Négy dokumentumfilm a divatipar működéséről

Szerző: | 2020. december 01. | Lépésről lépésre

Engem egy dokumentumfilm szembesített 2016-ban azzal, milyen környezetterhelő a divatipar működése. Azzal, milyen pazarlóan, kizsákmányolóan élünk és fogyasztunk. Azzal, hogy tulajdonképpen szemetet termelünk. A The True Cost (2015) című filmet mindenkinek ajánlom, mert segít átfogó képet kialakítani arról, mi a baj jelenleg. Ha most találkoztok a fenntartható divat fogalmával, vagy szeretnétek jobban elmélyülni a témában, érdemes megnézni az előbbi mellett ezt a további négy filmet is.

Ezek a dokumentumfilmek segítenek megérteni a problémát, és komplex képet kapsz arról is, milyen nehéz belenyúlni egy olyan nagy rendszerbe, mint a divatipar.

 

The September Issue

“A divatmagazinok életében a szeptember az új szezont hirdeti. Igazi fordulópont, amikor bemutatkoznak az őszi–téli időszak legújabb trendjei, és megismerhetjük a legfrissebb kollekciókat.” A szeptemberi Vogue évtizedek óta a top-top-top szám a magazin életében – erről is szól a The September Issue című dokumentumfilm.

Ma már egyre többet olvasni arról, hogy lassan véget ér a Vogue-korszak, valami új jön, vagy már itt is van. Amikor először láttam a filmet, imádtam, azóta viszont elgondolkoztam azon, mennyire lehet megváltoztatni és környezettudatosabbá tenni egy divatmagazin működését.

 

 

Sweatshop

Ezt a doku-realityt rendszeresen ajánlom középiskolai tanároknak, akik szeretnék a diákjaiknak elmesélni, mi a baj a divatipar jelenlegi működésével. 17-20 éves norvég bloggereket visznek el el Kambodzsába, ahol varrógép mellett dolgoznak, egynapi fizetésből látnak el 10 embert, és interjúkat készítenek ruhagyári munkásokkal. Norvég nyelven, angol felirattal látható a film. Többekkel beszélgettem, akiknek nem a The True Cost, hanem ez volt a sorsfordító film.

 

 

The Next Black – A film about the Future of Clothing

Azon kívül, hogy ennek a dokumentumfilmnek van a legeslegjobb intrója a világon, nagyon izgalmas jövőképet fest. Egyelőre nem tudni, mi marad fenn hosszútávon a filmben bemutatott ötletek közül. Ahogy azt sem tudni, melyik lesz majd széles körben hozzáférhető. Az biztos, hogy érdemes mindig nyitott szemmel járni, figyelni az újdonságokra, de nem feltétel nélkül rajongani értük. Nem mind fenntartható, ami új vagy cool.

 

 

Where the future if fashion is headed?

Mi a divat jövője és merre tart a divatipar? Hogyan változtathatjuk meg a divatot úgy, hogy továbbra is szeressünk öltözködni, stílusosan kinézni? A film öt jövőbeli úttörőt mutat be, és nem csupán a divatról kezd el másképp beszélni. Fontos, hogy elkezdtek újszerűen gondolkodni arról is, mi a szépség vagy az öltözködés szerepe az életünkben.

 

Megnéztem a filmeket, hogyan tovább?

Ha elfogadsz egy javaslatot: járd az utat lépésről lépésre, csak semmi rohanás! Magam is átestem rajta, és nem egyszer tapasztaltam, hogy ha elkezd érdekelni a téma, előbb-utóbb komoly nyomás alá kerülsz. Egyszerűen úgy érzed, nincs jó megoldás, mindenképp ártani fogsz a Bolygónak.

Elképzelhető, hogy annyira gyűlölni fogod a fast fashion darabjaidat, csak azért, mert fast fashion ruhák, hogy azonnal szeretnél megválni tőlük. Azt javaslom, indulatból ne szelektálj, inkább hagyj magadnak időt. Alakítsd a ruhatárad folyamatosan, fedezz fel újabb és újabb hazai alkotókat vagy lelőhelyeket.

Ha pedig szeretnél képbe kerülni, kövesd a Lépésről lépésre cikksorozatot itt, a Fenntarthatodivat.hu-n.

 

Mengyán Eszter, újságíró, az oldal alapítója, főszerkesztője. „2016 óta foglalkozom a fenntartható divat, környezettudatos öltözködés témájával. Olyan oldalt álmodtam meg, amely egyszerre inspirál és informál, az átláthatóságot, az őszinte kommunikációt népszerűsíti. Remélem, az oldalt böngészve sok kérdésedre választ kapsz.”

Mégis mi az a fenntartható divat?

Fotó: Unsplash Lehet vele vitatkozni – valószínűleg kell is majd –, lehet trendként tekinteni rá, vagy éppen masszív PR-fogásként, de a fenntartható divat fogalma néhány éve erősödik, és valószínűleg még egy ideig velünk marad. Hogy meddig, abba inkább nem gondolok...

Az upcycling négy arca a fenntartható divatban

A kreativitás és a környezetvédelem szerelemgyereke az upcycling, melynek során maradék anyagokból készülnek egyszeri és megismételhetetlen tárgyak, többek között ruhák. Redizájn kézművesek, művészek és manufaktúrák Magyarországon is léteznek. Egy országos pályázat...