Gardróbrendszerezés: Rendszerezz úgy, mint egy PRO

Szerző: | 2021. március 15. | Gardróbrendszerezés

Megérkezett a tavasz, és megint önkéntes szobafogságban vagyunk, úgyhogy újra elmerülhetünk a kedvenc otthoni hobbijainkban: olvasás, Netflix, kiflisütés és a tavaszi gardróbrendezés. Már te is alig vártad, nem igaz?

Kipakolod, bepakolod

Számtalan cikket és videót láttam a gardróbrendezésről, ismerem a történetét is, és azon gondolkodtam, hogy hogyan lehet ezt a tevékenységet a következő szintre emelni. Mert igazából miről is szól a rendszerezés? Kipakolod, összehajtod, bepakolod… Kipakolod, a helyére mást pakolsz be… Kipakolod, a felét kint hagyod, és csak a másik felét pakolod vissza. Akkor miért is foglalkozunk ennyit vele?

Az oldalamon végzett nem reprezentatív kutatásokból kiderül, annak ellenére, hogy a gardróbrendszerezés egyszerű feladat, sokan

  • nehezen szánják rá magukat,
  • nem élvezik,
  • és a végeredménnyel sem feltétlenül elégedettek.

Azt szeretném, hogy ez idén máshogy legyen.

Készülj fel mentálisan!

A tavaszi gardróbrendszerezésre érdemes mentálisan is felkészülni. A legfontosabb talán az, hogy legyen erre dedikált időd. Tapasztalatom szerint nehéz egy fárasztó munkanap után az esti híradó közben nekiállni rendezkedni, ezért azt ajánlom, szánj 3–4 órát arra, hogy a szekrényeddel foglalkozz. Ha lehet, akkor kezdd el természetes fényben, ekkor a ruhák is a legjobb formájukat mutatják.

Legyen bekészítve innivaló, hogy a nagy munkában is folyamatosan tudj hidratálni, és a megfelelő hangulat megteremtésére elindíthatod a kedvenc zenéidet, lejátszási listádat vagy podcastod. Van, akinél a nagy döntések meghozatalához (menjen vagy maradjon) csendre van szükség, ez is teljesen rendben van, próbáld ki, és kiderül, te melyik csoportba tartozol.​

Íme, a szekrény a gardróbrendszerezés előtt:

Tervezz!

Legyen elegendő vállfád ahhoz, hogy egy vállfára csak egy ruhadarab jusson, és gondold végig, hogy az őszi–téli ruhák tavaszi–nyárira váltásakor melyik ruhadarabok cserélődnek: összehajtogatott pulcsik cserélnek helyet lenge nyári ruhákkal? Akkor valószínűleg több vállfára lesz szükséged. Esetleg farmerek helyett érkeznek a szoknyák? Ebben az esetben figyelj arra, hogy időben szerezz be csíptetős vállfákat.

Tervezd meg, hogy a nagyobb ruhadarabok és csizmák hol fognak „lakni” az elkövetkező fél évben, és ha szükséges, ehhez szerezd be a ruhazsákokat és dobozokat. Szintén tarts kéznél nagyobb zacskókat, zsákokat, kosarakat, amelyekbe majd a kiszelektált ruhák kerülnek.

Gondold végig azt is, hogy a tavasz berobbanásáig melyek azok a „félig” téli, átmeneti ruhák, amelyeket még nem szükséges elpakolnod, mert jöhet még 1-2 nap rossz idő. Ezek átmenetileg maradnak a szekrényben, de pár hét múlva ők is bekerülhetnek a nyári álmot alvó ruhadarabjaid közé.

Kezdődik a kipakolás

Miután felkészültél, mint egy PRO, elő van készítve zsák és a hidratáláshoz szükséges folyadék is (lásd a cikk eleje) is, indulhat a kipakolás. Itt egy fontos dologra hívnám fel a figyelmed: szelektáld azokat a ruhákat, amelyeket elpakolsz, jelen esetben az őszi–téli ruhatárat. Van olyan darab, ami már elhasználódott? Esetleg nem volt rajtad az elmúlt fél évben? Ha készen állsz rá, akkor már ne is tedd el a következő hideg szezonra, hanem válj meg tőle, lehetőleg fenntartható módon (azaz: add el, cseréld el, adományozd el).

Ezután már csak azokat a darabokat teszed el télire, amelyeket a következő szezonban is használni fogsz. Készen is áll a szekrényed a következő lépésre.

Pakolj be!

Remélhetőleg örömmel üdvözölsz jó néhány tavaszi kedvencet tavalyról (tavalyelőttről… vagy azelőttről), és már alig várod, hogy újra hordhasd őket.

Igazi gardróbrendszerezés PRO tipp, hogy minden darabot gőzölj vagy vasalj ki, mielőtt beakasztod a szekrénybe, de természetesen az is rendben van, ha az első használat előtt teszed meg ezt.

Használj lehetőleg egyforma vállfákat, mert bár ezeknek a jelentőségét alábecsüljük, nagyon pozitív a hatásuk a ruhásszekrényben, azonnal rendezettebbnek tűnik általuk.

Törekedj arra is, hogy ne halmozz ruhákat a vállfán, mert ha egymásra pakolod őket, nem lesz átlátható a ruhatárad.

Hajtogass!

