uralók –, amelyek azt sugallják, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül támogathatjuk őket a pénzünkkel. Sajnos...