Új év, új én – Idén végre rendet rakok a ruhásszekrényben!

Szerző: | 2021. január 18. | Gardróbrendszerezés

Ha a fenntartható divat a szíved csücske, akkor idén is rengeteg dolgot fogadhatsz meg ezzel kapcsolatban: hol vásárolsz, hol nem, milyen gyakran, mennyit, mennyiért. Én azonban azt javaslom: kezdd az alapokkal. Legyen 2021-re a fogadalmad az, hogy rendet teszel a szekrényedben. Legyen ez a gardróbrendszerezés éve! Máris elmondom, hogy miért.

 

Vásárlásmánia és rendszerszeretet

Szia, Zsu vagyok, gardróbmániás. Kislánykorom óta imádom a ruhákat, szeretem őket megfogni, hajtogatni, teregetni, birtokolni, vásárolni, próbálgatni. Szuper volt felnőttként a keresetem egy részét ruhákra költeni, úgyhogy körülbelül tíz évig a tudatos vásárlásnak még a szele sem legyintett meg.

Szerettem ugyanakkor, ha a szekrényem rendezett, számomra a rendrakás mindig egy igazi meditatív elfoglaltság volt. A kupi, a rendetlenség és az, hogy nem látom át, mi mindenem van, zavart, sőt idegesített. Ha fogalmam sincs, hogy mit hol fogok megtalálni, ha nincs egy számomra egyértelmű rendszer, akkor nem tudok jól működni.

Egy ideig azt hittem, a gardróbrendszerezés csak az én „dilim”, de az elmúlt hónapokban sok ismerősömmel beszélgettem a ruhásszekrényéről, és többször éreztem valamiféle frusztrációt, valamint hallottam, hogy sokan nem jó érzéssel nyitják ki a szekrényüket. Ezt át tudom érezni, mert én a konyhaszekrény iránt táplálok hasonló érzéseket.

 

Ekkor tudatosult bennem, hogy a rend és a rendszer iránt sokkal nagyobb az igény, mint amennyire az ember először gondolná, akár saját magáról is.

 

A tudatosság a szekrényedben kezdődik

Ha egy pillanatra belegondolsz, a tudatosság tényleg a szekrényben kezdődik, hiszen először is tisztában kell lenned azzal, hogy mi minden van a birtokodban. Ehhez pedig látnod kell a teljes készleted, illetve minimum annak a szezonnak a ruhatárát, amelyben éppen vagy. Képzeld el, hogy minden ruhadarabod szín vagy kategória szerint van összehajtva vagy vállfára akasztva, és mindent egyben látsz. Akár meg is számolhatod őket, hogy ne csak lásd, hanem tudd is, hogy miből mennyi van.

Hidd el, ez segíteni fog majd a döntésben a következő vásárláskor, hiszen nem egy újabb pólót készülsz majd venni, hanem a hatvanöt póló mellé egy hatvanhatodikat. Ez nem egy kitalált szám, nemrég egy gardróbrendszerezés során számoltam meg ennyi férfi pólót, melynek a nagy részét utána eltettük nyárra, hiszen a téli időben a pulóverek alatt nem érvényesülnek ezek a darabok. Ezzel máris nyertünk egy kis helyet a szekrényben.

 

Nem mindegy, mi hol van a szekrényben

Folytassuk a gondolatkísérletet! Képzeld el, hogy minden nap otthonról dolgozol, és reggelente tanácstalan vagy, hogy mit vegyél fel. Kinyitod a szekrényed, ahol kosztümök és blúzok sorakoznak. Az otthonra szívesen viselt leggings és hosszú póló párosok pedig valahol szemmagasságon felül találhatók, ahova felnyúlni is nehéz. A készülődésedet azzal tudnád a legjobban támogatni, ha az otthonra viselt ruhadarabok lennének most szem előtt, szépen vállfára akasztva, a kosztümök pedig szemmagasságon felül. Így reggel azzal a választékkal találnád szembe magad, ahonnan jó eséllyel valóban választani fogsz.

