Elindult a Fenntarthatodivat.hu – Örülünk, hogy itt vagy!

Szerző: | 2020. december 01. | Egyéb kategória

Valamiért még mindig az a kép él bennem, hogy induló magazinok beköszönő írásai nyugalomban, átgondoltan születnek, nem pedig az ötös buszon zötykölődve az Erzsébet királyné útja és a Nyúl utca között. (Az utcanevek tetszőlegesen cserélhetők.) Pedig ez már csak ilyen műfaj: az utolsó pillanatban áll össze minden.

Honnan indult az egész?

Amikor 2016-ban elindítottam a fenntartható divattal és tudatos ruhavásárlással foglalkozó Holy Duck! blogot, úgy éreztem, kell egy hely, ahol szabadon és szenvedélyesen írhatok egy témáról, ami érdekel – közben pedig magam is tanulhatok róla. De még mennyit! Missziómmá vált, hogy kezdjünk el egyre többet beszélni a túlfogyasztás okozta problémákról, a divat sötét oldaláról, közben keressük az alternatívákat és ismerjük meg azokat, akik felelősen alkotnak.

Az elmúlt években sokat változott a blog és én is. Kiégett magazin főszerkesztőből szín- és stílustanácsadó lettem, közben elkezdtem (és sajnos, a Covid-19 okozta nehézségek miatt nem fejeztem be) egy humánökológia tanfolyamot, majd (pont a Covid okozta sokknak köszönhetően) döntöttem el, hogy kezdek valamit azzal a bő egy éve vásárolt domainnel.

 

A Fenntarthatodivat.hu lett belőle.

Mi az a Fenntarthatodivat.hu?

Ez a honlap nem webshop – egyelőre. Tulajdonképpen két részből tevődik össze: egy információs blokkból – amilyen az alapanyag kisokos vagy a fenntartható magyar márkákat bemutató rész is -, és egy fenntartható divattal foglalkozó magazinból.

Az oldal célja, hogy

 • összekösse a fogyasztót a magyar fenntartható márkákkal, alkotókkal,
 • bemutassa a minőségi darabokat áruló second hand lelőhelyeket és vintage üzleteket,
 • felhívja a figyelmet olyan műhelyekre és workshopokra is, ahol az alkotás iránt érdeklődő laikusok maguk készíthetik a saját tárgyaikat,
 • a tartalmakon keresztül az olvasókat érzékenyítése, inspirálja és informálja.

Az elmúlt években tapasztaltam meg azt az igényt, mely szerint nagyon jó lenne egy honlap, ahol a téma iránt érdeklődő minden információt egy helyen megtalál. A Fenntarthatodivat.hu oldal erre törekszik majd.

 

Mi az a fenntartható divat?

Az oldal neve egy nehezen meghatározható fogalom, amelyet itthon illetnek még az etikus divat, ökodivat, slow fashion elnevezéssel is. Erről máris olvashatsz egy cikket a magazinban, előre szólok, nem kapsz majd egyértelmű választ.

 

Hány magyar fenntartható márka csatlakozott az oldalhoz?

A márkák folyamatosan csatlakoznak az oldalhoz, egyszerre feltehetőleg sosem lesz jelen az összes olyan alkotó, márka vagy brand, amelyik etikusnak vagy fenntarthatónak vallja magát, de törekszünk rá, hogy minél több lelőhelyet megtaláljatok az oldalon. A célzott keresést segíti a Márkák gyűjtőoldalon található szűrőrendszer, így ha például olyan alkotót keresel, aki növényi festést alkalmaz, elég csak kiválasztanod a legördülő menüből.

Az indulás időpontjában mindössze hat márkát láthattok, de a napokban hármasával kerülnek fel az eddig regisztrált márkák.

 

Mi alapján jelenhetnek meg a márkák a Fenntarthatodivat.hu-n?

