Elindult a Fenntarthatodivat.hu – Örülünk, hogy itt vagy!

Szerző: | 2020. december 01. | Egyéb kategória

Valamiért még mindig az a kép él bennem, hogy induló magazinok beköszönő írásai nyugalomban, átgondoltan születnek, nem pedig az ötös buszon zötykölődve az Erzsébet királyné útja és a Nyúl utca között. (Az utcanevek tetszőlegesen cserélhetők.) Pedig ez már csak ilyen műfaj: az utolsó pillanatban áll össze minden.

Honnan indult az egész?

Amikor 2016-ban elindítottam a fenntartható divattal és tudatos ruhavásárlással foglalkozó Holy Duck! blogot, úgy éreztem, kell egy hely, ahol szabadon és szenvedélyesen írhatok egy témáról, ami érdekel – közben pedig magam is tanulhatok róla. De még mennyit! Missziómmá vált, hogy kezdjünk el egyre többet beszélni a túlfogyasztás okozta problémákról, a divat sötét oldaláról, közben keressük az alternatívákat és ismerjük meg azokat, akik felelősen alkotnak.

Az elmúlt években sokat változott a blog és én is. Kiégett magazin főszerkesztőből szín- és stílustanácsadó lettem, közben elkezdtem (és sajnos, a Covid-19 okozta nehézségek miatt nem fejeztem be) egy humánökológia tanfolyamot, majd (pont a Covid okozta sokknak köszönhetően) döntöttem el, hogy kezdek valamit azzal a bő egy éve vásárolt domainnel.

 

A Fenntarthatodivat.hu lett belőle.

Mi az a Fenntarthatodivat.hu?

Ez a honlap nem webshop – egyelőre. Tulajdonképpen két részből tevődik össze: egy információs blokkból – amilyen az alapanyag kisokos vagy a fenntartható magyar márkákat bemutató rész is -, és egy fenntartható divattal foglalkozó magazinból.

Az oldal célja, hogy

  • összekösse a fogyasztót a magyar fenntartható márkákkal, alkotókkal,
  • bemutassa a minőségi darabokat áruló second hand lelőhelyeket és vintage üzleteket,
  • felhívja a figyelmet olyan műhelyekre és workshopokra is, ahol az alkotás iránt érdeklődő laikusok maguk készíthetik a saját tárgyaikat,
  • a tartalmakon keresztül az olvasókat érzékenyítése, inspirálja és informálja.

Az elmúlt években tapasztaltam meg azt az igényt, mely szerint nagyon jó lenne egy honlap, ahol a téma iránt érdeklődő minden információt egy helyen megtalál. A Fenntarthatodivat.hu oldal erre törekszik majd.

 

Mi az a fenntartható divat?

Az oldal neve egy nehezen meghatározható fogalom, amelyet itthon illetnek még az etikus divat, ökodivat, slow fashion elnevezéssel is. Erről máris olvashatsz egy cikket a magazinban, előre szólok, nem kapsz majd egyértelmű választ.

 

Hány magyar fenntartható márka csatlakozott az oldalhoz?

A márkák folyamatosan csatlakoznak az oldalhoz, egyszerre feltehetőleg sosem lesz jelen az összes olyan alkotó, márka vagy brand, amelyik etikusnak vagy fenntarthatónak vallja magát, de törekszünk rá, hogy minél több lelőhelyet megtaláljatok az oldalon. A célzott keresést segíti a Márkák gyűjtőoldalon található szűrőrendszer, így ha például olyan alkotót keresel, aki növényi festést alkalmaz, elég csak kiválasztanod a legördülő menüből.

Az indulás időpontjában mindössze hat márkát láthattok, de a napokban hármasával kerülnek fel az eddig regisztrált márkák.

 

Mi alapján jelenhetnek meg a márkák a Fenntarthatodivat.hu-n?

