A len a világ legrégebb óta használt textilipari nyersanyaga. Bár kellemes viselet, könnyen gyűrődik, ami miatt sokan nem szeretik, de a rajongói szerint ez adja ennek az anyagnak a varázsát.

 

Mit nevezünk lennek?

A len természetes, növényi eredetű alapanyag.

Lennek nevezzük a növényt, de a lennövényből készített alapanyagot is. A textilszálakat a növény szárából kinyert háncsrostokból állítják elő. (A pamut esetében a növény magszála adja az alapanyagot, a lenhez hasonló háncsrost a kender és a ramie / hócsalán.) A lenrostok színe a sötétszürkétől a vöröses árnyalatig változhat. Többek között attól is függ, hogy harmatban vagy vízben áztatták a len szárát, hogy fellazuljon.

 

Mióta használjuk?

A len a legrégebbi növény, amelyet az ember elkezdett használni öltözködés céljából. Az első leletek 34000 évesek: az akkor még vadon termő lenből cérnát készítettek. A legrégebbi lenszövet körülbelül 8500 éves, és Izraelből származik: egy fejfedő vagy fejdísz lehetett valamikor. Körülbelül 5000 évvel ezelőtt már a mai Svájc és Egyiptom területén is használták a lent: ruhákat, ágyneműt, vitorlát is készítettek belőle, Egyiptomban pedig a múmiákat is lenvászonba tekerve helyezték a sírokba. A középkorban már egész Európában termesztették. A fenntarthatóság miatt az utóbbi években egyre jobban figyelnek rá, és egyre többen kezdték használni.

 

A len jellemzői

 • finoman fényes felületű;
 • szakítóereje, szilárdsága magas, erősebb, mint a pamutszál;
 • hosszabb élettartamú, mint a pamut;
 • jó légáteresztő, hűvös felületű anyag;
 • leginkább nyári viseletnek tökéletes;
 • könnyen felszívja a nedvességet, könnyen szárad;
 • jól festhető, de napfény hatására kifakul a színe;
 • élénk árnyalatúra nehezen festhető, nehéz színezni és fehéríteni is;
 • rendszeresen mosva és viselve lágyul az anyag;
 • élénk vagy sötét színű lent érdemes alacsony hőfokon mosni, nehogy kifakuljon;
 • magas hőfokon is vasalható;
 • gyűrődésre kifejezetten hajlamos, ezért rendszeresen keverik más szálakkal;
 • nem halmoz fel statikus elektromosságot;
 • hipoallergén;
 • antibakteriális;
 • könnyen lebomlik.

 

Ezt érdemes tudni az előállításáról

A len könnyen és gyorsan nő, szereti az európai éghajlatot. Sokoldalú haszonnövény, amelynek minden részét fel tudjuk használni. Viszonylag igénytelen növényről van szó – főleg, ha a pamuthoz hasonlítjuk. Gyenge vagy közepes minőségű talajban is szépen nő, ennek ellenére sokszor növényvédő szerrel kezelik.

A len vízigénye jóval alacsonyabb, mint a gyapoté. Már nem érhető el a Len és Kender Európai Szövetség (European Confederation of Linen and Hemp) honlapján az a sokat hivatkozott tanulmány, amely szerint egy lenpóló előállításához mindössze 6,4 liter vízre van szükség, szemben azzal a 2720 liter édesvízzel, amely állítólag egy pamutpóló előállításának vízlábnyoma.

Bár a len eddig fantasztikus alapanyagnak tűnik, nem árt utánajárni, milyen eljárással színezték. A textilfestés ugyanis ártalmas lehet a környezetre.

 

További érdekességek a lenről

A világ lenrost-termelésének 80 százaléka Európában történik, Franciaország világelső, Belgium és Hollandia kiemelkedő területek, de nem hagyható figyelmen kívül a fehérorosz, ukrán, cseh és lengyel rostlen-termesztés sem.

Magyarországon 2019-ig a Hungaro-Len Fonalgyártó és Szolgáltató Kft. gyártott lenfonalat, termelő tervékenységüket azonban lezárták.

 

Milyen lent válassz?

 • Európán kívül Egyiptomban és Kínában kimagasló a lentermesztés, de Magyarországon élve egyértelműen az európai lent érdemes választani.
 • A világon termesztett len mindössze 1 százaléka származik organikus termesztésből, amely a pamuthoz hasonlóan megkaphatja a Global Organic Textile Standard (GOTS) tanúsítványt.
 • A len kapcsán találkozhattok a Masters Of Linen védjeggyel is, amelyet csak a 100 százalékban Európában termesztett és gyártott len alapanyag kaphat meg. Ahhoz, hogy az alapanyag származása maximálisan nyomon követhető legyen, minden termesztő és gyártó elkötelezi magát a szigorú szabályok és az évente egyszeri ellenőrzés mellett.

Még többet szeretnél tudni erről az alapanyagról? Olvasd el a lenről szóló cikket a Holy Duck!-blogon!

 

Tudj meg többet a lenről!

Összegyűjtöttünk néhány hasznos cikket, tanulmányt, jelentést, hogy még jobban elmélyedhess a témában.

Szervezetek:

European Confederation of Flax and Hemp (CELC)

Cikkek, könyvek, videók, jelentések:

Textile Exchange, Preferred Fiber and Materials Market Report (PFMR), 2020

Made-By Environmental Benchmark for Fibres, Theresia Grevinga, Manon Lurvink, Ger Brinks, Anton Luiken, 2017. március

YouTube: LINEN – Making Linen Fabric from Flax Seed – Demonstration Of How Linen Is Made

TEXTILEPEDIA – The Ultimate Textile Bible – Fashionary

Good On You – Material Guide: How Sustainable is Linen?

Legnépszerűbb témáink