Variációk gombabőrre – Kísérletek színekkel és textúrákkal egy budapesti lakásműhelyben

Szerző: | 2021. június 03. | Ma is tanultam valamit

A „gombabőr” a hazai fenntartható divat és dizájn szereplőit is megmozgatja. Cikkünk szerzője, Kis-Baraksó Alexandra terméktervező növeszthető alapanyagokkal kísérletezik, így bőven van tapasztalata a témában. Ez alkalommal arról mesél, hogyan viselkedik a „gombabőr” a tervezésben, milyen tulajdonságai vannak és azok hogyan módosíthatók.

Mi az a „gombabőr”?

Ha nem olvastad a „gombabőrről” szóló korábbi cikket, érdemes azzal kezdeni. Így biztosan képet kapsz arról, mi is pontosan ez az anyag. Kattints ide az első részért!

A bemutatásban a saját kutatásaim és kísérleti tapasztalataim szolgálnak segítségül, illetve támpontként. Számos olyan aspektus van azonban – kísérleti téma révén –, amiről tényeket még nem lehetséges kijelenteni, csak következtetéseket tudnak levonni a tervezők, kutatók.

Egy gyors emlékeztető a gomba alapanyagról a megmunkálhatóságának fényében: ez az anyag egy úgynevezett bakteriális nanocellulóz, amely szárítás után a bőrhöz hasonló karakterisztikájú anyagot jelent. Magas szakítószilárdsága és ultrafinom molekulaszerkezete van, ami annak a szempontjából érdekes, hogy gyakorlatilag bármilyen formára növeszthető a belőle készülő laptermék.

 

Növényekkel és ásványokkal színezhető? Igen!

A legkézenfekvőbb számomra annak a kipróbálása volt, festhető-e az alapanyag növényekkel és ásványokkal. Mivel a „gombabőr” erősen hidrofil, tehát a vízfelvevő képessége igen magas, a vízben oldódó anyagokat is képes elraktározni magában. Adódott a gondolat, hogy igaz lehet ez a pigmentekre is.

A növényi festési eljárást először hideg festőlével próbáltam ki – különböző gyümölcsökkel, zöldségekkel, kurkumával. A már megnövesztett kombucha alapanyagot utólagos (1-4 napos) áztatással festettem meg. Ezzel a módszerrel a kombucha alapvetően barna színét valamelyest megszínezte a festőlé, de szárítás után csökkent ennek a hatásfoka, az így színezett anyagok csak árnyalatokban térnek el egymástól.

Azonban a festőlében való áztatás következtében a kultúra elkezdett növekedni a lé felszínén, ezzel már a benne található különböző növényeket használva tápanyagforrásként. Ahogy ezt észrevettem, elkezdtem szándékosan festő gyümölcsök vizes oldatába keverni a kultúrát körülbelül 8:1 arányban.

Azt tapasztaltam, hogy néhány növény (áfonya, kurkuma, málna) kifejezetten serkenti a növekedést, így a teán növesztett alapanyaghoz nagyon hasonló karakterű, de már anyagában színes darabok születnek.

Színezés ásványi pigmentekkel

A színezésre – és a későbbiekben ismertetendő kompozitálásra – pépesítési eljárást alkalmaztam, ahol a megnövekedett, de még nem kiszárított kombucha cellulózt pépesítem és különböző anyagokat keverek hozzá, mint például ásványi pigmenteket. Így bármilyen színű alapanyagot nyerhetünk, akár szénfeketét vagy fehéret.

A pépet egy sík felületen préselve és dehidratálva a formára nőtt anyaghoz hasonló lapterméket kapunk. Ezzel a módszerrel a hidrogénkötések ugyan felbomlanak az anyagban, tehát a szakítószilárdság csökken, azonban komolyabb présberendezés bevonásával ezt a módszert is előremutatónak hiszem.

Kísérletek köleshéjjal, bambuszrosttal, fűrészporral

Az utóbbi gondolatmenet szerint számos egyéb, karaktert, textúrát változtató anyagot kombináltam a bakteriális cellulóz anyaggal, így például köleshéjat, bambuszrostot, fűrészport, amelyek mind különböző módon változtatták meg az anyag felületét, súlyát, térfogatát, flexibilitását.

Ezzel a módszerrel akár tömör, nem csak laptermék jellegű alapanyag előállítását lehetségesnek tartom, amit szintén bármilyen formára lehetséges préselni.​

Különleges felület lézerrel

A megmunkálhatóság szempontjából nemcsak az érdekes, hogy bármilyen formájú belső alapterülettel rendelkező edényt képes benőni ez az anyag, hanem az is, hogy a lézeres megmunkálásra is rendkívül jól reagál.