Évek óta gyűjtögettem a márkákat a Holy Duck! blog Hol vásároljak? menüpontjába. Komoly lista alakult ki hazai, fenntartható, etikus márkákból, elérhető volt minden olvasó számára. Ezt a felsorolást végigböngészve mindenkivel felvettem a kapcsolatot, és kiküldtem nekik a megjelenéssel kapcsolatos ajánlatot és a regisztrációs kérdőívet. Ezt még nyáron állítottam össze, és több hazai szakemberrel néztem át, hogy tényleg minden benne legyen, ami érdekelheti azt a környezettudatos vásárlót, amilyen te is vagy. Ha szerinted érdemes lenne még kitérni valamire, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Lényeges szempont volt, hogy az adott márka ne csak egy területen koncentráljon a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra, hanem több szempontot is vegyen figyelembe. Az első márkákat meghívtuk az oldalra, de nem ismerhetünk mindenkit, ezért ha márkaként, alkotóként szeretnél csatlakozni, nyugodtan írj nekünk!

 

Mikor kerülnek fel a másodkézből lelőhelyek?

Nagyon jó lenne, ha vintage, second hand, bizományi üzletek is bemutatkoznának az oldalon. Olyan helyek, amelyek számára szintén fontos a környezettudatosság. Az előkészületek zajlanak épp, reméljük, hogy 2021 elejére a Másodkézből lelőhelyek gyűjtőoldala is élesedhet.

 

Mikor lesz teljes az alapanyag kisokos?

Valószínűleg soha, hiszen rengeteg alapanyag létezik, és folyamatosan megjelennek újabb és újabb innovációk! De viccet félretéve, természetesen nemcsak a weboldal indulásánál látható hat alapanyagról készül cikk: folyamatosan töltjük fel a befotózott alapanyagokat, és keressük az új modelleket.

Az alapanyag fotókat Hámori Zsófia készítette, a modelleket és a helyszínt a Molyoló biztosította.

 

Csak te fogsz írni a magazinba?

Olyan oldalt álmodtam meg, amely egyrészt strukturáltabb és átláthatóbb, mint a Holy Duck! blog. Másrészt szerettem volna, ha több szerzővel dolgozhatok. A célom ezzel, hogy minél szélesebb célcsoportot találjak meg a témákkal, és minél szélesebb célcsoportnak juttassam el a márkákat, lelőhelyeket, workshopokat.

Ahány ember, annyi stílus, szükség van a sokszínűségre. Az élet az, legyen ez a platform is a sokszínűségé – egy közös cél mentén.

 

Mi lesz még itt?

Jó lenne nagyon előre tervezni, de manapság… Az biztos, hogy a terveim egy része nem valósult meg ebben az első körben. Amikor Éva, a weboldalt készítő SEO & Szöveg vezetője, a minap kimondta az egyik online mítingünkön, hogy ez egy hatalmas honlap lett, egy kicsit megszeppentem.

Tény, hogy sokkal nagyobb rendszereket láttam már, jelentős lapoknál dolgoztam, de itt én vagyok egyszerre az alapító, a tulajdonos, a főszeresztő (aki alig várja a januártól csatlakozó szerzőket).

Szóval rengeteg ötletem van, és azon vagyok, hogy meg tudjam őket valósítani.

Itt tartunk most, remélem, velünk tartasz!

Mengyán Eszter, újságíró, az oldal alapítója, főszerkesztője. „2016 óta foglalkozom a fenntartható divat, környezettudatos öltözködés témájával. Olyan oldalt álmodtam meg, amely egyszerre inspirál és informál, az átláthatóságot, az őszinte kommunikációt népszerűsíti. Remélem, az oldalt böngészve sok kérdésedre választ kapsz.”

