Kapszulagardrób: Hogyan készítsd el az első kapszularuhatárad?

Szerző: | 2021. június 14. | Kapszulagardrób

Kapszularuhatárat sokféle módon lehet készíteni. Ahány ember, annyiféle ruhatár létezik a világon és ez a kapszulagardróbra is igaz. Hogy a te saját, személyre szabott kapszulád hogyan fog kinézni, az csakis rajtad áll. Azonban valahol el kell kezdeni, így ebben a cikkben szerzőnk, Kelemen Nóra, a Zöld gardrób fenntartható ruhabolt alapítója támpontokat ad ahhoz, hogy könnyebben menjenek az első lépések.

Olvasd el ezt a cikket is! Kapszulagardrób: Kezdd el most, és tényleg szeretni fogod a ruhatárad

Kapszularuhatárat te is tudsz készíteni, nem csak stylistok

Bár elsőre lehet, hogy azt gondolod, egy kapszularuhatár ruhatár összeállítása szakembernek való feladat, szerintem ez nem így van. A stylistok tudnak segíteni, tanácsokat adni egy ruhatár kialakítása során, és sokat tanítanak az öltözködésről mindannyiunknak, de azt, hogy te hogyan érzed magad egy ruhában, soha nem fogják tudni átérezni.

Ezt csak te tudod, senki más.

Bár a kedvenc éttermemben istenien főznek, mégsem vágyom rá, hogy minden nap minden ételem ők készítsék el. Szeretem a házi kosztot, azon élek. Épp így vagyok a ruhatárammal is. Megkérhetnék valakit, hogy készítse el helyettem, de jobban szeretem, ha saját magam „főzöm ki” a gardróbomat, olyannak, amilyennek csak én tudom megcsinálni.

Ebben a cikkben nem találsz majd profi öltözködési tanácsokat, ugyanis én nem vagyok sem stylist, sem hasonló tanulmányokat nem folytattam soha. Azonban több, mint öt éve építgetem a saját kapszularuhatáramat, és sokat láttam, hallottam, tapasztaltam ez idő alatt. Egy teljesen hétköznapi ember vagyok, aki sosem foglalkozott a divattal, mégis az élet úgy hozta, hogy lassan két éve nap mint nap a fenntartható divattal és ezáltal az öltözködéssel foglalkozom – a Zöld gardrób fenntartható ruhaboltnak köszönhetően.

 

Ebből is látszik, hogy a kapszula ruhatár nem a divatról szól, sokkal inkább életmód, ami magával ragadja az embert. Legalábbis velem ez történt.

Nem egy életre szóló döntés

Eszedbe jutott már, hogy kipróbálnád a kapszulagardróbot, de nem vagy biztos benne, hogy neked való?
Tetszenek belőle egyes részletek, de biztos vagy benne, hogy nem neked találták ki, ezért eddig inkább meg sem próbáltad?

Számodra jó hírem van: a kapszularuhatár-készítés nem egy egyirányú utca. Ha be is mész, bármikor nyugodtan visszafordulhatsz. Amikor kapszulát készítesz, nem kell megválnod a ruháidtól, inkább csak átrendezed a ruhásszekrényedet. Azt pedig bármikor megteheted, nem igaz?

Egyet pedig biztosra mondhatok: én receptre írnám fel mindenkinek, hogy életében legalább egyszer próbálja ki a kapszulázást, hiszen annyi mindent tanulhatsz belőle nem csak az öltözködésről, de önmagadról is, hogy kár lenne kihagyni.

Azt szoktam mondani, hogy a kapszularuhatár megváltoztatta az életem. És nem túlzok. Egy kupis, 50 négyzetméteres belvárosi lakásban éltem, fogalmam sem volt róla, hogy mit is akarok igazán kezdeni az életemmel, nem voltak igazi céljaim (azt hittem vannak, de ma már tudom, hogy azok nem a sajátjaim voltak) és még a ruhatáramat sem szerettem.

Aztán találkoztam a kapszulázással, kipróbáltam és minden megváltozott. Ma már egy városszéli kertes házban lakom, idén tavasszal elvetettem életem első konyhakertjének magjait, én, akit sosem érdekelt az ilyesmi. Már pontosan tudom, melyek azok az értékek az életemben, amelyekért élek és dolgozni akarok, és nem utolsó sorban, boldog vagyok a ruhatárammal, ami sosem hagy cserben.