A legtöbb természetes alapanyag lézer hatására megég, amit utólag nehéz kezelni, ha tervezői szempontból nem látjuk szívesen ezt a jelenséget.

A kombucha alapanyag széle ezzel szemben nem mutatta égés nyomait, amit nyomatékosít, hogy a lézergravírozást kipróbálva sem jelent meg szenesedés az anyag felületén.

Hogyan lesz a „gombabőr” víztaszító?

Végül egy fontos szegmensre térek ki, ami a „gombabőr” víztaszítóvá tétele. Nagyon fontos, mert a legtöbbekben ez a kérdés az elsők között merül fel és természetesen jogos is, ugyanakkor ezt tapasztalom egyelőre a legnehezebben megoldható kihívásnak.

Mivel hidrofil anyagról van szó, könnyen vesz fel vizet vagy vízben oldódó anyagokat szárítás előtt, „nyers” állapotában, ebből azonban az is következik, hogy nehezen tehető hidrofóbbá.

Számomra az is nehezíti a helyzetet, hogy kizárólag növényi felületkezelőkkel kísérletezem, illetve egyértelműen csak természetes anyagokkal, hogy ne sérüljön az anyag lebomló státusza. Jelenleg tökéletes megoldást még nem találtam, de akit érdekel a téma, mindenképp növényi olajok és viaszok kombinálását javaslom, hogy ezzel egyensúlyozzuk a különböző olvadáspontokat és a megfelelő felhordhatóságot.

Készíts te is gombabőrt velem!

A kutatásaim egyébként azt mutatják, hogy külföldi laboratóriumokban folynak kísérletek és tesztek az anyag kémiai módosítására, hogy hidrofóbbá tegyék. A slow mozgalom és a gyártásba való bevonás ugyanakkor igényli, hogy olyan módszer alakuljon ki, amit a felhasználó akár saját kezűleg is képes alkalmazni.

Utóbbit az egyik fő kihívásnak tekintem az anyagkutatással kapcsolatban. Bízom benne, hogy néhány hónap múlva lesz már a víztaszítóvá tételre is egy kiforrottabb metódus, amikorra kis létszámú workshopok indítását tervezem a témában.

Jelenleg az, hogy ezzel a témával foglalkozhatok és van lehetőségem különböző kísérletek és tesztek elvégzésére a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjának köszönhető.

A cikkhez a fotókat Hámori Zsófia készítette.

Kis-Baraksó Alexandra terméktervező, a Manera Studio márka alapítója. „Terméktervező vagyok, de jobb szeretem magam felfedezőként definiálni. Ezt nemcsak a dizájnban, de az élet különböző aspektusaiban is szeretem megélni. Keresni a nagyobb ellenállást, a jelentést, a történeteket, kísérletezni. Jelenleg a Manera Studio nevű márkám útját alakítom, ahol fenntartható és etikus táskákat és kiegészítőket tervezek és gyártok, illetve növeszthető alapanyagokkal kísérletezem. Fontos pillér ezeken kívül a tanítás, amire az Óbudai Egyetem formatervező mérnöki szakos hallgatóival van lehetőségem.”

Instagram

#SecondHandSeptember Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.Mi lesz a használt ruha szeptember után?A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

#SecondHandSeptember 

Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.

Mi lesz a használt ruha szeptember után?

A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:

👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.

Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.

Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

4 nap telt el
View on Instagram |
1/3
A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.

Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.

Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

7 nap telt el
View on Instagram |
2/3
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?

Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.

A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.

Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

2 hét telt el
View on Instagram |
3/3

Négy dokumentumfilm a divatipar működéséről

Engem egy dokumentumfilm szembesített 2016-ban azzal, milyen környezetterhelő a divatipar működése. Azzal, milyen pazarlóan, kizsákmányolóan élünk és fogyasztunk. Azzal, hogy tulajdonképpen szemetet termelünk. A The True Cost (2015) című filmet mindenkinek ajánlom,...

Ez már a greenwashing kora

Nem könnyű ma annak, aki szeretne környezettudatosabban vásárolni. Egyre több olyan üzenettel jelentkeznek a márkák – legyenek lokális brandek vagy a világot uralók –, amelyek azt sugallják, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül támogathatjuk őket a pénzünkkel. Sajnos...