Instagram

Egy kis érdekesség a @love_the_organic márkájáról:"A maradék alapanyagokból kiegészítők készülnek (például hajcsat, hajpánt), vagy a ruhák díszítésére használjuk fel, tesszük félre a következő kollekciókhoz. A „hasznosíthatatlan” méretű, formájú darabok pedig a kisfiam szobájában, babaházban vagy az óvodában végzik, és lesznek a jövő kreatívipari kollégáinak munkaeszközei.Gyerekruháknál különösen fontos arra gondolni, hogy a termékeinket ne csak pár hónapig tudják hordani a gyerekek. Ez a fazonok kialakításánál is megjelenő szempont, méretében alakítható darabokat igyekszem tervezni, strapabíró alapanyagokból. Ezen kívül a kihasználhatóság is fontos – erre vonatkozóan adunk tippeket is, hogy egy-egy ruhát mivel lehet kombinálni különböző alkalmakra.Hosszú távon tervezem, hogy ha valaki nem örökíti tovább a ruhákat, azokat visszaveszem a vásárlóinktól, hogy tovább körforgásban maradjanak."A márka teljes bemutatkozóját megtaláljátok a weboldalon.
Ha gyerekruhét vásároltok, milyen szempontok számítanak?#fenntarthatódivat #gyerekruha #tudatosöltözködés

Egy kis érdekesség a @love_the_organic márkájáról:

"A maradék alapanyagokból kiegészítők készülnek (például hajcsat, hajpánt), vagy a ruhák díszítésére használjuk fel, tesszük félre a következő kollekciókhoz. A „hasznosíthatatlan” méretű, formájú darabok pedig a kisfiam szobájában, babaházban vagy az óvodában végzik, és lesznek a jövő kreatívipari kollégáinak munkaeszközei.

Gyerekruháknál különösen fontos arra gondolni, hogy a termékeinket ne csak pár hónapig tudják hordani a gyerekek. Ez a fazonok kialakításánál is megjelenő szempont, méretében alakítható darabokat igyekszem tervezni, strapabíró alapanyagokból. Ezen kívül a kihasználhatóság is fontos – erre vonatkozóan adunk tippeket is, hogy egy-egy ruhát mivel lehet kombinálni különböző alkalmakra.

Hosszú távon tervezem, hogy ha valaki nem örökíti tovább a ruhákat, azokat visszaveszem a vásárlóinktól, hogy tovább körforgásban maradjanak."

A márka teljes bemutatkozóját megtaláljátok a weboldalon.
Ha gyerekruhét vásároltok, milyen szempontok számítanak?