Tanuld meg a szabályokat, majd szegd meg őket!

Az első vagy első néhány kapszularuhatár kialakításakor érdemes kölcsönvenni néhány alapszabályt, módszert, amik segítenek megtapasztalni, körülbelül hogyan is működik ez a rendszer. Ha viszont már kipróbáltad, érdemes mindenképp a saját képedre formálni a kapszulát.

Jöjjenek most az én kedvenc módszereim, remélem segítségedre lesznek az első időkben!

Térképezd fel a helyzetet

Az első kapszularuhatár kialakítása mindig arról szól, hogy jobban megismered a már meglévő ruhatárad és az igényeidet. Mielőtt elkezdenél tervezni, lépj hátra egy lépést és végy fel megfigyelő szerepet a saját öltözködéseddel kapcsolatban!

 • Nézd meg miket hordasz, miket nem, a szekrényedből!
 • Melyik ruháidat szereted és miért, melyeket nem és miért nem?
 • Figyeld meg a színeket, anyagokat, szabásokat! Melyikkel milyen a viszonyod?

Érdemes ezeket le is írni. Hasznosak lesznek a kapszula kialakítása során a most szerzett tapasztalatok, formálódó gondolatok.

Akár ruhatárnaplót is írhatsz néhány hétig. Írd le, melyik nap mi van rajtad, és melléírhatod azt is, hogy érzed magad benne. Ebből pontosan látni fogod milyen gyakorisággal hordod vagy nem hordod az egyes ruháid. Azért jó ez a módszer, mert sokszor van szakadék aközött, amit gondolunk, hogy hogyan öltözünk és aközött, ahogy valójában tesszük. A napló segít erre rámutatni.

Tervezz – és írd is le!

A kapszulád mindig olyan időszakra csináld, amikor nagyjából ugyanolyan az időjárás, például egy évszakra. Ha éppen nem az évszak elején vagy, az sem baj. Maximum akkor nem három hónapra tervezel, hanem másfélre, na, bumm! Jobb, mint várni egy következő alakomra.

A most tökéletes időpont arra, hogy belevágj a kapszulázásba!

Gondold végig, mik azok a dolgok, helyek, események, amik a következő időszakban rád várnak és azt is, hogy milyen időjárás várható majd. Ehhez mérten kell majd ugyanis ruhákat választanod magadnak.

Légy őszinte önmagaddal, ne hagyd, hogy az álmodozás elsodorjon! Hiába is szeretnél húsz partiruhát beválogatni a kapszuládba, ha a következő időszakban nem lesz egy buli sem. Vagy hiába is lesz túlnyomórészt az imádott sportos öltözet a ruhatáradban, ha neked minden reggel kosztümben kell megjelenned a munkahelyeden.

Ne egy álomélethez alakítsd a kapszulád, hanem a valódihoz!

A ruhaválasztás során nekem segít, ha a kulcsszavaimra koncentrálok:

 • egyszerű,
 • laza,
 • kényelmes,
 • „mosoly”.

Ezek az enyémek. Én akkor érzem magam igazán magabiztosanak és önmagamnak, ha a ruháim nagyon kényelmesek, nagyon egyszerűek és egy kis mosolyt csalnak az arcomra… Azaz szeretem őket.

Válaszd ki magadnak a saját szavaid!

Lehet az bármi: sötét, világos, nőies, fiús, kutyabarát, bababarát, iroda kompatibilis, elegáns vagy sportos… Mik a te szavaid?

Miből mennyit?

Az átlagos kapszulagardrób 25-40 darabból áll. Ám ez a szám nemcsak attól függ, hogy mennyire vagy hajlandó átalakítani a ruhatárad, hanem attól is, hogy mit számolsz bele a kapszuládba. A 40 darabos kapszularuhatárba általában már mindenféle kiegészítőt is bele szoktak venni, nem csak ruhákat.

Első próbálkozásra én azt tanácsolom, hogy csak a ruháidat számold, kiegészítőket, táskákat, cipőket, ékszereket ne. Nekem ez nagyon bevált, mert így a ruhatáramnak csak egy szeletére kellett egyszerre koncentrálnom, nem az egészet egy falatra kellett leküzdenem. A többi rész pedig szépen magától felzárkózott a ruháimhoz, idővel.

