A juta rostszála a pamut után a legnagyobb mennyiségben termesztett szálasanyag. Gyakran nevezik aranyszálnak aranybarna színű, természetes fényű rostjai miatt.

 

Mit nevezünk jutának?

A juta természetes, növényi eredetű alapanyag.

A juta (vagy más néven kalkuttakender) textilipari feldolgozása lényegében ugyanaz, mint a len vagy a kender esetében. A szárrész háncsából nyert hosszú rostokból készítenek elsősorban zsákot, csomagoló textíliát, szőnyeget, zsineget, kötelet.

 

Mióta használjuk?

A juta Indiából származik, ahol az ókor óta termesztik és használják, de egészen a 18. századig nem indult meg vele a kereskedelem. Érdekesség, hogy nem Indiában, hanem a Skóciában található Dundee városában van jutamúzeum, ugyanis ez a város vált a jutafeldolgozás központjává. Az 1970-es évektől kezdve kezdték leváltani szintetikus alapanyagokra, az 1990-es évek végétől jelentősen visszaszorult a felhasználása a korábbihoz képest.

 

A juta jellemzői

  • tartós;
  • strapabíró;
  • más alapanyagokhoz keverve növeli a ruhadarab formatartóságát;
  • jó hang- és hőszigetelő;
  • jól festhető, színtartó;
  • komposztálható, könnyen lebomló.

 

A juta termesztése, előállítása

A juta négy hónap alatt a 3 méteres magasságot is elérheti. Fő termőterülete jelenleg Indián kívül Kína és Brazília. Mivel gyorsan nő, ezért 4–6 havonta lehet aratni. Igénytelen növény, így termesztésekor jellemzően kevés gyomirtót és növényvédő szert alkalmaznak.

Környezeti szempontból – ahogy a kender és a len esetében – nem mindegy, hogyan nyerik ki a háncsból a rostokat. A folyamat során hátramaradt szennyvíz veszélyes lehet a vízi élővilágra.

 

További érdekességek

A jutát az utóbbi időben kezdték felfedezni a fenntartható divatmárkák: tulajdonságai miatt hátizsákok, táskák, lábbelik, kiegészítők, ékszerek készülnek belőle.

Kiváló alapanyaga lehet a papírgyártásnak is, és mivel jóval gyorsabban nő, mint bármelyik fafajta, így zöldebb megoldás lehet, mint a fából készített papír, csökkentve ezzel az erdőirtások mértékét.

 

Fenntarthatósági szempontok

Bármilyen növényi alapanyagra igaz, hogy bármennyire is fenntarthatónak tűnik a tulajdonságai alapján, nem mindegy, milyen gyártási folyamaton esik át, mire hozzánk kerül ruhaként vagy lakástextilként.

A legfenntarthatóbb, ha Európába érkezett, már használt jutazsákokból készített upcycling termékeket vásárolsz.

A juta még nem olyan elterjedt alapanyag, és szűkebb felhasználási területei miatt egyelőre nem kap olyan nagy figyelmet, mint a kender vagy a len, de már léteznek olyan cégek, amelyek az etikus, fair trade és átlátható jutatermesztésért dolgoznak.

 

Tudj meg többet a jutáról

Összegyűjtöttünk néhány hasznos cikket, tanulmányt, jelentést, hogy még jobban elmélyedhess a témában.

Cikkek, könyvek, jelentések:

International Jute Study Group: Jute Matters. Eurojute.com, 2013. március.

Juteborg.se: Why Jute? 2017.

Fashionary: TEXTILEPEDIA – The Ultimate Textile Bible.

Legnépszerűbb témáink