Anya Csodaországban – Visszatérés a gyerekszobából a munka világába

Szerző: | 2021. április 12. | Baba-mama

Az anyaság nem csak játék és mese! Viszont humorral és öniróniával mindent le lehet győzni. Talán a legnagyobb próbatételt is, ami nem más, mint a visszatérés a munka világába… anyaként. Szerzőnk, Sipos Viktória, a Love The Organic márka tulajdonosa azonban most sem hagy minket cserben. Cikkében a túlélőtippek mellett az öltözködéssel kapcsolatos ötleteit is megosztja.

Anya tervez…

Ezen a héten kicsit komolyabb vizekre evezünk, ezért mivel a téma megköveteli, én is komolyabb leszek…

… dehogy!

Hiszen mihez is kéne több humor, mint a régi életedbe való visszarázódáshoz immáron anyaként? Ha túlélted az elmúlt egy, két, három évet, akkor valószínűleg te is jól állsz önirónia terén. Ne feledd, ez a szuperképességed lesz továbbra is a leghasznosabb társad!

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy itthon lehettem a kisfiammal hároméves koráig. (Remélem, figyeltétek: ilyenkor már nem „korunk” van, nem „ülünk fel”, nem „indulunk el” és „pisilünk ügyesen”, ez bizony a kőkemény leválás… anyának a gyermekéről.) Pár hónappal korábban elkezdtük az ovis beszoktatást, így teljes nyugalommal vártam, hogy miután ő is szépen megszokta az új helyzetet, velem is ugyanez történjen.

„Micsoda ragyogó tervezés!” – gondoltam magamban, miközben egy kicsit borongós napon Budapest felé tartottam az első új munkanapomra. Az ország ettől olyannyira megijedt, hogy pár órával később bejelentették a veszélyhelyzetet, a többi pedig immár a velünk élő történelem. A ragyogó rajt után maradhattunk mindketten itthon: vissza a startmezőre. (Van valakinek egy ingyen szabadulhatsz a börtönből kártyája?)

Felkészülés a gyermekem mellett

Ettől függetlenül a munkahelyi életre való készülődés etapjait szépen végigjártam. A kisfiammal itthon töltött évek alatt elkezdtem belső késztetést érezni, hogy valami olyanba vágjam a fejszém, ami visszacsatol A Rég Megszokott Életbe. Ez nem teljesen volt tudatos, de amikor eszembe ötlött a tökéletes projekt is, tudtam, hogy erre van szükségem: így jött az életembe a @PiciPiacSzékesfehérvár, majd később a @LovetheOrganic, és lettem mompreneur, azaz anyuka vállalkozó.

Rengeteget köszönhetek a székesfehérvári Pici Piacnak, azon kívül, hogy csodálatos embereket ismertem meg általa és nagyon sokat tanultam, fejlődtem is.

 

De ami még ennél is fontosabb: mindenféle nyomás nélkül segített az agyamnak visszaállni a mondókákról a felnőtt kommunikációra.

Amikor az első e-maileket fogalmaztam, zavarba ejtően hosszú percekig néztem farkasszemet a monitorral: képtelen voltam értelmes formába önteni a gondolataimat. Aztán szép lassan visszarázódtam, és látjátok, most már milyen gyönyörű, kerek mondatokat is meg tudok fogalmazni. He?! Na, ugye!

Mikor dolgoztam? Éjszaka és a kisfiam népmesei – hol volt, hol nem – délutáni alvásai alatt. A vásárokat a férjem és a szüleim hathatós segítségével oldottuk meg. És csodálatos volt! Felvillanyozott az új világ, a lassanként visszatérő régi énem, a produktivitás, a másfajta ingerek. A mai napig imádom ezt a munkámat, és alig várom, hogy újra visszatérhessek a szervezéshez.

