A selyem az egyik legősibb alapanyag, a kelmék királynője, amelyet sokáig a luxus szinonimájaként tartottak számon. Bár a selyem természetes eredetű, fenntarthatósága állatjóléti és etikai okok miatt vita tárgya.

 

Mit nevezünk selyemnek?

A selyem természetes, állati eredetű alapanyag. Selyemnek nevezzük magát a selyemszálat és az ebből szőtt kelmét is.

A selyemszál tulajdonképpen egy fehérjeszál, amelyet a selyemlepke hernyója termel, hogy gubót készítsen, amelyben bebábozódik. A fehérjeszál hossza 1 kilométer is lehet.

Érdekesség, hogy a selyemlepke vadon már nem képes megélni, illetve nem fellelhető. Több száz év szaporítás után a lepke annyira átalakult, hogy nem lenne esélye a farmokon kívül az életre. Csak háziasított formában maradt fenn óriási farmokon, ahol a selymük miatt tenyésztik őket.

 

Mióta használjuk?

Korábban azt hittük, csak 5000 éve ismerjük selymet, de néhány évvel ezelőtt fantasztikus leletre bukkantak. Kiderült, hogy az első, általunk ismert selyemszövet 8500 éves – egy kínai sírban találták.

A kínai mitológia Lej-cu császárnénak, a Sárga Császár feleségének tulajdonítja a selyemhernyó-tenyésztés és a selyemszövés feltalálását. A történet szerint a császárné egy eperfa alatt ülve teázott, amikor egy selyemgubó esett a csészéjébe. Ahogy megpróbálta kivenni a teából, figyelmes lett arra, milyen finom, fényes, selymes szálból készült. Innen már csak egy lépés volt, hogy feltalálja az orsót és a szövőszéket, és megtanítsa császári udvarhölgyeinek, hogyan kell ebből a finom szálból varázslatos textilt szőni.

A selyem a Han-dinasztia idején vált rendkívül népszerűvé, és hamarosan egyre többen szerettek volna ehhez a fenséges kelméhez hozzájutni. Kínából a 8000 kilométeres Selyemúton jutott el a gyönyörű portéka Európába. Természetesen nemcsak selymet, hanem egyéb luxuscikkeket is szállítottak: pézsmát, rubint, igazgyöngyöt, rebarbarát. A kínaiak felismerték a selyem értékét, és sokáig nem osztották meg a nagyvilággal a selyem készítésének titkát.

 

A selyem jellemzői

 • sima felülete, lágyan leomló, a testet körbefonó tulajdonsága miatt szeretik sokan;
 • a legerősebb természetes alapanyagok egyike: erősebb, mint a pamut és a len;
 • hővezető képessége rossz, télen-nyáron hűs érzés viselni;
 • jó nedvszívó képessége van;
 • az izzadság és az erős napfény fakítja és gyengíti a kelmét;
 • taszítja a koszt és a port;
 • könnyen és jól festhető; akár élénk, vibráló árnyalatokat is el lehet érni rajta;
 • finoman kell mosni, kézzel, nem dörzsölve;
 • könnyen gyűrődik;
 • lebomlása, komposztálhatósága attól függ, mivel kezelték;
 • könnyen összegyűjti a statikus elektromosságot.

 

Így készül selyem

A selyemhernyó gubóját belülről borító hosszú szálak a legértékesebbek. 3–8 gubószálat sodornak össze, ebből lesz a selyemszál, ebből készítenek különböző vastagságú és erősségű selyemcérnát. Ezekből készülnek a textilek.

A selyemlepkefarmokon általában a selyemhernyók többsége elpusztul, mielőtt lepkévé alakul át. A gubót (benne a selyemlepke bábjával) hamarabb dolgozzák fel, mielőtt a lepke kirágta magát belőle, hogy az értékes szálak ne sérüljenek. A túltenyésztett selyemlepke egyébként mindössze 3–5 napig él, ez idő alatt elsősorban a fajfenntartás motiválja.

Fenntarthatósági szempontból nem csak az állatvédelmi jogokra kell gondolnunk.

A selyemhernyó kizárólag az eperfa levelével táplálkozik, ezért a selyemhernyófarmokon az eperfák termesztésének környezeti hatásaival is számolni kell. Általában nem igényelnek növényvédő szert és műtrágyát, mégis van, ahol alkalmazzák ezeket. Az öntözés sem kizárólag esővízzel történik. A két előbbi pont miatt kiemelten fontos a vízfogyasztás és vízszennyezés kérdése is.