 

Már a brit tudósok is megmondták

Ha rend van a szekrényedben, tisztábban látsz, jobb vásárlási döntéseket hozol, és van még egy fontos szempont: ha minden nap teljes összevisszaság fogad a ruhaválasztáskor, akkor az agyad ezt regisztrálja, mint félbehagyott folyamatot, és minden alkalommal ott motoszkál majd benned, hogy ezzel még dolgod van.

Ezért arra bátorítalak, hogy a legközelebbi esős szombaton vagy hétköznap este 8 után válassz egy jó podcastot, készíts be egy pohár bort, és tölts minőségi időt a szekrényeddel – hidd el, nem fogod megbánni!

Gardróbrendszerezés 1.0

Az elkövetkező hónapokban ehhez kapsz tőlem további tippeket és módszereket, de van, amit már most megtehetsz:

Lépj a szekrényedhez, nyisd ki, és vizsgáld meg kicsit más szemmel, mint amikor reggel keresed benne a kedvenc nadrágodat.

  • 1–10-es skálán mennyire vagy elégedett azzal, amit látsz?
  • Milyen érzéseket kelt benned a szekrényed látványa? Megnyugtat vagy feszültséggel tölt el?
  • Látsz benne olyan részeket, amelyek nem igényelnek különösebb erőfeszítést vagy időt, hogy kicsit letisztultabb legyen? (Tipikusan ilyen a zoknik összepárosítása, a fehérneműs fiók vagy a kimosott ruhák összehajtogatása.)
  • Gondolkodj el azon, hogy milyen lenne számodra az álomszekrény, abban hogyan helyezkednének el a ruhák.
  • Nézd meg, tudsz-e olyan kis lépést tenni a jelenlegi szekrényedben, amivel közelebb kerülsz ehhez a képhez (például egyforma vállfák használatával).

Kellemes időtöltést a szekrényeddel! 

A cikkhez a fotókat Hámori Zsófia készítette.

Fogarasy-Zólyomi Zsu, szabadúszó marketinges és a @zsu_gardrobmaniaja oldal alapítója. „Szeretek rendszerekben gondolkodni, és a ruhatárat is rendszerként kezelem. Azaz legyen meg benne minden darabnak a szerepe, értelme, funkciója, és ugyanezt képviselem a gardróbrendszerezés során is. Hiszek a fokozatosságban, ugyanis én sem egy nap alatt lettem tudatos divatfogyasztó. Amiben csak tudom, magyar kisvállalkozások termékeit és szolgáltatásait választom, igyekszem a mögöttük álló embereket is megismerni, így lesz igazán erős az elköteleződésem.”

Instagram

#SecondHandSeptember Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.Mi lesz a használt ruha szeptember után?A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

#SecondHandSeptember 

Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.

Mi lesz a használt ruha szeptember után?

A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:

👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.

Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.

Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

4 nap telt el
View on Instagram |
1/3
A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.

Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.

Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

7 nap telt el
View on Instagram |
2/3
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?

Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.

A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.

Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

2 hét telt el
View on Instagram |
3/3

Négy dokumentumfilm a divatipar működéséről

Engem egy dokumentumfilm szembesített 2016-ban azzal, milyen környezetterhelő a divatipar működése. Azzal, milyen pazarlóan, kizsákmányolóan élünk és fogyasztunk. Azzal, hogy tulajdonképpen szemetet termelünk. A The True Cost (2015) című filmet mindenkinek ajánlom,...

Ez már a greenwashing kora

Nem könnyű ma annak, aki szeretne környezettudatosabban vásárolni. Egyre több olyan üzenettel jelentkeznek a márkák – legyenek lokális brandek vagy a világot uralók –, amelyek azt sugallják, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül támogathatjuk őket a pénzünkkel. Sajnos...