Persze, ha úgy érzed, hogy valamelyik területen nagy a káosz az életedben és azon is egyszerűsíteni szeretnél egy füst alatt a ruhatárad többi részével, akkor itt a lehetőség. Ne fogd vissza magad!

Válassz ki tehát körülbelül 25-30 ruhadarabot. Tartsd szem előtt, hogy meleg évszakban kevesebb, míg hidegben valószínűleg több ruhára lesz szükséged. Még egyszer mondom, nem kell ragaszkodni a számhoz, lehet kevesebb is, több is. De ez egy jó irány lesz, bízz bennem!

Most, hogy túl vagy az előkészítésen, azaz

 • gondolkodtál azon, a ruhatáradból mely darabokat hordod, és melyeket nem,
 • azt is látod nagyjából, milyen alkalmakhoz és hányszor fogod használni a ruháidat,
 • megvannak a szavaid,
 • na, meg a körülbelüli célszámaid is,

jöhet a válogatás!

Vásárolj a szekrényedből!

Az első kapszuládnál, amennyire tudod, kerüld el az új darabok beszerzését! A legelső kapszularuhatár leginkább arról szól, hogy a három hónap alatt jobban megismerd magad, az igényeidet, nem pedig arról, hogy előre egy nap alatt kitaláld milyen ruhákkal vásárold tele a szekrényed.

Nyilván jogos igények vagy régóta vágyott szerelemdarabok mindenki életében felbukkanhatnak. Ezeket nem érdemes kihagyni.

A kapszulagardrób soha nem a megvonásról vagy az önkorlátozásról szól, hanem egy út, ami segít más nézőpontból nézni a ruhatárad, az öltözködés és a kevesebb több elvét az életedben.

Pakolj ki mindent a szekrényből!

Ha megteheted, szervezd úgy egy napod, hogy kipakolod az ÖSSZES ruhádat egy helyre. Így válogass belőlük.

Amikor mindent egy helyen látsz, állj meg egy kicsit és figyeld meg a helyzetet, önmagad. Milyen érzés egyben látni mindent? Soknak tűnik, vagy kevésnek? Ijesztő, vagy inkább megnyugtató?

Akár le is írhatod magadnak az érzéseid. Tedd el az irományod, ha csak egy-két szó, akkor is. Három hónap múlva vedd elő, és nézd meg miket írtál!

Szezonális válogatás

Azokkal a ruhákkal, amik nem megfelelőek az időjáráshoz, amihez válogatsz, most ne foglalkozz! Lesz elég dolgod a többivel. Tegyél el mindent, amit nem tudnál hordani az idő miatt!

Ne a minden nap használt szekrényedbe pakolj! Hanem egy olyan helyre, ahol nem találkozol ezekkel a ruhákkal. Ők most pihenjenek, ne kavarodjanak össze a nap mint nap hordott darabokkal!

(Ha máshol nincs számukra hely, akkor pedig jól elkülönítetten, akár lezárt dobozokban is tarthatod őket. Lényeg, hogy ránézésre ne tartozzanak bele az épp használt ruhatárba. Ne zavarjanak be a képbe öltözéskor.)

A legnagyobb kedvencek

Maradtak tehát a potenciálisan alkalmas darabok. Legalábbis időjárás szempontjából. Ezek közül először válaszd ki a szerelemdarabjaid! Tudod, azokat, amiket imádsz és teljesen biztos, hogy hordani szeretnél.

Figyelj nagyon! Csak olyat válassz ki, ami jó rád, szívesen viseled és jól érzed magad benne. Olyanat ne válassz ki „szerelemként”, amit gyönyörűnek találsz, de amúgy sosem hordod, mert egy nagyobb levegőt már nem lehet venni benne, olyan szűk, vagy pedig két perc után le akarod tépni magadról, mert annyira szúrós, vagy egyszerűen csak nem érzed magad jól benne valami miatt…

Azokat keresd meg, amiket tényleg hordasz és jó érzés viselni őket!

Ha nem vagy biztos a dolgodban, sőt, ha biztos vagy, akkor is, próbáld fel most minden ilyen ruhád. Lásd milyen érzés bennük lenni!

Kicsit félve kérdezem… hány szerelemdarabot választottál ki?