#fenntarthatódivat #gyerekruha #tudatosöltözködés

3 nap telt el
View on Instagram |
1/3
@balintsara a hagyományok és régi dolgok tiszteletére buzdít, azt az elvet követve, hogy minden minőségi régi dolognak helyet találhatunk a modern világban is, csak az értelmezésen múlik."Mivel minden darabunk megrendelésre készül, szinte alig van hibás, hiszen egy-két hordás során ritkán alakul ki hiba. Az esküvők utáni sérüléseket általában grátisz szoktuk javítani (nyilván a sérülés mértékét figyelembe véve).A mintakollekciók darabjain kívül nincs megmaradt termékünk, nem halmozunk fel, hiszen minden megrendelésre készül. A maradék csipkéket és más alapanyagokat, amelyeket a menyasszonyaink nálunk hagynak, felhasználjuk további öltözetek elkészítésére. A számunkra már nem felhasználható maradékokat elajándékozzuk kreatív csoportok, iskolák, óvodák számára. A cél, hogy minél kevesebb maradék menjen kárba."A márka teljes bemutatkozóját megtaláljátok a weboldalunkon. És hoztunk nektek egy kis hamísítatlan @balintsara hangulatot, pár korábbi képet. Hogy tetszik? ☺#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #bridgewear #hungariandesigner #magyarmárka #magyardesigner
@balintsara a hagyományok és régi dolgok tiszteletére buzdít, azt az elvet követve, hogy minden minőségi régi dolognak helyet találhatunk a modern világban is, csak az értelmezésen múlik."Mivel minden darabunk megrendelésre készül, szinte alig van hibás, hiszen egy-két hordás során ritkán alakul ki hiba. Az esküvők utáni sérüléseket általában grátisz szoktuk javítani (nyilván a sérülés mértékét figyelembe véve).A mintakollekciók darabjain kívül nincs megmaradt termékünk, nem halmozunk fel, hiszen minden megrendelésre készül. A maradék csipkéket és más alapanyagokat, amelyeket a menyasszonyaink nálunk hagynak, felhasználjuk további öltözetek elkészítésére. A számunkra már nem felhasználható maradékokat elajándékozzuk kreatív csoportok, iskolák, óvodák számára. A cél, hogy minél kevesebb maradék menjen kárba."A márka teljes bemutatkozóját megtaláljátok a weboldalunkon. És hoztunk nektek egy kis hamísítatlan @balintsara hangulatot, pár korábbi képet. Hogy tetszik? ☺#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #bridgewear #hungariandesigner #magyarmárka #magyardesigner
@balintsara a hagyományok és régi dolgok tiszteletére buzdít, azt az elvet követve, hogy minden minőségi régi dolognak helyet találhatunk a modern világban is, csak az értelmezésen múlik."Mivel minden darabunk megrendelésre készül, szinte alig van hibás, hiszen egy-két hordás során ritkán alakul ki hiba. Az esküvők utáni sérüléseket általában grátisz szoktuk javítani (nyilván a sérülés mértékét figyelembe véve).A mintakollekciók darabjain kívül nincs megmaradt termékünk, nem halmozunk fel, hiszen minden megrendelésre készül. A maradék csipkéket és más alapanyagokat, amelyeket a menyasszonyaink nálunk hagynak, felhasználjuk további öltözetek elkészítésére. A számunkra már nem felhasználható maradékokat elajándékozzuk kreatív csoportok, iskolák, óvodák számára. A cél, hogy minél kevesebb maradék menjen kárba."A márka teljes bemutatkozóját megtaláljátok a weboldalunkon. És hoztunk nektek egy kis hamísítatlan @balintsara hangulatot, pár korábbi képet. Hogy tetszik? ☺#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #bridgewear #hungariandesigner #magyarmárka #magyardesigner
@balintsara a hagyományok és régi dolgok tiszteletére buzdít, azt az elvet követve, hogy minden minőségi régi dolognak helyet találhatunk a modern világban is, csak az értelmezésen múlik."Mivel minden darabunk megrendelésre készül, szinte alig van hibás, hiszen egy-két hordás során ritkán alakul ki hiba. Az esküvők utáni sérüléseket általában grátisz szoktuk javítani (nyilván a sérülés mértékét figyelembe véve).A mintakollekciók darabjain kívül nincs megmaradt termékünk, nem halmozunk fel, hiszen minden megrendelésre készül. A maradék csipkéket és más alapanyagokat, amelyeket a menyasszonyaink nálunk hagynak, felhasználjuk további öltözetek elkészítésére. A számunkra már nem felhasználható maradékokat elajándékozzuk kreatív csoportok, iskolák, óvodák számára. A cél, hogy minél kevesebb maradék menjen kárba."A márka teljes bemutatkozóját megtaláljátok a weboldalunkon. És hoztunk nektek egy kis hamísítatlan @balintsara hangulatot, pár korábbi képet. Hogy tetszik? ☺#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #bridgewear #hungariandesigner #magyarmárka #magyardesigner

@balintsara a hagyományok és régi dolgok tiszteletére buzdít, azt az elvet követve, hogy minden minőségi régi dolognak helyet találhatunk a modern világban is, csak az értelmezésen múlik.

"Mivel minden darabunk megrendelésre készül, szinte alig van hibás, hiszen egy-két hordás során ritkán alakul ki hiba. Az esküvők utáni sérüléseket általában grátisz szoktuk javítani (nyilván a sérülés mértékét figyelembe véve).

A mintakollekciók darabjain kívül nincs megmaradt termékünk, nem halmozunk fel, hiszen minden megrendelésre készül. A maradék csipkéket és más alapanyagokat, amelyeket a menyasszonyaink nálunk hagynak, felhasználjuk további öltözetek elkészítésére. A számunkra már nem felhasználható maradékokat elajándékozzuk kreatív csoportok, iskolák, óvodák számára. A cél, hogy minél kevesebb maradék menjen kárba."