Ami nem vállfára való, azt bizony hajtogatni kell. Tapasztalatom szerint sokan nem tudnak hajtogatni, és ezt nehéz írásban megtanítani, de ha érzed, hogy ez nem az erősséged, akkor ajánlom, hogy keress a YouTube-on szuper oktatóvideókat, és igazi hajtogató-királynő leszel. Lehet enélkül is élni, de hiszek abban, hogy a rendezett szekrény a szépen összehajtogatott ruhákkal kezdődik, anélkül nehéz a rendet kialakítani.

Szín vagy kategória?

Hogy mi szerint rendszerezzük a ruhadarabjainkat, az teljesen egyéni preferencia, és semmiképpen sem szeretném egyiket sem ajánlani, ugyanis még én sem döntöttem el, hogy számomra mi működik.

A színek szerinti csoportosítás nagyon kellemes és megnyugtató a szemnek, és egyszerű fenntartani – még az ember férje is tudja, hogy hova kell beakasztani egy piros inget. A hátránya az, hogy így „elveszhetnek” darabok a nagy színrengetegben. Én például emiatt nem hordtam idén télen feketét, mert egyszerűen nem láttam a fekete ruháimat a szekrényben. Pedig higgyétek el, ott voltak.

A profi gardróbrendszerezés eszközei

A PRO rendszerező használ kiegészítő eszközöket a gardróbban, méghozzá azért, mert a gardrób általában túl kicsi, és muszáj mindent megtennünk azért, hogy maximalizáljuk a rendelkezésre álló helyet.

A dobozokat a nehezen elérhető felső polcokra ajánlom, mert ezeket levéve könnyebben kereshetünk benne, mint ha egy széken állva kellene a polcot feltúrni.

Ezen kívül a dobozok és kosarak remek szolgálatot tesznek a szekrény alsó részében kevésbé használt vagy szezonális ruhák tárolására vagy szennyestartónak.

Használhatsz zsebes tárolót a szekrényajtón a kisebb tárgyaknak, ékszereknek vagy akasztót táskáknak. A sálaknak általában nincs helye, ezért a sáltartó igazi kincs lehet.

Csakúgy, mint a legnagyobb kedvenceim, a polcelválasztó plexik, melyek segítségével a hajtogatott ruhák mindig függőlegesen állnak majd, és nem csúsznak össze oldalirányban.

Akármilyen pici is a fehérneműs fiókod, érdemes bele rekeszeket, kisebb tárolókat tenni, hogy átláthatók legyenek az alsók, melltartók, zoknik.

Sokáig úgy gondoltam, ha valaki tud jól pakolni és hajtogatni, akkor eszköz nélkül is boldogul, de amióta dolgozom velük, azóta nagyon ajánlom mindenkinek, mert nemcsak a rendszer kialakítását segítik, hanem a fenntartását is.

És mutatom, ilyen lett a szekrény a gardróbrendszerezés után:

Gardróbrendszerezés: START!

Ha év elején megfogadtad, hogy rendet teszel a szekrényedben, nem fogsz csalódni! Most már minden tippem a tied, úgyhogy azt kívánom, az idei legyen az eddigi legjobb tavaszi gardróbrendszerezésed! Ne feledd rászánni az időt, az előkészületeket és az eszközöket. És ami a legfontosabb: élvezd!

Áprilisban a selejtezés PRO tippjeiben fogunk elmerülni.

A fotókon szereplő rendszerezőket a Kívül Belül Boldogság otthonszervezési webáruház bocsátotta a rendelkezésünkre, ahonnan addig is tudsz rendelni, amíg a showroom zárva tart.

A fotókat Hámori Zsófia készítette.

 

Fogarasy-Zólyomi Zsu, szabadúszó marketinges és a @zsu_gardrobmaniaja oldal alapítója. „Szeretek rendszerekben gondolkodni, és a ruhatárat is rendszerként kezelem. Azaz legyen meg benne minden darabnak a szerepe, értelme, funkciója, és ugyanezt képviselem a gardróbrendszerezés során is. Hiszek a fokozatosságban, ugyanis én sem egy nap alatt lettem tudatos divatfogyasztó. Amiben csak tudom, magyar kisvállalkozások termékeit és szolgáltatásait választom, igyekszem a mögöttük álló embereket is megismerni, így lesz igazán erős az elköteleződésem.”

Instagram

#SecondHandSeptember Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.Mi lesz a használt ruha szeptember után?A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

#SecondHandSeptember 

Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.

Mi lesz a használt ruha szeptember után?

A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:

👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.

Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.

Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

4 nap telt el
View on Instagram |
1/3
A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.

Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.

Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

7 nap telt el
View on Instagram |
2/3
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?

Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.

A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.

Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

2 hét telt el
View on Instagram |
3/3

Négy dokumentumfilm a divatipar működéséről

Engem egy dokumentumfilm szembesített 2016-ban azzal, milyen környezetterhelő a divatipar működése. Azzal, milyen pazarlóan, kizsákmányolóan élünk és fogyasztunk. Azzal, hogy tulajdonképpen szemetet termelünk. A The True Cost (2015) című filmet mindenkinek ajánlom,...

Ez már a greenwashing kora

Nem könnyű ma annak, aki szeretne környezettudatosabban vásárolni. Egyre több olyan üzenettel jelentkeznek a márkák – legyenek lokális brandek vagy a világot uralók –, amelyek azt sugallják, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül támogathatjuk őket a pénzünkkel. Sajnos...