Minden más

Most, hogy megvannak a kedvencek, a többi ruhád már más szemmel tudod nézni. Hiszen, ha nem került be valami a kedvencek közé, annak oka van.

Milyen darabok maradtak hátra? Van olyan, amiről a szerelem kategóra láttán már egyértelműen tudod, hogy nem szereted? Tedd őket egy másik kupacba és tedd is el őket. Velük most nem fogunk foglalkozni. (Szintén olyan helyre kerüljenek, ahol nem látod őket. Pont mint a szezonon kívüli darabok.)

Maradt tehát a nem szívmegdobogtatóan jó, de nem is rossz kategória és a szerelemdarabok. Ebből a két csoportból fogunk tovább dolgozni.

Mire figyelj válogatáskor?

A kapszularuhatár alapja, hogy a benne lévő ruháikat nem csak egyenként imádjuk, hanem együtt jól tudjuk viselni őket. Így az lesz a feladatod, hogy a szerelemdarabokra építve, azokat az egész jó ruhákkal kiegészítve egy egységes, sokoldalú ruhatárat állíts össze.

A kapszula lényege tehát, hogy a benne lévő darabok jól kombinálhatóak. Olyan darabokat válassz, amiket tényleg tudsz és szívesen is viselsz együtt. Minél több dolog megy egymáshoz, annál jobb lesz a végeredmény.

A tökéletes az lenne, ha az összes darabot tudnád kombinálni az összessel. De én ezen nem stresszelném magam a helyedben.

Nekem sem megy minden ruhám egymáshoz. Nagy részük viszont igen. És ez a lényeg.

Vedd most elő a listáidat, amit a tervezés elején írtál arról, hogyan érzed magad a ruháidban, milyen dolgokat fogsz csinálni a következő időszakban, hogy milyen hangulatot szeretnél ha tükröznének, ésatöbbi. Ez alapján kezdd el felépíteni a kapszularuhatárad!

Ha bizonytalan vagy, próbálgasd össze a ruháidat! Ez most nagyon jó alkalom a kísérletezésre.

Ne feledd, nem a tökéletes ruhatárat akarod most kialakítani, hanem egy kísérletet végzel önmagaddal és a ruháiddal. Ha menet közben hibát találsz, vagy jobb ötleted támad, akkor bármikor változtathatsz majd a kapszulán. A lényeg, hogy tanulj magadról, tudatosabb légy és jól érezd magad a ruháidban és a bőrödben!

Emlékszem, amikor az első kapszulám csináltam, fogalmam sem volt mi fog kisülni az egészből. Nem csináltam ilyet azelőtt. Nem tudtam jól csinálom-e. Mégis nagyon izgalmas volt az egész és segített a módszer úgy nézni a ruhatáram, ahogy azelőtt még soha.

Na jó, ha szeretnél, vásárolhatsz is… de ügyesen!

Tudom, azt írtam, hogy az első kapszuládhoz ne vegyél semmit… De előfordulhat, hogy a válogatás végeztével azt érzed, valami nagyon hiányzik a ruhatáradból. Mondjuk van öt mintás szerelemszoknyád és tíz mintás szerelemfelsőd, amik egyáltalán nem mennek egymáshoz, de amúgy meg nincs mivel felvenned őket. Akkor tényleg érdemes beruházni néhány jó minőségű darabra, amik ezeket kiegészítik.

Néhány egyszínű felső, ami minden kiválasztott szoknyádhoz megy és eddig hiányzott a ruhatáradból, és pár ugyanilyen alsó a mintás felsőidhez csodákat fog művelni. Csak vigyázz, ezúttal ne csábulj el valami izgalmas ruhától, amit majd megint nem tudsz kombinálni a többivel! Tényleg olyat válassz, ami segít, hogy sokat viselhesd a már meglévő tizenöt imádott darabot.

A válogatás végén persze érdemes körülnézni cipő, táska, satöbbi fronton is. Ha vannak benne olyan darabok, amiket a kiválasztott ruhákkal biztosan nem fogsz hordani a következő időszakban, pakold el őket, ne legyenek szem előtt! Ezzel kicsit tudod egyszerűsíteni az a részleget is. Könnyebb lesz választani így ezekből is öltözéskor.

Szelektálni is kéne?

