A pamut a világ egyik legtöbbet használt textilipari nyersanyaga. Pamut és pamut között azonban óriási különbség van, amelyre érdemes figyelni környezettudatos vásárlóként, alkotóként.

 

Mit nevezünk pamutnak?

A pamut természetes, növényi eredetű alapanyag.

A gyapotnövény (Gossypium) toktermése valószínűleg nem ismeretlen számodra. Gyakran találkozni vele a közösségi média oldalakon, az elmúlt években feltűnt dekorációként az Instagram-fotókon, megjelent a virágkötők kreációiban is. A gyapot toktermése beéréskor felnyílik, ekkor jelennek meg a puha, nyersfehér szálak, amelyek a gyapot magjait védik. Ezeket a finom szálakat a magoktól való elválasztás után nevezzük pamutnak, de ugyanígy hívjuk a szálakból készített alapanyagot is.

 

Mióta használjuk?

A pamuttal való ismerkedésünk 7–8000 éve kezdődött, körülbelül 6000 éve termesztették is a mai Pakisztán területén. A legrégebbi szövött pamutanyagra szintén ezen a területen bukkantak rá a régészek, a lelet körülbelül 3000 éves. A pamutot arab kereskedők ismertették meg Európával, ahol gyorsan elterjedt. 1500 körül pedig már szinte az egész világon ismerték és használták.

 

A pamut jellemzői

 • könnyű;
 • lágy tapintású;
 • légáteresztő;
 • egész évben viselhető;
 • könnyen felszívja a nedvességet;
 • jól festhető, de hajlamos a kopásra, színvesztésre;
 • összemehet, csavarodhat (az elkészítéstől függ, hogy mennyire, a jó minőségű termékek kevésbé hajlamosak erre);
 • gyűrődésre hajlamos;
 • magas hőmérsékleten is vasalható;
 • mosógépben mosható magasabb hőfokon is;
 • nem halmoz fel statikus elektromosságot;
 • hipoallergén.

 

Ezt érdemes tudni az előállításáról

Bár a pamut természetes alapanyag, előállítása magas környezeti terheléssel jár.

A gyapot rendkívül vízigényes a növekedési szakaszban, a gyapot termésének beéréséhez viszont sok napsütésre van szükség. Gyakran olyan helyen termesztik, ahol a természetes csapadékmennyiség kevésnek bizonyul, így öntözni kell, a felelőtlen öntözési technikák miatt azonban óriási természeti károkat okoz (például az Aral-tó majdnem teljes kiszáradásához vezetett).

A gyapot magas terméshozamát növényvédő szerek használatával is növelik, amelyek nemcsak a környezetre, hanem a gyapotföldeken dolgozó emberekre is kifejezetten veszélyesek lehetnek.

Egyre gyakrabban találkozni génmódosított pamuttal, amely számtalan kérdést vet fel. A génmódosítás előnyei eltörpülnek amellett, hogy a természet rendjébe nyúlunk bele, amelynek a mai napig csak a töredékét ismerjük, sosem tudtuk modellezni, nem tudjuk felmérni, egyetlen apró módosításnak milyen következményei vannak hosszú távon rendszerszinten.

A gyapot termesztése, szüretelése és előállítása komoly emberi munkát igényel, a gyapottermesztés kapcsán pedig a mai napig megkerülhetetlen a modern kori rabszolgaság és a gyerekmunka kérdése.

 

További érdekességek a pamutról

Az amerikai Supima, a karibi Sea Island és az egyiptomi Gíza a legjobb minőségű pamut. A szálak nemcsak finomak, hanem nagyon hosszúak is, így kiváló alapanyag készülhet belőlük.

Kevesen tudják, hogy Európában is termesztenek gyapotot: Görögországban és Törökországban.

 

Milyen pamutot válassz?

Pamut és pamut között nagy különbség van, amelyre érdemes figyelni, ha fontos számodra a környezet megóvása.

A hagyományosan előállított, nem organikus pamutnál jobb opciók lehetnek a következők:

 • Újrahasznosított pamut, hiszen ebben az esetben már meglévő alapanyagot használnak fel újra. Az újrahasznosított pamutot a fenntartható divatiparért dolgozó MADE BY non-profit szervezet a legfenntarthatóbb alapanyagok (Class-A) közé sorolta.
 • Magyarországon gyártott pamut alapanyag Európában termesztett gyapotból, mert ebben az esetben a lokális gyártást helyezzük előtérbe, a pamut pedig nem utazik sokat, ezáltal kevésbé terheli a környezetet.
 • Európában gyártott, minősítéssel (OEKO-TEX®, GOTS) rendelkező pamut, Európában termesztett gyapotból. Ez esetben is a közelséget helyezzük előtérbe, emellett a káros vegyszerek használata, a génmódosítás is tilos, valamint a vízfelhasználás csökkentése elvárás az előállító felé.

Az egyik legszigorúbb minősítés jelenleg a Global Organic Textile Standard (GOTS). Ha a címkén az „organic” szó szerepel, akkor az alapanyag 95 százaléka minősített biopamut, ha pedig a „made with organic” szót látod, akkor az alapanyag 70 százaléka minősített biopamut, a többi alkotóeleme pedig minősített organikus alapanyagokból vagy újrahasznosított alapanyagokból áll.

Ha még többet szeretnél tudni erről az alapanyagról, olvasd el a pamutról szóló cikket a Holy Duck!-blogon!

 

Tudj meg többet a pamutról!

Összegyűjtöttünk néhány hasznos cikket, tanulmányt, jelentést, hogy még jobban elmélyedhess a témában.

Szervezetek, tanúsítások:

Recycled Claim Standard (RCS)

Global Organic Textile Standard (GOTS)

OEKO-TEX® Certified Cotton

Fair Trade Cotton

Cotton made in Africa (CmiA)

Better Cotton Initiative (BCI)

Cotton Connect

e3Cotton

Cotton 2040

Organic Cotton Accelerator

Cikkek, könyvek, videók, jelentések:

Videó: How Your T-Shirt Can Make a Difference

Textile Exchange, Preferred Fiber and Materials Market Report (PFMR), 2020

Made-By Environmental Benchmark for Fibres, Theresia Grevinga, Manon Lurvink, Ger Brinks, Anton Luiken, 2017. március

TEXTILEPEDIA – The Ultimate Textile Bible – Fashionary

Good On You – Material Guide: How Ethical Is Cotton?

.

Legnépszerűbb témáink