Munkába járás, munkába járós ruhatár

Hamarosan azonban fel kellett arra készülnöm, hogy nemcsak időszakosan, de minden egyes nap felnőttekkel való diskurálással töltöm majd az időm, fel kell öltözni, hajat kell mosni és hasonló finomságok. Kipakoltam a régi, munkába járós ruháimat, konstatáltam, hogy VAN olyan, ami még mindig jó rám. Persze a többség itt-ott kicsinek bizonyult, vagy csak túl mini, túl kivágott volt (…micsoda fertő! De hát valahogy el kellett jutni addig, hogy valaki gyereket akarjon tőlem..), nem passzolt az aktuális énemhez.

Sok nem megfelelő, de imádott ruhám került vissza a szekrénybe, hogy aztán további évekig ne hordjam őket, és ezzel párhuzamosan belevetettem magam a Marketplace bugyraiba. Na, ott aztán el lehet veszni! Pont, mint Alíz, sejtelmem sem volt, hova tartok, csak követtem a fehér nyuszit és tudtam, hogy új ruhák kellenek.

Nem csak azért, mert a homokozóban kitérdelt farmer nem a legszerencsésebb viselet az irodában. Inkább azért, mert az új ruha bizony, új, remélt tulajdonságokkal is képes felruházni az embert – legalábbis tudat alatt!

Bizony ám, például önbizalommal, amire nekem nagyon nagy szükségem volt. Persze mindeközben az sem jó, ha az első munkanapodon messziről látják rajtad, hogy túllihegted ezt a dolgot, hiszen ez csak egy átlagos, unalmas hétköznapi esemény. Dolgozol, na és?

Természetesen én sem toltam túl, nem tervezgettem hetekig és írtam róla listát, hogy mit mivel veszek majd fel az első hetekben. (De.)

Végül a zseniális használt ruha fogásaim helyett ezekben töltöttem a munkaidőm:

  • pizsama,
  • macinaci,
  • leggings,
  • pólók,
  • homokozóban kitérdelt farmer,
  • rúzs.

De nem vagyok szívtelen, elhoztam nektek pár szuper tippet, hogy mivel érdemes felkészülni normális esetben a Nagy Irodai Visszatérésre.

Ruhadarabok a Nagy Irodai Visszatéréshez

Régi ruhák új bevetésen

Bizony! Vásárolj a szekrényedből! Ha szerencsés vagy, akkor találsz passzoló méretet, és a pénztárcád meg is úszta ennyivel! Sok régi darab megfelelő lehet még, és ha hiszed, ha nem, az otthon töltött évek mamiruháit is különböző módon tudod kombinálni elegánsabb darabokkal.

Óda a fehér inghez

Magasztaltam már nektek egekig a fehér ingeket? Ha olvastátok az első írásomat, akkor biztos emlékeztek rá, hogy igen! (Ha nem emlékszel, ülj le, egyes!) A kisfiammal való terhességem alatt és utána is állandó megmentőm volt ez a ruhadarab, amit akár otthon az online megbeszélésre is felkaphattok egy leggingsszel, a boltba farmerral, és még sorolhatnám… Sőt, sorolom is!

Fehér ing ruhával kombinálva

Az előző életem kedvenc darabja ez a Nubu ruha, amit az ingre felvéve máris tökéletes irodai, de akár színházi (… emlékeztek még? Sok szék, emberek egymás közelében, egyszerre lélegezve, egy színpad, egy lenyűgöző előadás) outfitnek is.

Blézerek és dzsekik dicsérete

Ne feledkezzünk meg a blézerek, dzsekik szupererejéről sem! Feltételezem, ezek előtte is alapdarabjai voltak a szekrényeteknek, de akár új darabokba is érdemes beruházni. Használtruha-üzletben és online is lehet kutakodni a sokfunkciós darabok után. Ha megváltozott a testalkatotok, stílusotok, akkor érdemes a fazonokkal is kísérletezni.

A blézer tökéletes lesz a kedvenc pólóitokkal (főleg, ha anyaságotokban ti is annyi darabbal gyarapodtatok, mint jómagam), farmerral, szoknyával, vagy például egy fehér inges, ruhás összeállítás kiegészítéseképp. Én egy 10 éves Pazicski blézert viselek a képen – az már majdnem örökkévalóság, tekintve, hogy alig múltam 18.