Biztosan felmerült benned a kérdés, hogy ennyi válogatás után, nem kéne-e megválnod a ruháid egy részétől…

Szerintem most ne tedd, hacsak nem érzel hatalmas vágyat a dologra. Viszont tegyél el minden ruhát szem elől, amit nem válogattál be a kapszuládba! A három hónap elteltével sokkal világosabban fogod érezni az „elrejtett” ruháiddal kapcsolatban is, hogy milyen a viszonyod velük.

A szelektálás nagyon hasznos dolog, és én személy szerint odavagyok érte, de csak akkor segít, ha tudatosan csináljuk. A kapszula építése, majd néhány hónapos kipróbálása pedig olyan tudatosságot hozhat az életedbe, amit érdemes kivárni és nem elhamarkodottan szelektálni.

Persze ennél a „szabálynál” is lehetnek kivételek. Az olyan ruhák, amiket már sok éve nem hordasz mérethiba miatt, vagy amik teljesen tönkrementek, esetleg világ életedben utáltad őket… na, tőlük nyugodtan bármikor megszabadulhatsz. De tudod, ezt mindig tedd felelősen. És ruhát soha nem dobj kukába!

Belevágsz a nagy kalandba?

Ha igen, mindenképp meséld el nekem is vagy tagelj be valamelyik social media felületen! Nagyon szeretném látni a kapszulagardróbodat!

A fotókat a cikkhez Hámori Zsófia készítette.

Kelemen Nóra, minimalista életmód-tanácsadó (@egyminimalistanaplója), a Zöld gardrób fenntartható ruhabolt alapítója. „A Zöld gardrób története jó néhány évvel ezelőtt kezdődött, bár akkor ezt még nem is sejtettem. Felfordulás volt az otthonomban és az életemben, legalábbis úgy éreztem. Talán nem is tudatosult bennem, de kerestem valamit, ami segít megnyugodni, kiteljesedni, megtalálni a saját utam a mindennapok sodrása közepette. Ekkor találkoztam a kapszularuhatár fogalmával, ami azonnal magával ragadta a képzeletem, és mint később kiderült, megváltoztatta az egész életem.”

Instagram

A @thinwood_eyewear csapata új fába vágta a fejszéjét és nemrég először elindították a szemüvegkeret-tervező versenyüket.Az év női és férfi szemüvegkeretét keresték és azóta meg is találták.
A nyertest a Thinwood honlapján megtaláljátok.De, ami a lényeg, hogy ebből szeretnének hagyományt csinálni. Te milyen keretet álmodnál meg? Milyen lenne a forma, vagy a szín?#fenntarthatodivat #szemüvegkeret #magyarmárka #szemuveg #szemuvegkeret #magyarszemuveg #magyardesign #fenntarthatodivat #magyarmarka #design #designszemüveg
A @thinwood_eyewear csapata új fába vágta a fejszéjét és nemrég először elindították a szemüvegkeret-tervező versenyüket.Az év női és férfi szemüvegkeretét keresték és azóta meg is találták.
A nyertest a Thinwood honlapján megtaláljátok.De, ami a lényeg, hogy ebből szeretnének hagyományt csinálni. Te milyen keretet álmodnál meg? Milyen lenne a forma, vagy a szín?#fenntarthatodivat #szemüvegkeret #magyarmárka #szemuveg #szemuvegkeret #magyarszemuveg #magyardesign #fenntarthatodivat #magyarmarka #design #designszemüveg
A @thinwood_eyewear csapata új fába vágta a fejszéjét és nemrég először elindították a szemüvegkeret-tervező versenyüket.Az év női és férfi szemüvegkeretét keresték és azóta meg is találták.
A nyertest a Thinwood honlapján megtaláljátok.De, ami a lényeg, hogy ebből szeretnének hagyományt csinálni. Te milyen keretet álmodnál meg? Milyen lenne a forma, vagy a szín?#fenntarthatodivat #szemüvegkeret #magyarmárka #szemuveg #szemuvegkeret #magyarszemuveg #magyardesign #fenntarthatodivat #magyarmarka #design #designszemüveg

A @thinwood_eyewear csapata új fába vágta a fejszéjét és nemrég először elindították a szemüvegkeret-tervező versenyüket.

