Valójában mit is jelent a handmade, és miért fontos, hogy jól használjuk ezt a fogalmat?

Szerző: | 2021. május 17. | Ma is tanultam valamit

Mára már olyan gyakran találkozunk a handmade kifejezéssel, hogy szinte teljesen elvesztette nyelvi jelentőségét. Pedig ez eredetileg annak a jelzése lenne, hogy egy adott darab valamilyen módon különlegesebb és értékesebb, mint a tömeggyártásban kapható társai. Véleménycikkünk szerzője Ivánfi Aliz, aki édesanyjával az Elischer R egyedi handmade női ruházat és homewear márkán dolgozik.

Egyre több márkánál találkozom a handmade kifejezéssel, ami pozitív tendencia. Azonban nem minden esetben értek egyet a handmade kifejezés használatával, ezért úgy gondoltam, hogy ebben a cikkben tisztázom a jelentését.

A handmade ugyanis remekül hangzik, de ma már gyakran inkább marketingkifejezés a márkák számára, a szó eredeti jelentéséhez nincs köze.

A handmade nagyban segít ruháink és kiegészítőink minőségének és egyediségének hangsúlyozásában, ennek ellenére körültekintően kellene a fogalmat használnunk. Ahhoz, hogy magabiztosan használhassuk, fontos megértenünk, mit is jelent valójában ez a meghatározás.

Mit jelent a handmade?

A handmade kifejezést először a tizenhetedik század elején használták a kézzel készített vagy kézi úton készített termékekre. Már ekkor fontos jelző volt, hiszen tudni lehetett, hogy a kézzel készült termékek általában jobb minőségűek, mint a gyártósoron készülő társaik.

Napjainkban azonban elhomályosodik ez az értelmezés. Sokan hiszik azt, hogy attól, mert valaki megtervezett, majd a tervek alapján elkészíttetett vagy elkészített egy terméket, az máris handmade darabbá válik.

Ha belegondolunk, mindent valaki tervez, nemde?

Ennél azonban a handmade kifejezés jóval többet jelent, és ezt érdemes lenne tudatosítanunk is. A handmade kifejezés szerintem azt jelenti, hogy egy adott tárgyat egy kézművesnek definiálható ember a munkafolyamat ELEJÉTŐL a VÉGÉIG a két saját kezével készít el hagyományos módszerekkel.

Tehát: a saját két kezével tervezi, szabja, varrja, ragasztja, mint egy igazi kézműves. Természetesen ezekhez a folyamatokhoz is szükséges gépeket használni, de az alkotó ugyanúgy a saját kezével végzi a gépek használatát.

Mit jelent a factory made?

A factory made, azaz a gyárban készült termékeknek is sokak számára homályos a jelentése.

Nem csak hatalmas, rabszolgamunkán alapuló gyárak léteznek. A gyárak óriási műveleteket képesek lebonyolítani, különféle speciális gépekkel és szakemberekkel. Már a 2-3 fős varróüzemekről is beszélhetünk gyárként. Itt különböző képességekkel rendelkező szakemberek dolgoznak, szakaszos feladatokat végezve, gyakran egyetlenegy folyamatra specializálódva.

Valaki szabja, valaki varrja, valaki fedőzi és vasalja a termékeket. Hivatalosan mindenki csak egy dolgot végez, ezért sokkal gyorsabb a gyártási folyamat is. Természetesen ezek a termékek is lehetnek magas minőségűek, és dolgozhatnak rajtuk szívvel-lélekkel, de attól még nem lesz a késztermék handmade.

Miért probléma, ha keverjük a fogalmakat?

A kézzel készített, napjainkban handmade ruházatként nevezett darabokat részben géppel készítik a kézművesek (még akkor is, ha ez csak varrógép). Emiatt a kézi és gépi megkülönböztetés egyre inkább elmosódni és feloldódni látszik. Teljesen kézzel készített ruhákat már nem igazán találunk történelmi kosztümökön vagy a nagymamánk általt kötött pulóveren kívül.

A fogyasztók hajlandóak többet fizetni a kézműves termékekért, ezért egyre több márkának csábító a handmade kifejezéshez nyúlni. Sokszor a vásárlók nem is olvasnak utána, vagy szimplán nem is érdeklik őket ténylegesen a gyártási folyamatok, egyszerűen megbíznak a márkákban, akik marketingfogásként etikátlanul használják ezt a fogalmat.

Szerencsére vannak tudatos vásárlók is, akik értékelik az őszinteséget és a kreativitást, ők nem szeretik, ha félrevezetik őket.