Évek óta gyűjtögettem a márkákat a Holy Duck! blog Hol vásároljak? menüpontjába. Komoly lista alakult ki hazai, fenntartható, etikus márkákból, elérhető volt minden olvasó számára. Ezt a felsorolást végigböngészve mindenkivel felvettem a kapcsolatot, és kiküldtem nekik a megjelenéssel kapcsolatos ajánlatot és a regisztrációs kérdőívet. Ezt még nyáron állítottam össze, és több hazai szakemberrel néztem át, hogy tényleg minden benne legyen, ami érdekelheti azt a környezettudatos vásárlót, amilyen te is vagy. Ha szerinted érdemes lenne még kitérni valamire, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Lényeges szempont volt, hogy az adott márka ne csak egy területen koncentráljon a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra, hanem több szempontot is vegyen figyelembe. Az első márkákat meghívtuk az oldalra, de nem ismerhetünk mindenkit, ezért ha márkaként, alkotóként szeretnél csatlakozni, nyugodtan írj nekünk!

 

Mikor kerülnek fel a másodkézből lelőhelyek?

Nagyon jó lenne, ha vintage, second hand, bizományi üzletek is bemutatkoznának az oldalon. Olyan helyek, amelyek számára szintén fontos a környezettudatosság. Az előkészületek zajlanak épp, reméljük, hogy 2021 elejére a Másodkézből lelőhelyek gyűjtőoldala is élesedhet.

 

Mikor lesz teljes az alapanyag kisokos?

Valószínűleg soha, hiszen rengeteg alapanyag létezik, és folyamatosan megjelennek újabb és újabb innovációk! De viccet félretéve, természetesen nemcsak a weboldal indulásánál látható hat alapanyagról készül cikk: folyamatosan töltjük fel a befotózott alapanyagokat, és keressük az új modelleket.

Az alapanyag fotókat Hámori Zsófia készítette, a modelleket és a helyszínt a Molyoló biztosította.

 

Csak te fogsz írni a magazinba?

Olyan oldalt álmodtam meg, amely egyrészt strukturáltabb és átláthatóbb, mint a Holy Duck! blog. Másrészt szerettem volna, ha több szerzővel dolgozhatok. A célom ezzel, hogy minél szélesebb célcsoportot találjak meg a témákkal, és minél szélesebb célcsoportnak juttassam el a márkákat, lelőhelyeket, workshopokat.

Ahány ember, annyi stílus, szükség van a sokszínűségre. Az élet az, legyen ez a platform is a sokszínűségé – egy közös cél mentén.

 

Mi lesz még itt?

Jó lenne nagyon előre tervezni, de manapság… Az biztos, hogy a terveim egy része nem valósult meg ebben az első körben. Amikor Éva, a weboldalt készítő SEO & Szöveg vezetője, a minap kimondta az egyik online mítingünkön, hogy ez egy hatalmas honlap lett, egy kicsit megszeppentem.

Tény, hogy sokkal nagyobb rendszereket láttam már, jelentős lapoknál dolgoztam, de itt én vagyok egyszerre az alapító, a tulajdonos, a főszeresztő (aki alig várja a januártól csatlakozó szerzőket).

Szóval rengeteg ötletem van, és azon vagyok, hogy meg tudjam őket valósítani.

Itt tartunk most, remélem, velünk tartasz!

Mengyán Eszter, újságíró, az oldal alapítója, főszerkesztője. „2016 óta foglalkozom a fenntartható divat, környezettudatos öltözködés témájával. Olyan oldalt álmodtam meg, amely egyszerre inspirál és informál, az átláthatóságot, az őszinte kommunikációt népszerűsíti. Remélem, az oldalt böngészve sok kérdésedre választ kapsz.”