Az év női és férfi szemüvegkeretét keresték és azóta meg is találták.
A nyertest a Thinwood honlapján megtaláljátok.

De, ami a lényeg, hogy ebből szeretnének hagyományt csinálni. Te milyen keretet álmodnál meg? Milyen lenne a forma, vagy a szín?

#fenntarthatodivat #szemüvegkeret #magyarmárka #szemuveg #szemuvegkeret #magyarszemuveg #magyardesign #fenntarthatodivat #magyarmarka #design #designszemüveg

2 nap telt el
View on Instagram |
1/3
Ismeritek a @blue_birds_handwoven márkáját?
És azt tudtátok, hogy augusztus óta saját műhelyük is van?Nem? Akkor mutatjuk!A Blue Birds’ Handwoven a @mody_arte és a @moira_world alkotói oldala. A kézi szövéssel visszakanyarodnak a múlt értékeihez, de egyben a mai ember igényeihez is alakítják. A szöveteket Modrovics Krisztina és Jancza-Pintér Márta készítik. Előfordul, hogy magát a fonalat is. A varrásban egy kedves fiatal varrónő van a segítségükre.Augusztusban pedig megnyitották saját műhelyüket: @kelme_szovomuhelyItt ti is kipróbálhatják a szövést és elkészíthetitek saját kendőtöket!
Szívesen megismerkednétek a szövés technikájával? ☺#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #szövés #kelme #szövőműhely #waveing #kézműves #f#fonal
Ismeritek a @blue_birds_handwoven márkáját?
És azt tudtátok, hogy augusztus óta saját műhelyük is van?Nem? Akkor mutatjuk!A Blue Birds’ Handwoven a @mody_arte és a @moira_world alkotói oldala. A kézi szövéssel visszakanyarodnak a múlt értékeihez, de egyben a mai ember igényeihez is alakítják. A szöveteket Modrovics Krisztina és Jancza-Pintér Márta készítik. Előfordul, hogy magát a fonalat is. A varrásban egy kedves fiatal varrónő van a segítségükre.Augusztusban pedig megnyitották saját műhelyüket: @kelme_szovomuhelyItt ti is kipróbálhatják a szövést és elkészíthetitek saját kendőtöket!
Szívesen megismerkednétek a szövés technikájával? ☺#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #szövés #kelme #szövőműhely #waveing #kézműves #f#fonal
Ismeritek a @blue_birds_handwoven márkáját?
És azt tudtátok, hogy augusztus óta saját műhelyük is van?Nem? Akkor mutatjuk!A Blue Birds’ Handwoven a @mody_arte és a @moira_world alkotói oldala. A kézi szövéssel visszakanyarodnak a múlt értékeihez, de egyben a mai ember igényeihez is alakítják. A szöveteket Modrovics Krisztina és Jancza-Pintér Márta készítik. Előfordul, hogy magát a fonalat is. A varrásban egy kedves fiatal varrónő van a segítségükre.Augusztusban pedig megnyitották saját műhelyüket: @kelme_szovomuhelyItt ti is kipróbálhatják a szövést és elkészíthetitek saját kendőtöket!
Szívesen megismerkednétek a szövés technikájával? ☺#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #szövés #kelme #szövőműhely #waveing #kézműves #f#fonal
Ismeritek a @blue_birds_handwoven márkáját?
És azt tudtátok, hogy augusztus óta saját műhelyük is van?Nem? Akkor mutatjuk!A Blue Birds’ Handwoven a @mody_arte és a @moira_world alkotói oldala. A kézi szövéssel visszakanyarodnak a múlt értékeihez, de egyben a mai ember igényeihez is alakítják. A szöveteket Modrovics Krisztina és Jancza-Pintér Márta készítik. Előfordul, hogy magát a fonalat is. A varrásban egy kedves fiatal varrónő van a segítségükre.Augusztusban pedig megnyitották saját műhelyüket: @kelme_szovomuhelyItt ti is kipróbálhatják a szövést és elkészíthetitek saját kendőtöket!
Szívesen megismerkednétek a szövés technikájával? ☺#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #szövés #kelme #szövőműhely #waveing #kézműves #f#fonal

Ismeritek a @blue_birds_handwoven márkáját?
És azt tudtátok, hogy augusztus óta saját műhelyük is van?

Nem? Akkor mutatjuk!