Hasonló csodákra képes egy bőrdzseki is.

Reggel, amikor viszed a gyereket az oviba, te leszel a legkúlabb anyuka, de bárhová és mindenhová, bármivel és mindennel viselheted.

Ne félj színes darabot választani belőle! Ha mégis félnél, menj el egy szín- és/vagy stílustanácsadásra, ami szuper löketet és magabiztosságot adhat a színek terén (is)!

Na, meg eltölthetsz pár órát csendben, nyugalomban, amikor csak magadra kell figyelni! Ha új tudás nélkül térsz haza, már akkor is megérte.

Rajongásom tárgya: a bőrszoknya

És ha már a bőr(hatású) ruhadaraboknál tartunk: én megőrülök a bőrszoknyákért. Odáig és vissza vagyok minden extra felületű ruhadarabért, ez a Viktoria Bolla midi skirt például nagy kedvencem és számomra fontos története is van. Ez utóbbi kiemelt szempont a gardróbom összeállításánál és a reggeli öltözködésnél is:

van, hogy nem ruhát, hanem történetet választok, attól függően, hogy aznap milyen erőkre van szükségem.

Amikor én még kislány voltam, volt az édesanyukámnak egy barna bőr ceruzaszoknyája. Ikonikus darab, mindig csodáltam benne, olyan kifinomult és elegáns és erős, tudatos nő képét keltette benne (merthogy egyébként tényleg az is, a mai napig). Mondanom sem kell, alig vártam, hogy megörököljem! Csakhogy a génjeim ezt máshogy gondolták, és mire hozzám kerülhetett volna a szoknya, addigra a testem egész más alakot öltött.

De ha el is tudtam volna csaklizni, még mindig meg kellett volna küzdenem érte a húgommal, akinek a csípései és harapásai még 25 év távlatából is fájnak. De persze ezért a szoknyáért megérte volna. Viszont amikor Viki kollekciójában megjelent ez a darab, hosszas szemezés és álmodozás után végül úgy döntöttem, hogy KELL. Nem a színtípusom, a hossza sem a legelőnyösebb, de bíztam benne, hogy minden más, ami egy ruhát és viselőjét varázslatossá teszi, az itt majd megvalósul.

Nem tévedtem: minden csak kombinálás kérdése, felsők, rúzsok, kiegészítők és anya szuperereje. Jöhetnék megint a pólóimmal, amikkel klasszul tud működni ez a szoknya, de elegánsabb blúzzal és magas sarkúval is viselhető, vagy ahogy itt látjátok, a „játszóteres” pulcsimmal (hoppá, újabb olvasnivalót rejtettem el itt, gyorsan kukkantsatok rá a korábbi cikkemre).

Ez a second hand USE Unused darab is sokszor bizonyította már, hogy milyen sokféleképpen kombinálható. A TAU Budapest hajpánt mostanában az állandó badhairday megmentőm. Kislánykorom kedvenc kiegészítőire, a hajpántokra egyébként a Gossip Girl-rajongásom idejében eveztem újra vissza, és a gyűjtemény azóta is növekszik – most már persze jóval átgondoltabban. A mamikontyot a munka világában leváltja a… nos, sokszor ugyanúgy marad a mamikonty, de szerencsére divatba jöttek a scrunchie-k és egyéb csatok, hajdíszek, amikkel a legegyszerűbb frizurákat is könnyedén feldobhatjuk.

Kiegészítőket mindenkinek

És ha már kiegészítők: ne menjünk el szó nélkül az ékszerek mellett se, amiket végre valahára korlátlanul hordhatunk! Varázserejű tárgyak ezek, amelyek minden outfitet képesek új dimenzióba repíteni egy pillanat alatt. Tekintsünk el a kötelező maszkviselés tényétől – ami mellett nekem sokszor már nincs kedvem mást magamra aggatni, na, meg hely se akad a fülemen –, és hadd meséljek nektek a kedvenceimről.