Instagram

 • Gyerekruhák természetesen, szeretettel, ez a @love_the_organic. A márka tulajdonosa és tervezője @viktoria__sipos. A termékek tervezése után az elképzelések egy székesfehérvári varrónő szabóasztalára kerülnek – innentől folyamatos egyeztetések mellett az ő kezei közül kerülnek ki a ruhák.Termékeik 100%-ban természetesek, minősített, bőrbarát, vegykezeletlen anyagokból, etikus körülmények között készülnek Magyarországon. Alapanyagaik nem csak hangzatra természetesek, valóban minősítettek (Oeko-Tex, GOTS, 100% natural anyagok). A márka odafigyel a maradék anyagok felhasználására és a lebomló, környezettudatos csomagolásra is.Ha még nem ismernétek a márkát, akkor a fenntarthatodivat.hu oldalán megtaláljátok a teljes bemutatkozást.#fenntarthatódivat #fenntarthatóság #divat #magyarmárka #magyarmarka #gyerekruha #gyerekdivat #hungariandesign #tudatosdivat #gyerekdesign #magyartervező
  Gyerekruhák természetesen, szeretettel, ez a @love_the_organic. A márka tulajdonosa és tervezője @viktoria__sipos. A termékek tervezése után az elképzelések egy székesfehérvári varrónő szabóasztalára kerülnek – innentől folyamatos egyeztetések mellett az ő kezei közül kerülnek ki a ruhák.Termékeik 100%-ban természetesek, minősített, bőrbarát, vegykezeletlen anyagokból, etikus körülmények között készülnek Magyarországon. Alapanyagaik nem csak hangzatra természetesek, valóban minősítettek (Oeko-Tex, GOTS, 100% natural anyagok). A márka odafigyel a maradék anyagok felhasználására és a lebomló, környezettudatos csomagolásra is.Ha még nem ismernétek a márkát, akkor a fenntarthatodivat.hu oldalán megtaláljátok a teljes bemutatkozást.#fenntarthatódivat #fenntarthatóság #divat #magyarmárka #magyarmarka #gyerekruha #gyerekdivat #hungariandesign #tudatosdivat #gyerekdesign #magyartervező
  3 nap telt el
  View on Instagram |
  1/10
 • Új márkabemutatkozó a fenntarthatodivat.hu oldalán. Ismerjétek meg a @fnkylab -ot.A funkyLab divatmárka a minimál stílust igyekszik oldschool megjelenésbe oltani a hetvenes és nyolcvanas évek Amerikájának funky, soul és hiphop hangulatával karöltve.
A termékek elsődleges és kiemelt anyaga eredeti portugál parafa, amellyel a márka biztosítja az egyedi megjelenést, illetve támogatja a fenntartható divatot.A márka célja, hogy kiegészítőivel közelebb hozza a streetwear, illetve, street fashion fogalmát és ezáltal merészebb öltözködésre bátorítsa az önkifejezésre vágyó nőket és férfiakat egyaránt; mindezt a környezettudatosság jegyében.Minden egyes darab kézzel készül, a tervező által. A termékek kis darabszámban érhetők el, viszont utánrendelhetők.Streetwear táskák és mini tárcák portugál parafából vagány nőknek és bevállalós férfiaknak.
Ti bevállaljátok? Mi IGEN! 😉#fenntarthatodivat #fenntarthatódivat #fenntarthatosag #divat #magyarmárka #magyardesign #magyartervező #parafa #streetwear #streetwearfashion #streetfashion
  Új márkabemutatkozó a fenntarthatodivat.hu oldalán. Ismerjétek meg a @fnkylab -ot.A funkyLab divatmárka a minimál stílust igyekszik oldschool megjelenésbe oltani a hetvenes és nyolcvanas évek Amerikájának funky, soul és hiphop hangulatával karöltve. A termékek elsődleges és kiemelt anyaga eredeti portugál parafa, amellyel a márka biztosítja az egyedi megjelenést, illetve támogatja a fenntartható divatot.A márka célja, hogy kiegészítőivel közelebb hozza a streetwear, illetve, street fashion fogalmát és ezáltal merészebb öltözködésre bátorítsa az önkifejezésre vágyó nőket és férfiakat egyaránt; mindezt a környezettudatosság jegyében.Minden egyes darab kézzel készül, a tervező által. A termékek kis darabszámban érhetők el, viszont utánrendelhetők.Streetwear táskák és mini tárcák portugál parafából vagány nőknek és bevállalós férfiaknak. Ti bevállaljátok? Mi IGEN! 😉#fenntarthatodivat #fenntarthatódivat #fenntarthatosag #divat #magyarmárka #magyardesign #magyartervező #parafa #streetwear #streetwearfashion #streetfashion