A Blue Birds’ Handwoven a @mody_arte és a @moira_world alkotói oldala. A kézi szövéssel visszakanyarodnak a múlt értékeihez, de egyben a mai ember igényeihez is alakítják. A szöveteket Modrovics Krisztina és Jancza-Pintér Márta készítik. Előfordul, hogy magát a fonalat is. A varrásban egy kedves fiatal varrónő van a segítségükre.

Augusztusban pedig megnyitották saját műhelyüket: @kelme_szovomuhely

Itt ti is kipróbálhatják a szövést és elkészíthetitek saját kendőtöket!
Szívesen megismerkednétek a szövés technikájával? ☺

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #szövés #kelme #szövőműhely #waveing #kézműves #f#fonal

6 nap telt el
View on Instagram |
2/3
Mivel párosítsd a terrakottát?⁠ A @printa_budapest segít! ⁠A terrakotta is a földszínek közé sorolandó, de annak a színskálának a két végletével csodásan mutat! A világos terraszínek, mint a bézs vagy a homokszín kiemeli a rozsdabarnát, míg az igazán sötét árnyalatok, mint a gesztenye-vagy csokoládébarna finomítanak rajta.⁠⁠ Elsőre szokatlannak tűnhet e levendulalila-terrakotta színkombináció, ám a Printa csőruha és póló megmutatta, hogy igazi felüdülést nyújt a szemeknek, a hatása pedig kifejezetten frissítő és egyedi.⁠Ti bevállaltok ilyen szín párosításokat?#fenntarthatodivat #printa #fenntarthatódivat #magyarmárka #magyarmarka #magyartervező #magyartervezo #szinkombinacio #terrakotta #divat #magyardivat
Mivel párosítsd a terrakottát?⁠ A @printa_budapest segít! ⁠A terrakotta is a földszínek közé sorolandó, de annak a színskálának a két végletével csodásan mutat! A világos terraszínek, mint a bézs vagy a homokszín kiemeli a rozsdabarnát, míg az igazán sötét árnyalatok, mint a gesztenye-vagy csokoládébarna finomítanak rajta.⁠⁠ Elsőre szokatlannak tűnhet e levendulalila-terrakotta színkombináció, ám a Printa csőruha és póló megmutatta, hogy igazi felüdülést nyújt a szemeknek, a hatása pedig kifejezetten frissítő és egyedi.⁠Ti bevállaltok ilyen szín párosításokat?#fenntarthatodivat #printa #fenntarthatódivat #magyarmárka #magyarmarka #magyartervező #magyartervezo #szinkombinacio #terrakotta #divat #magyardivat

Mivel párosítsd a terrakottát?⁠ A @printa_budapest segít! ⁠

A terrakotta is a földszínek közé sorolandó, de annak a színskálának a két végletével csodásan mutat! A világos terraszínek, mint a bézs vagy a homokszín kiemeli a rozsdabarnát, míg az igazán sötét árnyalatok, mint a gesztenye-vagy csokoládébarna finomítanak rajta.⁠⁠ Elsőre szokatlannak tűnhet e levendulalila-terrakotta színkombináció, ám a Printa csőruha és póló megmutatta, hogy igazi felüdülést nyújt a szemeknek, a hatása pedig kifejezetten frissítő és egyedi.⁠

Ti bevállaltok ilyen szín párosításokat?

#fenntarthatodivat #printa #fenntarthatódivat #magyarmárka #magyarmarka #magyartervező #magyartervezo #szinkombinacio #terrakotta #divat #magyardivat

1 hét telt el
View on Instagram |
3/3

Négy dokumentumfilm a divatipar működéséről

Engem egy dokumentumfilm szembesített 2016-ban azzal, milyen környezetterhelő a divatipar működése. Azzal, milyen pazarlóan, kizsákmányolóan élünk és fogyasztunk. Azzal, hogy tulajdonképpen szemetet termelünk. A The True Cost (2015) című filmet mindenkinek ajánlom,...

Ez már a greenwashing kora

Nem könnyű ma annak, aki szeretne környezettudatosabban vásárolni. Egyre több olyan üzenettel jelentkeznek a márkák – legyenek lokális brandek vagy a világot uralók –, amelyek azt sugallják, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül támogathatjuk őket a pénzünkkel. Sajnos...