A selyemlepkefarmok energia- és vízfogyasztása sem alacsony. A farmokon megfelelő klímára van szükség, a gubók feldolgozása és a selyem előállítása, tisztítása pedig szintén sok energiát és vizet igényel.

A selyem feldolgozása sokkal kevesebb vegyszert igényel, mint a gyapottermesztés vagy a műszálas alapanyagok előállítása, de nem mentes tőle, hiszen fehérítőszereket, tisztítószereket folyamatosan alkalmaznak. A festés során azonban még több vegyszer érheti a kelmét, hiszen jól festhető anyagról van szó, amit a gyártók ki is használnak.

A selyemkészítés sok-sok emberi erőforrást igényel, ugyanakkor számtalan kevésbé tehetős családnak biztosít megélhetést. A világ selyemtermelésének 97 százaléka Indiában és Kínában történik.

 

Milyen selymet válassz?

A selymet a fenntartható divatiparért dolgozó Made-By nonprofit szervezet nem sorolta be egyik kategóriába sem.

Magát a selyemszálat fenntartható rostnak tekintik, hiszen megújuló erőforrás, lebomlik, kevesebb vizet, vegyszert és energiát használ fel, mint sok más anyag. Ennek ellenére nem tekinthető egyértelműen kiváló alternatívának a vegyszerhasználat, az állatok jogai, a magas energiafelhasználás és a selyemlepkefarmokon dolgozók munkajogi helyzete miatt. Mi jelenleg a legfenntarthatóbb választás?

Vintage selyem: alternatíva lehet azok számára, akik tulajdonságai és természetes volta miatt kedvelik ezt az alapanyagot, viszont nem szívesen támogatják a selyemlepkefarmok jelenlegi működését.

Békés vagy kegyetlenségmentes selyem (peace silk vagy cruelty-free silk): amelynek során megengedik a selyemlepkének, hogy kirágja magát a selyemgubóból, amelyet csak ezután dolgoznak fel. A békés selyem ernyője alá tartozik az Ahimsa-selyem, az Eri-selyem és a Tussah-selyem.

Vadselyem: a háziasított selyemlepkén (Bombyx mori) kívül léteznek még olyan szövőlepkefajok, amelyek gubója felhasználható textilkészítésre. Igaz, ezek a szálak sokszor rövidebbek, és nem olyan szép egyenletesek, mint ahogy a selymet megszoktuk. A lepkék ebben az esetben vadon élnek, az elhagyott gubókat a fákról gyűjtik be, amely fáradságos munka, sok időt és emberi erőforrást igényel. Sajnos előfordul, hogy bizonyos cégek vadselyem alatt azt értik, hogy vadon is élő selyemhernyóknak teremtenek természetesnek tűnő közeget, de nem várják meg, hogy a selyemhernyó kirágja magát a gubóból, így tulajdonképpen a vadselyem nem lesz békés vagy kegyetlenségmentes selyem is egyben.

Organikus selyem: a Global Organic Textile Standard (GOTS) jó néhány selyemmel foglalkozó beszállított ellenőriz, így nem lehetetlen egy harmadik fél által minősített organikus selyemmel találkozni a piacon.

 

Tudj meg többet a selyemről

Összegyűjtöttünk néhány hasznos cikket, tanulmányt, jelentést, hogy még jobban elmélyedhess a témában.

Cikkek, videók, könyvek, jelentések:

Egy olasz selyemlepkefarm honlapja

Videó: Liziqi Channel: Ancient Oriental methods of the Sericulture, the solution to the cold

Videó: Ziran: Documentary On The Sustainable Process Of Silk

Videó: Creating Sustainable Silk – Farm

Madagascar: What’s good for the forest is good for the native silk industry, 2019. augusztus.

Textile Exchange: Preferred Fiber and Materials Market Report (PFMR), 2020.

Theresia Grevinga – Manon Lurvink – Ger Brinks – Anton Luiken: Made-By Environmental Benchmark for Fibres, 2017. március.

Fashionary: TEXTILEPEDIA – The Ultimate Textile Bible.

Good On You: Material Guide: Is Silk Sustainable?

Legnépszerűbb témáink