A márka teljes bemutatkozóját megtaláljátok a weboldalunkon. És hoztunk nektek egy kis hamísítatlan @balintsara hangulatot, pár korábbi képet. Hogy tetszik? ☺

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #bridgewear #hungariandesigner #magyarmárka #magyardesigner

5 nap telt el
View on Instagram |
2/3
Valószínűleg benned is felmerült már a kérdés: létezik olyan alapanyag, amely jó neked, ugyanakkor jó a bolygónak is? Ha újonnan gyártott alapanyagról van szó, egyelőre nem létezik ökológiai szempontok szerint messze kimagasló. Jelenleg a legtöbb, amit tehetsz, hogy megismered a különböző textileket, azok előállításának körülményeit, a környezetre gyakorolt hatásukat. Több szempontot figyelembe véve hozhatod meg a számodra leginkább megfelelő, tudatos döntést.Minden újonnan gyártott alapanyagnak vannak előnyei és hátrányai. A legfenntarthatóbb anyagok azok, amelyek el sem készülnek. A második legfenntarthatóbbak pedig azok, amelyek már jelen vannak a világban, mert egyszer elkészítették őket. Új alapanyagokra viszont szükségünk van, a textilgyártásra pedig forradalmi átalakulás vár a következő években. Hogy az újrahasznosított poliészter vagy a tanúsított organikus pamut a megfelelőbb választás számodra, csak te tudod eldönteni, senki más. A legfontosabb, hogy amit megvettél, azt használd minél tovább, vigyázz rá, és ha mégsem vált be, add tovább úgy, hogy mások is használhassák.A fenntartható divat weboldalán bemutatunk neked pár alapnyagot, például a hócsalánt, a jutát, a pamutot, a lent, a kendert és a selmyet. Szeretnénk ezt bővíteni, így a segítséged kérnénk abban, hogy melyik alapanyag érdekelne részletesebben?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatoaséletmód  #alapanyag #alapanyagkisokos

Valószínűleg benned is felmerült már a kérdés: létezik olyan alapanyag, amely jó neked, ugyanakkor jó a bolygónak is? Ha újonnan gyártott alapanyagról van szó, egyelőre nem létezik ökológiai szempontok szerint messze kimagasló. Jelenleg a legtöbb, amit tehetsz, hogy megismered a különböző textileket, azok előállításának körülményeit, a környezetre gyakorolt hatásukat. Több szempontot figyelembe véve hozhatod meg a számodra leginkább megfelelő, tudatos döntést.

Minden újonnan gyártott alapanyagnak vannak előnyei és hátrányai. A legfenntarthatóbb anyagok azok, amelyek el sem készülnek. A második legfenntarthatóbbak pedig azok, amelyek már jelen vannak a világban, mert egyszer elkészítették őket. Új alapanyagokra viszont szükségünk van, a textilgyártásra pedig forradalmi átalakulás vár a következő években. Hogy az újrahasznosított poliészter vagy a tanúsított organikus pamut a megfelelőbb választás számodra, csak te tudod eldönteni, senki más. A legfontosabb, hogy amit megvettél, azt használd minél tovább, vigyázz rá, és ha mégsem vált be, add tovább úgy, hogy mások is használhassák.

A fenntartható divat weboldalán bemutatunk neked pár alapnyagot, például a hócsalánt, a jutát, a pamutot, a lent, a kendert és a selmyet. Szeretnénk ezt bővíteni, így a segítséged kérnénk abban, hogy melyik alapanyag érdekelne részletesebben?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatoaséletmód #alapanyag #alapanyagkisokos

1 hét telt el
View on Instagram |
3/3

Négy dokumentumfilm a divatipar működéséről

Engem egy dokumentumfilm szembesített 2016-ban azzal, milyen környezetterhelő a divatipar működése. Azzal, milyen pazarlóan, kizsákmányolóan élünk és fogyasztunk. Azzal, hogy tulajdonképpen szemetet termelünk. A The True Cost (2015) című filmet mindenkinek ajánlom,...

Ez már a greenwashing kora

Nem könnyű ma annak, aki szeretne környezettudatosabban vásárolni. Egyre több olyan üzenettel jelentkeznek a márkák – legyenek lokális brandek vagy a világot uralók –, amelyek azt sugallják, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül támogathatjuk őket a pénzünkkel. Sajnos...

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.