Az utóbbi években – mily meglepő – csak hazai készítőktől szereztem be ékszereket. A többséget maguktól az alkotóktól vásároltam. A teljesség igénye nélkül, a „legfenntarthatóbbakat” kiemelve van fából készült Printa, maradék bőrt felhasználó Fekete Fruzsi x Veszprémi Gabriella és újrahasznosított kupakokból megálmodott Borbala fülbevalóm.

Apránként gyűjtögetve, alkalmakra kérve, de gyakran lesem a leárazásokat is, vagy akad olyan darab a gyűjteményemben, amire használt ruhás csoportban csaptam le.

Rajongásom tárgya: Németh Franciska ékszerei

Akinek minden alkalommal szerepel a kívánságlistámon egy alkotása, az @FranciskaNémethJewellery. Francit hatéves korom óta ismerem, és szerintem körülbelül az általános iskolai közös életünk első perceitől vagyok a rajongója. Imádom a különleges világát és amióta ennek egy-egy tárgyiasult megnyilvánulását magamon viselhetem, azóta még szerencsésebbnek érzem magam.

Szinte minden fontos alkalomnál az ő ékszereit választom, azon kívül, hogy csodaszépek és különlegesek, erőt és önbizalmat adnak.

Franciska elsősorban fémekkel dolgozik, ami az egyik legjobban visszaforgatható anyag: több ezer éves fémeket is vissza lehet olvasztani és újra felhasználni. De elég csak az otthon elfekvőben lévő nem szeretett vagy tömegtermelt, esetleg elszakadt aranyláncokra, ronda gyűrűkre gondolni: az érzelmi töltettől függően ezeket be lehet váltani alapanyagra, érzelmi kötődés esetén pedig be lehet olvasztani az anyagot például egy készülő eljegyzési vagy karikagyűrűbe.

„Nemszeretem” ékszerekből valódi kedvencek

Franciska kedvenc projektjei közé tartozik, amikor egy „nemszeretem” ékszerből kell a vásárlóval közös tervezéssel újat alkotni, amit utána örömmel hordanak.

„Az ötvösműhelyben tudatosan úgy tervezem az ékszerkészítés menetét, hogy a legkevesebb leeső aranyom legyen. Azt is külön gyűjtöm fémtiszta és forraszos kupacba. Az előbbit a legutolsó miligrammig újraolvasztom, a másik kupacot pedig az öntőhöz viszem, ahol az árát le tudom vásárolni.

Már az iskolában is az egyik legfontosabb vezérlőelv volt az okos tervezés és a hulladékanyag minimalizálása – az ezüst és arany is rém drága, már csak ezért is okosnak és ügyesnek kell lenni, idővel kialakul a rutin” – meséli Franciska.

„Ezenkívül az is nagyon jó, hogy én egyedül dolgozom, nincs szükségem nagy és szennyező gépekre, kisebb sétára, pár megállóra vagyok az alapanyagoktól, szolgáltatóktól.”

Mindenütt jó, de a legjobb…

Franci kollekcióiból rajtam egy ezüst dínós láncot és egy piros málnás fülbevalót láttok, de a tenger szerelmeseinek is alkot például kagylókat, tengeri csillagokat, amik garantáltan nem fognak veled szembejönni az utcán. Na, és történetük van.

Mindig keressétek a történetet és adjatok a sajátotokból minél többet a ruháitoknak, kiegészítőiteknek, ettől lesznek különlegesek. Hogy aztán ti – és később a gyerekeitek – is különlegesebbnek érezzétek magatokat bennük.

Munkahelyen vagy otthon, azt hiszem, a ruháink ebben tudnak minket segíteni – megélni a történeteket. Néha királynőt varázsolunk magunkból a négy fal között, máskor dínós nyakláncot viselve megyünk dolgozni, hogy egy kicsit a gyerek is velünk legyen.

Mert azért anyukák, valljuk be: mindenben jó, de legjobb egy gyermeki ölelésben.