  5 nap telt el
  View on Instagram |
  1/10
 • A pamutról már írtunk Nektek, de azt pl tudtátok, hogy pamut és pamut között nagy különbség van, amelyre érdemes figyelni, ha fontos számodra a környezet megóvása?!A hagyományosan előállított, nem organikus pamutnál jobb opciók lehetnek a következők:Újrahasznosított pamut, hiszen ebben az esetben már meglévő alapanyagot használnak fel újra. Az újrahasznosított pamutot a fenntartható divatiparért dolgozó MADE BY non-profit szervezet a legfenntarthatóbb alapanyagok (Class-A) közé sorolta.
Magyarországon gyártott pamut alapanyag Európában termesztett gyapotból, mert ebben az esetben a lokális gyártást helyezzük előtérbe, a pamut pedig nem utazik sokat, ezáltal kevésbé terheli a környezetet.
Európában gyártott, minősítéssel (OEKO-TEX®, GOTS) rendelkező pamut, Európában termesztett gyapotból. Ez esetben is a közelséget helyezzük előtérbe, emellett a káros vegyszerek használata, a génmódosítás is tilos, valamint a vízfelhasználás csökkentése elvárás az előállító felé.Még több érdekes infót találtok a fenntarthatodivat.hu weboldalán.Milyen alapanyagról olvasnátok még szívesen?#fenntarthatodivat #fenntarthatódivat #fenntarthatosag #alapanyag #pamut #tudatossag #gots ##ökotex
  A pamutról már írtunk Nektek, de azt pl tudtátok, hogy pamut és pamut között nagy különbség van, amelyre érdemes figyelni, ha fontos számodra a környezet megóvása?!A hagyományosan előállított, nem organikus pamutnál jobb opciók lehetnek a következők:Újrahasznosított pamut, hiszen ebben az esetben már meglévő alapanyagot használnak fel újra. Az újrahasznosított pamutot a fenntartható divatiparért dolgozó MADE BY non-profit szervezet a legfenntarthatóbb alapanyagok (Class-A) közé sorolta. Magyarországon gyártott pamut alapanyag Európában termesztett gyapotból, mert ebben az esetben a lokális gyártást helyezzük előtérbe, a pamut pedig nem utazik sokat, ezáltal kevésbé terheli a környezetet. Európában gyártott, minősítéssel (OEKO-TEX®, GOTS) rendelkező pamut, Európában termesztett gyapotból. Ez esetben is a közelséget helyezzük előtérbe, emellett a káros vegyszerek használata, a génmódosítás is tilos, valamint a vízfelhasználás csökkentése elvárás az előállító felé.Még több érdekes infót találtok a fenntarthatodivat.hu weboldalán.Milyen alapanyagról olvasnátok még szívesen?#fenntarthatodivat #fenntarthatódivat #fenntarthatosag #alapanyag #pamut #tudatossag #gots ##ökotex
  6 nap telt el
  View on Instagram |
  1/10

Négy dokumentumfilm a divatipar működéséről

Engem egy dokumentumfilm szembesített 2016-ban azzal, milyen környezetterhelő a divatipar működése. Azzal, milyen pazarlóan, kizsákmányolóan élünk és fogyasztunk. Azzal, hogy tulajdonképpen szemetet termelünk. A The True Cost (2015) című filmet mindenkinek ajánlom,...

Ez már a greenwashing kora

Nem könnyű ma annak, aki szeretne környezettudatosabban vásárolni. Egyre több olyan üzenettel jelentkeznek a márkák – legyenek lokális brandek vagy a világot uralók –, amelyek azt sugallják, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül támogathatjuk őket a pénzünkkel. Sajnos...

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.