Azok, akik kézzel készítik a termékeiket, általában időhiányban szenvednek: sok idő, amíg egyedül végeznek minden feladattal. Gondoljunk csak bele: mennyi idő lehet, amíg valaki egyedül szab, majd először lockgépen (ezeknek a gépeknek a feladata az anyagszélek eldolgozása és a kiszabott darabok elemeinek összeillesztése), aztán fedőzőgépen (ez a gép a visszahajtott anyagszéleket fogja a varratba) összeállít egy ruhaneműt.

Arról nem is beszélve, hogy mindig más színnel kell dolgozni, és a különféle gépekbe szintén rengeteg idővel jár mindig eltérő színű cérnákat fűzni. Ezért is van, hogy a handmade darabok sokkal többe kerülnek, hiszen az elkészítésük is hosszabb ideig tart. Azt is tegyük hozzá, hogy egy nagyon magasan képzett kézműves állítja össze egy személyben, nem pedig több, csak bizonyos munkafolyamatokban jártas szakember.

Nem véletlen, hogy a valóban handmade daraboknak legtöbbször kiváló a konstrukciója és a részletessége, fenntarthatóak, emellett különleges emberi kapcsolatokat is létesítenek.

Végül a megkülönböztetés elég egyértelmű – a handmade ruhákat egy, a gyárilag gyártott darabokat több ember rakja össze. Ha egy márka nem átlátható az ellátási folyamataival kapcsolatban, a különbség felismerésére nemigen van mód.

Mire figyeljünk, ha valóban handmade darabot szeretnénk vásárolni?

Mindent összevetve a fentebb olvasott új ismeretek birtokában összeszedtem négy egyszerű javaslatot, mire figyeljünk vásárlóként, ha valóban handmade darabokat szeretnénk beszerezni.

1. Figyeljünk a mennyiségre!

Fontos, hogy az adott termékből mekkora mennyiség érhető el éppen. Ha korlátlan készlettel találkozunk és azonnal szállítják, az azt sugallhatja, hogy nem otthon ülve gyártják a darabokat, hanem gyártatják.

2. Figyeljünk a leírásra!

Ha nem mutatják meg egyértelműen, hogy valamit kézzel készítettek el, vagy nem látunk semmit az elkészítési technikákról, vagy ha éppen nem szabható egyedi igényekre a ruha, akkor valószínűleg nem handmade darabokkal van dolgunk.

3. Figyeljünk a minőségre!

Az anyag minősége, a tervezés részletessége, a varrások száma és a ruhadarab belső kialakítása sokat elárul.

4. Figyeljünk az árra!

Egy termék ára is sokat elárulhat. Nyilvánvaló, hogy egy kézzel készített ruhadarab többe kerül, mint a tömeggyártott társai.

Ha valóban szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy kézműves kisvállalkozásokat támogatunk a vásárlásunkkal, akkor biztosan érdemes ezeket a tanácsokat szem előtt tartani.

Arra biztatok mindenkit, hogy használja az ítélőképességét, vásároljunk handmade darabokat, és támogassuk a hazai alkotókat.

Ivánfi Aliz, az Elischer R márkamenedzsere, az Elischer R otthoni termékcsalád tervezője. „Szenvedélyünkből és az etikus életmód mélyebb megértéséből fakadóan olyan opciókat szeretnénk nyújtani mindenki számára, amelyek összhangban vannak a tudatossággal, a kedvességgel, a hálával, a Földünk, önmagunk és a környezet iránti szeretettel.”

Instagram

#SecondHandSeptember Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.Mi lesz a használt ruha szeptember után?A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

#SecondHandSeptember 

Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.

Mi lesz a használt ruha szeptember után?

A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:

👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.

Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.

Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

4 nap telt el
View on Instagram |
1/3
A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.

Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.

Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

7 nap telt el
View on Instagram |
2/3
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?

Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.

A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.

Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

2 hét telt el
View on Instagram |
3/3

Négy dokumentumfilm a divatipar működéséről

Engem egy dokumentumfilm szembesített 2016-ban azzal, milyen környezetterhelő a divatipar működése. Azzal, milyen pazarlóan, kizsákmányolóan élünk és fogyasztunk. Azzal, hogy tulajdonképpen szemetet termelünk. A The True Cost (2015) című filmet mindenkinek ajánlom,...

Ez már a greenwashing kora

Nem könnyű ma annak, aki szeretne környezettudatosabban vásárolni. Egyre több olyan üzenettel jelentkeznek a márkák – legyenek lokális brandek vagy a világot uralók –, amelyek azt sugallják, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül támogathatjuk őket a pénzünkkel. Sajnos...