A cikkhez a fotókat Hámori Zsófia készítette.

Sipos Viktória, anya, vállalkozó. „Egy négyéves kisfiú anyukája vagyok, az ő születése nyitotta fel a szemem a fenntarthatóság fontosságával kapcsolatban. A székesfehérvári Pici Piac baba-mama-gyerek kézműves designvásár és a Love the Organic gyerekruhamárka is az én gyermekeim, mellette rendezvény- és oktatásszervezéssel foglalkozom. Nagy rajongója vagyok a hazai tervezőknek.”

Instagram

#SecondHandSeptember Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.Mi lesz a használt ruha szeptember után?A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

#SecondHandSeptember 

Használt ruhát vásárolni környezettudatos megoldás, de ne feledjétek, hogy csak akkor, ha nem kezdtek el túlhalmozni, és tudatosak maradtok a turikban, second hand üzletekben és vintage shopokban is.

Mi lesz a használt ruha szeptember után?

A használt ruha szeptember – a műanyagmentes júliushoz hasonlóan – azért indult, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, és alternatív megoldást kínáljon. Ez esetben a cél, hogy ha új ruhát szeretnétek vásárolni, előbb gondoljátok át:

👕 nincs-e már hasonló a szekrényetekben,
👕 be tudjátok-e szerezni másodkézből,
👕 meg tudjátok-e varrni,
👕 meg tudjátok-e varratni.

Majd ha egyik opció sem működik, akkor vegyétek meg újonnan.

Szoktatok turiba járni? Mik a szokásaitok ha turkálóba mentek?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #turi #hasznaltruha #secondhand #secondhandseptember #hasznaltruhaszeptember #tudatossag #vasarlas #turkalo

4 nap telt el
View on Instagram |
1/3
A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

A #SecondHandSeptember a műanyagmentes júliushoz hasonlóan egy figyelemfelkeltő kampány, amelyet az Oxfam nonprofit szervezet indított. Adataik szerint az Egyesült Királyságban hetente 11 millió ruhadarab kerül a szeméttelepekre. A ruhaipar a túltermelés és a túlfogyasztás miatt az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, ezért az Oxfam arra biztat mindenkit, hogy szeptemberben új ruhák vásárlása helyett inkább szerezzük be a ruháinkat másodkézből.

Természetesen nem kötelező használt ruhát venni szeptemberben, ha nincs szükségetek semmire. Akkor sem lesz újdonság a kihívás, ha évek óta használtruha-üzletben vásároltok.
A kampány inkább azokat célozza meg, akik most hallanak először a ruhaipar okozta környezeti problémákról, és szeretnének változtatni.

Sok kérdésünk van, például, hogy hallottak-e már a használt ruha szeptemberről? És mi a véleményetek róla?

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #tudatossag #hasznaltruha #használtruha #secondhand #secondhandseptember #secondhandfashion

7 nap telt el
View on Instagram |
2/3
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes
Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

Hogy álltok a lenből készült ruhákhoz?

Mit érdemes tudnotok a len előállításáról?
A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.

A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.

Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.

#fenntarthatódivat #fenntarthatodivat #fenntarthatosag #alapanyag #len #linen #divat #oltozkodes #tudatosdivat #tudatosoltozkodes

2 hét telt el
View on Instagram |
3/3

Négy dokumentumfilm a divatipar működéséről

Engem egy dokumentumfilm szembesített 2016-ban azzal, milyen környezetterhelő a divatipar működése. Azzal, milyen pazarlóan, kizsákmányolóan élünk és fogyasztunk. Azzal, hogy tulajdonképpen szemetet termelünk. A The True Cost (2015) című filmet mindenkinek ajánlom,...

Ez már a greenwashing kora

Nem könnyű ma annak, aki szeretne környezettudatosabban vásárolni. Egyre több olyan üzenettel jelentkeznek a márkák – legyenek lokális brandek vagy a világot uralók –, amelyek azt sugallják, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül támogathatjuk őket a pénzünkkel. Sajnos...